Tarhun Ne İşe Yarar?

Papatyagiller (Asteraceae) familyasının bileşikgiller alt türüyle yavşan cinsinden gelmekte olan tarhun, çok yıllık bitkilerden birisidir. Latince ismi Artemis..

Papatyagiller (Asteraceae) familyasının bileşikgiller alt türüyle yavşan cinsinden gelmekte olan tarhun, çok yıllık bitkilerden birisidir. Latince ismi Artemisia dracunculus olan tarhunun yaprakları genellikle baharat olması için kullanılmaktadır.

Sativa adı verilen alt türünün ise kültürü yapılmaktadır. Hoş kokulurdur ve doğa olaylarına karşı oldukça dayanıklı bir yapıya sahiptir. Yeşil yaprakların alt kısımlarında bulunan yağ bezelerinden etrafına hoş bir koku yaymaktadır tarhun bitkisi.

Boyları 120-150 santime kadar büyüyen tarhunun anavatanı Sibirya’dır.

Daha çok Kuzey yarım kürede yetiştiriciliği yapılmaktadır. Yaprakları 2-8 santim uzunluğunda olup 2-10 milimetre genişliğe ulaşabilmektedirler. Sibirya’dan tüm Avrasya bölgesine yayılmış bir bitkidir.

Türkiye’de de Bayburt ilindeki Yedigözeler köyünde yetiştiriciliği yapılmakta olan tarhundan daha çok aroma olarak faydalanılmaktadır. Bayburt ilinde dargun adıyla bilinmektedir.

Ayrıca tarhun bitkisinin ekonomik getirisi oldukça çok olduğundan yeşil altın ismiyle de anılabilmektedir. Bayburt ili harici yetiştiriciliği yapılan bazı iller ise Ankara, Şanlıurfa, Erzurum ve Gaziantep’tir.

Tarhun bitkisinde A ve C vitaminlerinin yanı sıra iyot ve mineral tuzlar bulunmaktadır. Baharat olarak Fransız mutfağının yemeklerinde çok sık şekilde kullanılan tarhun bitkisi makarna, börek, dolma, çorba, salata gibi pek çok yemekte kullanılabilmektedir.

Temmuz ayından Ekim ayına kadar toplanmaktadır. İçeriğindeki yüksek besin değerleri sayesinde insan vücuduna pek çok yararı bulunmaktadır tarhun bitkisinin.

Tarhunun İnsan Vücuduna Yararları Nelerdir?

Hazımsızlık sorununun giderilmesinde oldukça faydalıdır.

Günde 1 bardaklık tarhun otu çayı tüketilmesi sindirim sitemini düzene sokup hızlandırması nedeniyle hazımsızlığa oldukça iyi gelmektedir.

İştah açıcı bir özelliği bulunmaktadır.

Bağırsak solucanlarının vücuttan atılmasında etkili bir yardımcı olarak kullanılabilmektedir.

İdrar söktürücü özelliğe sahiptir.

Düzenli tüketildiği taktirde bayanlardaki adet sancılarının önemli ölçüde azalmasını sağlamaktadır.

Mide veya bağırsaklardan oluşan gazların dışarı atılamaması durumunda tarhun tüketilmesi etkili olabilmektedir.

Mide rahatsızlığı çeken kişilerin de düzenli şekilde tarhun bitkisi tüketmeleri tavsiye edilmektedir. Vücuda güç verici bir tonik etkisi yaratmaktadır.

Tarhun Nasıl Kullanılabilir ve Nasıl Tüketilmelidir?

Aktarlarda baharat şeklinde satılan tarhun yemeklerde çeşni olarak kullanılabilmektedir.

Bunun yanı sıra tatlı kaşık ölçüdeki kuru tarhun kaynar su içerisinde 10-15 demlendirilip süzüldükten sonra çay olarak da tüketilebilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap