.
.

Çayın Kaliteli Olup Olmadığını Anlamanın En Kolay Yolları

.
.

Çayın Kaliteli Olup Olmadığını Anlamanın En Kolay Yolları. Çay kültürünün ülkemize geldiği günden beri geliştiğini söylemek gerekiyor. Çok uzun zamandır bizimle bütünleşmiş olması ve Karadeniz bölgesinin çay konusunda bir tekele dönüşmesi bunu açıklıyor.

Araştırmalara göre yıllık ortalama 3 kilogram tüketimle kişi başı çay içme hususunda ilk sıradayız. Her gittiğimiz mekanda ya da tüm evlerde mutlaka bulunan bir içecek olmasına şaşırmamak gerekiyor.

Yalnızca ülkemizde hileli gıdalar arasında da yer alması sebebiyle çay ve kalite standartları özel olarak incelenmelidir. İlk olarak çay içen herkesin dikkat etmesi gereken bazı püf noktaları var.

Bunlar çayın ne kadar taze, ne kadar doğal ve organik olduğunu fısıldayan faktörlerdir. Haliyle gıda boyası kullanılmış ya da katkı maddesi dahil edilmiş olan çaylardan uzaklaşmanız ancak bu şekilde mümkün olabilir.

Çayın Kalitesini Belli Eden Detaylar

Çayın Kalitesini Belli Eden Detaylar

Çayın kaliteli olduğunu belli eden bazı detaylar vardır. Çay gibi sıcak içilen bir içeceğin elbette ki lezzetini ayırt etmek taze demlendiği sürece pek mümkün olmayacaktır. Ancak bu noktada bazı detaylar çay ile ilgili pek çok standardı bize gösterebilir.

Özellikle koku ya da yaprakların kesimi dikkat edilmesi gereken noktaların başında yer alıyor. Eğer sıkı bir çay tiryakisi iseniz bunların çoğuna özen gösteriyorsunuzdur. Bunları ilk defa duyacaksanız hemen evinizdeki çay için uygulayabilirsiniz.

  • Çayın Kokusu
.

Çayın kokusu en önemli faktörlerin başında geliyor. Öncelikle çayın kendisine has keskin olmayan bir kokusu vardır. Bu koku ne kadar içinize çekerseniz çekin sizi rahatsız etmez.

Eğer keskin bir koku geliyor ve koku sizi rahatsız edecek noktalara ulaşıyorsa muhtemelen koku için özel bir esans kullanıyor demektir. Ayrıca taze çay mis gibi kokarken bayatlamış bir çayın kokmayacağını hesaba katmak gerekiyor.

  • Çayın Rengi

Renk konusu ise kokudan sonra en önemli unsurların başında geliyor. Siyah çay tabii ki renk olarak siyah olmakla beraber kendisine ait bir ton yakalar. Bu ton koyu bir siyah olmamakla beraber griye çalmaz. Yani griye yakın bir siyahlık söz konusu ise kalitesiz bir çay almak üzeresiniz.

Pek çok farklı tür çay yaprağından hasat yapıldığı için farklı çay markalarının farklı renk tonları söz konusu olabilir.

  • Çayın Yaprak Boyutları

Paketin içerisinde bulunan çayı açtığınızda karşınıza ufak ufak çay yaprakları çıkacaktır. Burada gördüğünüz yaprakların boyutu aslında kalitesini açığa çıkaran önemli bir faktördür.

Hepsinin aynı boyutta olması ciddi anlamda profesyonel bir üretimi göz önüne getirmenizi sağlar. Ayrıca bazı çayların içersisinde toz ya da iplik gibi yabancı maddelere rastlanabilir. Bunlar kaliteyi belirleyen unsurlar arasında sayılabilir.

  • Çayın Yaprak Tipi

Yine çay yapraklarının boyu ile tarzı size bir ipucu daha verebilir. Çünkü çay yaprakları kurutulma aşamasında bükülür.

.

Her ne kadar parçalanmış halini görüyor olsanız bile bu ufak parçalar arasında bükülmüş yapraklara rastlayabilirsiniz. Hiçbir şekilde dümdüz bir çay yaprağına rastlayamazsınız. Arada düz olanlar olabileceği gibi çoğunluğu uçlarından kıvrık olarak karşınıza çıkmalıdır. Tabii rengi ve parlaklığı da yukarıdaki standartlara uymalıdır.

  • Çaya Su Testi

Tüketicilerin en çok kullandığı ve kalite standardını doğrudan anlamanıza yardımcı olan çay testi ise su ile yapılır. Bir bardak suyun içerisine bir tutam çay atılır. Normal şartlarda çayın demlenme süresi dakikalar boyunca devam eder. Bu süreç boyunca yapraklar suyun rengini değiştirir. Tabiri caizse tavşan kanı olan tona getirir. Bunun dışında ilk demlenme aşamasında ise sarımsı bir renge bürünür.

Bardağın içerisine attığınız bir tutam çay suyun rengini hemen sarıya çeviriyorsa çayın kalitesiz olduğunu göstermektedir. Daha doğrusu içerisinde gıda boyası kullanılmış olma ihtimali vardır. Çünkü gerçek çay suyu yavaş yavaş sarıya çevirir ve bu kalitesini anlamak için önemli bir testtir.

Bu kadar hileli ürünün olduğu bir dönemde kullanıcıların bulduğu çözüm ise çay markasından ya da markanın farklı türünden az miktarda almaktan geçiyor. Böylece çayı demleyerek ve yukarıdaki standartlara uyup uymadığını evde kontrol ederek çayın ne kadar kaliteli olduğunu görme fırsatı yakalıyorlar.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap