.
.

Abdesti Bozan ve Bozmayan Şeyler Nelerdir? Kan Hangi Durumlarda Bozar?

Abdestin Farzları ve Sünnetleri Nelerdir?

.
.

Abdestsiz namaz olmaz. Tabii, abdest aldıktan sonra dikkat edilmesi gereken şeyler vardır. Hangi durumlarda bozulur ya da bozulmaz bunları bilmemiz gerekiyor. Sürekli aklımızda: Acaba bozuldu mu? Namazım kabul olur mu? Gibi akılınıza takılan kötü şeylerden kurtulmanız için sizler için bu bilgileri kaynağından derledik. Abdest sonrası okunacak duayı biliyor musunuz?

Abdest Türkçe meali olarak bizlere bir şey ifade etmese de kendi dilinde tam da yapılış amacıyla alakalıdır. El ve su kelimelerinin birleşmesinden oluşur ve sadece namaz değil, ALLAH’a karşı yapacağımız ibadetlerde de kendimizi temizlemeyi ihmal etmemeliyiz. Abdest sayesinde vücudumuzun birçok noktası temizlenir, sadece namazda değil, sürekli abdestli olmak önemlidir. Çünkü ALLAH’ın ne zaman canımızı alacağını bilemeyiz, o yüzden her an ölecekmiş gibi abdestli olmak önemlidir. 

Abdestli Durmak Neden Önemlidir?

Sürekli abdestli olmak ne zaman öleceğimizi bilmediğinden temiz olarak bu dünyadan göç edebilmek için önemlidir. Hatta bununla ilgili Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) şöyle demiştir: Doğru yoldan şaşmayın ve daima dürüstlüğü seçin. Zaten bütün şeyleri bire birer yapmak zordur. Önemli ve müminler için hayırlısının namaz olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Sadece gelişmiş müminler sürekli abdestlerini korumaktadır. Böyle bir hadisi şeriften sonra abdesti ne bozar ne bozmaz? Bunların farkında olmak elzem hale geliyor. 

Abdesti Neler Bozar?

Abdesti bozan şeyler arasında en çok bilinen vücuttan çıkanlardır. Oruçta vücuda giren, abdeste de çıkan bozar denir. Doğal olarak tuvalet ihtiyacı bozar, vücuttan akan kan veya herhangi bir noktadan gelen akıntılar da abdesti bozar. Lakin bu sıvılar yere akmamış ve yuvarlak halinde o bölgede sabitse o zaman bozulmaz.

  • Gaz diyerek geçmemek lazım, malum yediklerimiz, içtiklerimiz, üşütmek veya diğer nedenler gaz oluşumuna neden olur. Eğer tutamayacak durumdaysanız tekrar abdest tazelemeniz gerekmektedir. 
  • Eski tedavi yöntemleri arasında hacamat yer almaktadır. Bol miktarda kan aktığı için abdesti bozar, aynı şekilde sağlık için kullanılan sülükler de abdest kaçmasına neden olur. 
  • Vücuttan çıkan bazı sıvılar için abdest tazelemeye gerek kalmaz. Üzülünce veya çok sevinçli olunca gözümüzden yaş akarsa veya kış nedeniyle meydana gelen burun akıntısı da abdesti bozmaz. 
  • İstifra etmek abdest bozan şeyler arasında yer alır. Tekrar abdest almak gerekir. 
  • Bunun çok az duymuş olabilirsiniz ama hiçbir şeyin farkına varmayacak şekilde uyuma abdesti bozar. Çünkü uykuda birçok şeyin farkında olmazsınız ve çeşitli sebeplerle bozulmuş olabilir. Ama sadece gözlerinizi dinlendiriyor ve etrafta olan bitenin farkına varıyorsanız abdest tazelemek gerekmez. 
  • Etrafta su bulunmadığı zaman alınan abdeste teyemmüm denir. Eğer etrafta bir çeşme ya da farklı bir kaynak varsa su ile abdesti tazelemek gerekir. 
  • Namaz kıldığınız esnada aklınıza komik bir şey gelir ya da olay olursa ve herkesin duyacağı şekilde kahkaha atarsanız abdest gider, tekrar almalısınız. 
Abdesti Bozan ve Bozmayan Şeyler Nelerdir? Kan Hangi Durumlarda Bozar?
Abdesti Bozan ve Bozmayan Şeyler Nelerdir? Kan Hangi Durumlarda Bozar?

Abdesti Neler Bozmaz?

  1. Özellikle yaz aylarında haşaratlar oldukça fazladır. Bir sinek sizi ısırdıysa merak etmeyin, abdest gitmez. 
  2. Normalde abdestin bozulmasına neden olan kan, burundaki bir parçaya yapışmışsa bozmaz.
  3. İğnenin vücudunuza battığını düşünün ve bir damla kan çıktı, ama o kan başka bir yere düşmedi, o zaman da abdest bozulmaz.
  4. Gözyaşları gibi nedenler abdesti gidermez, tazelemeye gerek yoktur.
  5. Çeşitli nedenlerden dolay kafanızda bir zonklama ve dönme varsa abdest bozulmaz. 
  6. Ağızdan çıkardığınız gaz yani geğirmek abdest bozmaz. 
  7. Çeşitli nedenlerden dolayı korkarsanız ve namazı kılarken kafanızda çeşitli kuşkular varsa bu şeytanın işidir, abdest tazelemeye gerek yoktur. 

Abdestin Farzları ve Sünnetleri Nelerdir?

Abdestin 4 Farzı

  1. Yüzlerinizi uygun bir şekilde su ile yıkamak
  2. Kolunuzdan dirseğinize kadar olan bölümü su ile temizlemek,
  3. Kafanızın en az çeyrek kısmını meshetmek,
  4. Ayaklarınız topuklar dahil komple su ile temizlemek.
abdes-ney-bozar
Abdestin Farzları ve Sünnetleri Nelerdir?

Abdestin 10 Sünneti

  1. Birçok işte olduğu gibi abdeste de niyet ederek başlamak
  2. Ardından Besmele çekmek
  3. Elinizi bilek kısmına kadar tam olarak üç kere su ile yıkamak,
  4. Ağız ve burun içlerine su vermek,
  5. Dişlerin temizliği önemlidir, misvak veya fırça kullanabilirsiniz,
  6. Erkekler sakallarını mutlaka su ile yıkamalıdır,
  7. Ellerinizi yıkarken parmak aralarınızı da temizlemeyi unutmayın,
  8. Başınızı meshetmek hem sünnet hem farzdır,
  9. Elinizin tersiyle 4 parmağınızla boynunuzu meshedin,

     10. Abdeste başlamadan önce ilk olarak sağ uzuvlarınızı temizleyin.

Abdest Sonrası Hangi Duayı Okumalıyız?

Bir rivayete göre Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) şöyle söylemiştir: Hangi Mümin olursa olsun, abdestin tamamlamasının ardından: “Ey Rabbim! Seni eksik sıfatların dışında tutar senin yüceliğini anarım, yalnız seni över, senden başka bir yaratan olmadığına da şahitlikte bulunurum. Senden affını diler, günahlarımın da tövbesini ederim. “ derse bu güzel cümle bir mühür gibi ona yazılır ve arşın altındaki yerini alır. Kıyamet kopana kadar da oradan gitmez. 

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap