Adet söktürücü ilaçlar ve bitkiler nelerdir ? Kullanılmaları sakıncalı mı ?

Çemen otu, dereotu,zencefil….

Adet zamanımız ilk regl olma,1 .günden başlayıp diğer regl olma süresine kadar geçen zamandır. Bu zaman genellikle vücudumuza, yaşa göre değişebiliyor. 21 ile 35 gün arasında değişir diyebiliriz. 

Adet söktürü ilaçlar reçetesiz olarak eczaneden alınabiliyor. Ancak uzman hekime danışmadan kullanılmamasında fayda vardır.

Uzman hekim onayı ile aldığımız ilaçların bir kısmı Tarlusal, Luteynyl, Duphaston, Advil Liquigel, Glifor, Cyclo, Apranax Fort gibi ilaçlardır.

Uzman hekim onayı ile almamız gereken adet söktürücü ilaçları kullanmayı bitirdikten sonra kanamanın 3 ile 5 gün içerisinde gelmesini bekleriz.

Vücuttaki değişikliklerimize göre bu süreç 1 haftayı veya 10 günü bulabilir.

Adet söktürücü ilaç kullanımında en önemli dikkat edilmesi gereken husus hamilelik şüphesinin bulunmaması gerektiğidir. Hamilelik döneminde adet söktürücü ilaç kullandığımızda ne yazık ki bebeği kaybetme riski vardır.

Hamilelik döneminde kullanılmayan bu ilaçların kullanım şekli çok önemlidir. Gerekli veya gereksiz her durumda adet söktürücü ilaçların kullanımı oldukça yan etkilere sebep olabilir. Sakat doğumların olma riski yüksektir.

Bu ilaçların içerisinde bulunan hormonlar bebeklere ciddi zararlar verebileceği için kullanımdan önce hamilelik testi bile yaptırmanız tavsiye edilir.

Adet söktürücü ilaçları emzirme dönemindeki anneler kullanmayı düşünüyorsa ne yazık ki bu dönemde bu tarz ilaçlar kullanılırsa süt yoluyla bebeğe geçme riski yüksek olacaktır.

Emziren annenin günlük hayatında tükettiği gıdalar bebeğe geçtiği için yoğun miktarda kadınlık hormonu bulunduran bu ilaçlar kullanıldığında ileride çocuklarda cinsiyet problemlerinin görülmesine yol açabiliyor. Bebeğinizin sağlığı daha önemli olduğu için ne hamilelikte ne emzirme döneminde bu tür ilaçların kullanımı sakıncalıdır.

Bayanların her ay başında gördükleri adet durumu ne yazık ki strese dayalı olarak , hava değişikliğine  bağlı olarak bazı koşulların etkisiyle gününden daha erken ya da gecikmeli olarak gelebilmektedir.

Bazı zamanlarda tatile gitmek istediğimizde de erken gelmiş olabiliyor.

Adet söktürücü ilaçların ne kadar riskli olup olmadığı tam bilinmemektedir.

Adet söktürücü bitkiler, çaylar;

Çemen otu:

Adet sürecin sancılara ve kramplara iyi gelir . Ağrıyı azaltır.

Çemen otunu toz haline getirip, bir tatlı kaşığı tozun üstüne su ekleyerek karıştırıp içebilirsiniz.

Dereotu:

Zevkinize göre ister çiğ yenerek ya da kaynatıp suyunu içebilirsiniz.

Zencefil:

Zencefilin ağrı kesici özelliğibulunmaktadır. Bu yüzden yemeklerin içinde de kullanabilirsiniz.

Maydanoz:

 İster çiğ halde ister kaynatıp suyunu içebilirsiniz. Gün boyu ara ara tüketebilirsiniz.

Baldırıkara otu:

Bu ot dikkatli kullanılması gerekiyor. Çok fazla kullanılmamalıdır. Hem ağrı kesici hem de adet düzenine yardımcı oluyor.

Alıç:

Adet olmadan bir hafta önce alıç bu otu tüketmeye başlayabilirsiniz. Kaynar suda bekletip demlendikten sonra içebilirsiniz.

Çörek otu:

Günde 1 çay kaşığı çörek otunu sabah ve akşam olacak şekilde az su ile tüketebilirsiniz.

Ardıç: 

Kadınlarda görülen beyaz renkli akıntıyı engelleyen bu otun tazesi tüketilebilir ya da kaynar suya konularak da içilebilir.

Zerdeçal:

Zerdeçal genellikle yemeklerin üstüne eklenerek tüketilir. Tüketimini bu şekilde devam edebilirsiniz. Yarım çay bardağı ılık su ile zerdeçalı karıştırıp tüketebilirsiniz.

Kereviz:

Kerevizi çorba veya salatası yapılarak tüketebilirsiniz.

Havuç:

Havuç hormonların düzenli salgılanmasını sağlar. Adet sürecinin rahat geçmesini sağlar. Çiğ veya salatası yapılarak tüketilebilir.

Rezene Tohumu:

1 su bardağı suya 2 yemek kaşığı rezene tohumu ekleyip 12 saat içinde bekletin. Daha sonra adet olana kadar için.

Soğan:

Bir adet soğanı dört parçaya bölün. Kabuklarını soyun. Kaynatılmış suda 10 dakika bekletin. Bu suyu sabah akşam tüketin. Düzenli tüketmenizde fayda var.

Civanperçemi:

En etkili adet söktürücü bitkiler arasında yer almaktadır. Rahimde meydana gelen kist, yara ve iltihabın önlenmesine yardımcı olur.

Adaçayı:

Bu bitki östrojen hormunu içerir. Adet döngüsünü düzenler. Rahimde meydana gelen kist ve miyom oluşumlarının önüne geçmektedir.

Nar suyu:

Düzenli olarak tüketildiğinde adet gecikmelerinin önüne geçer. Adet kanamasını hızlandırır ve sökülmeye etki eder.

Yulaf:

Vücutta direnci sağlar. Adet kanamasındaki dönemde yorgunluk ve ağrıyı yaşayan kadınların vücutlarının dirençli olmasına etki eder.

 Adet söktürücü çaylar;

 
Hayıt otu çayı

Kekik çayı

Adaçayı

Civanperçemi çayı

Kırk kilit otu çayı

Biberiye çayı

Kantaron çayı

Mine çiçeği çayı

Papatya çayı

Yazımızda belirttiğimiz bitkilerin düzenli olacak şekilde fakat aşırıya kaçılmadan tüketilmelidir. Fazla tüketildiğinde vücutta farklı tepkimeler görülebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap