Hareketli Ortalama Nedir Nasıl Hesaplanır

Hareketli ortalama özellikle teknik analizlerde sık sık kullanılan önemli bir göstergedir. Hareketli ortalamada fiyatların artacağına veya düşeceğine dair bir yol gösterilmekten ziyade geçmişte kullanılan fiyatlar üzerinden harekete geçen bir göstergedir.

Hareketli Ortalama Nedir Nasıl Hesaplanır? Hareketli ortalama özellikle teknik analizlerde sık sık kullanılan önemli bir göstergedir. Hareketli ortalamada fiyatların artacağına veya düşeceğine dair bir yol gösterilmekten ziyade geçmişte kullanılan fiyatlar üzerinden harekete geçen bir göstergedir.

Hareketli Ortalama Hesabı

Hareketli ortalamada hesaplama N Tane fiyatın ortalamasının alınmasıyla yapılır. Özellikle trend takibi açısından önemli bir göstergedir. Hareketli ortalamalar genel olarak birçok farklı şekilde kullanılsalar da trendi belirleme ve trendi takip etme formatları sık kullanıldığı formatlardır.

Hareketli ortalamayı hesaplamayı kullanırken baz alınan veriler geçmiş fiyatlarda meydana gelen değişimlerin ortalaması alınarak hesaplanmaktadır.

Hareketli ortalamalarda trendi tanımlamış olmak başarılı işlem istatistiğini arttırabilmek için en önemli koşullardan biri olarak görülüyor. Bu bilgiler ışığında bazı hareketli ortalamaların nasıl hesaplandıkları ve bunlarla ilgi bazı bilgileri öğrenmekte fayda var.

Hareketli Ortalama Nedir Nasıl Hesaplanır
Hareketli Ortalama Nedir Nasıl Hesaplanır

Basit Hareketli Ortalama Yöntemi Ve Hesaplanması

Basit hareketli ortalama yöntemi, adından da anlaşılacağı gibi hareketli ortalama hesaplanma yöntemlerinin en kolay halidir.

Hesaplanmaları oldukça kolay ve basittir. Sahip olunan veri toplamını veri sayısına böldüğünüzde kolayca elde edilebilir. Şimdi basit hareketli ortalama yöntemini bir örnek üzerinde gösterelim.

Aşağıda, Y varlık fiyatının son 7 gün içinde görmüş olduğu kapanış fiyatları bulunmaktadır;

7 gün önce  2,20
6 gün önce 2,00
5 gün önce 3,00
4 gün önce 1,70
3 gün önce 1,30
2 gün önce 2,30
1 gün önce 2,10

Tüm bu verileri baz alarak 7 günlük basit hareketli ortalama değerinin güncel değerine sahip olabilmek için yukarıdaki sayıların hepsini toplayıp gün sayısına bölmemiz gerekiyor.

2,20+2,00+3,00+1,70+1,30+2,30+2,10=2,08( 7 günlük basit hareketli ortalama değeri)

Ağırlıklı Hareketli Ortalama Yöntemi

Ağırlıklı hareketli ortalama yönteminde ilgili göstergenin her bölümünde ki son veriye daha fazla ağırlık vererek hesaplama yapılır.

Bu doğrultuda devam eden çizelgenin sonunda ilk gün sahip olunan değer en değersiz olurken en son gün sahip olunan değer sıralamanın en önemli değeri olur.

Üssel Hareketli Ortalama Yöntemi

Hesaplanması birçok yatırımcıya göre en zor ve karmaşık olan bu yöntemin özellikle basit hareketli ortalama yönteminden farkı tıpkı ağırlıklı hareketli ortalama yöntemi gibi son fiyatlara daha çok ağırlık verilmesidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap