Kornişon ve Turşu Aynı Şey Mi? Arasındaki Farklar Nasıl Anlaşılır?

Kornişon ve Turşu Aynı Şey Mi? Arasındaki Farklar Nasıl Anlaşılır? Turşu tüketiminin en yoğun olduğu ülkelerden birisinde yaşıyoruz ve buna rağmen Kornişon gibi bazı anlam karmaşaları yaşanabiliyor.

Öncelikle hiçbir zaman yiyeceklerin grupları aynı olsa da isimleri aynı olmak zorunda değildir. Bunun mutfakta pek çok örneğine rastlayabilirsiniz. Çoğu zaman kornişon turşu olarak adlandırılsa da bunun ince bir ayrımı olduğunu söylemek gerekiyor.

İştah açıcı olmasından ötürü evlerde kış aylarının vazgeçilmezi olan turşular birçok farklı türe ayrılabiliyor. Ancak karıştırılan en temel örneğini kornişon olarak özetleyebiliriz.

Çünkü global olarak her ülkede yapılan bir uygulama olan turşu tuz ve su çözeltisinden meydana gelen bir fermantasyon sürecini kapsar. Turşu yapımı onlarca farklı sebzeyi bir araya getirebilir. Kornişon ise durumu biraz daha farklı bir boyuta taşıyor.

Kornişon Ne Demek?

Kornişon Ne Demek?

Kornişon normal şartlarda yapılan turşudan farklı olarak yalnızca salatalıktan imal edilir. Ayrıca salatalık için de özel bir tür kullanılır. Normal kahvaltıda tükettiğimiz salatalık tercih edilmez.

İsim olarak kullanılan kornişon ise aslında salatalığın en küçük türlerine de verilen bir isimdir. Avrupa başta olmak üzere pek çok ülkede de bu küçük salatalıklara kornişon isminin verildiğini görebilirsiniz.

Kornişon turşusu içeriğine bakıldığında salatalık dışında katı olarak dahil edilen hiçbir şeye rastlayamazsınız. Ancak tat vermesi açısından maydanoz gibi bazı besinler dahil edilebilir. Turşu ile arasındaki en temel fark ise budur.

Çünkü turşu denildiği zaman salatalık kullanımından ziyade diğer sebzeler ön plana çıkar. Diğer sebzeler için de hazırlanan turşulara lahana turşusu ya da benzer isimler duyulabilir.

Ancak kendisine has ve dünyaca kabul edilmiş en önemli turşu türü olarak bilinir. Örneğin Avustralya’da turşu kelimesinin karşılığı bile kornişondur.

Turşu kuracağınız zaman yine içerisine salatalık dahil edebilirsiniz. Fakat genel olarak domates, soğan, sarımsak, mantar, lahana, patlıcan, kavun, armut, ayva, erik, biber, karnabahar gibi uzayan bir listeyle onlarca farklı sebze ve meyve dahil edilebilir. Kornişon için böyle bir durum söz konusu değildir.

Turşu İle Kornişon Arasındaki Farklar

Turşu İle Kornişon Arasındaki Farklar

Turşu ve kornişon için tek ortak nokta fermantasyon sürecidir. Tuz, su ve sirke yardımıyla sebzeler bir kabın içerisine konarak fermantasyon sürecinin dolması beklenir.

Süreç tamamlandığında ise tüketilmeye hazırdır. Bir nevi yiyeceklerin daha uzun süre boyunca saklanabilmesi için dayanıklılığı arttırılmış olur.

Farkları arasında en temel noktayı turşuyu bir besin türü, kornişonu ise onun çeşidi olarak tanımlamamız bulunuyor. Yani kornişon bir turşu çeşididir. Turşudan farkı yalnızca ufak salatalıklar ile yapılıyor olmasıdır. Bu noktada daha kıtır bir yapıya sahip olur ve çoğu insan tarafından daha çok sevilir.

Amerika, Avrupa ve Avustralya gibi ülkelerde kornişon aslında doğrudan turşu anlamına gelir ve salatalık turşusu ile karşılaşırsınız. Ülkemizde de bu şekilde bir anlama geliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap