.
.

Uyurken Kilo Vermek Elinizde

Uyuyarak kilo vermek elinizde başlığını görünce mutlu olduğu düşündüğüm birçok okurum geldi aklıma tabi ki tıka basa yiyip sonrasında da tüm gün uyunduğunda za..

.
.

Uyuyarak kilo vermek elinizde başlığını görünce mutlu olduğu düşündüğüm birçok okurum geldi aklıma tabi ki tıka basa yiyip sonrasında da tüm gün uyunduğunda zayıflayan bir durumu kastetmiyorum.

Kilo vermek isteyenlerin başarıya ulaşması için uyku saatleri ve ne kadar uyuduklarına da dikkat etmeleri gerekmektedir. Kilo vermek için spor ve diyet yapıldığı biliyoruz ya da beslenme şeklinde değişiklik yapıldığında birçok kişinin kilo verdiğini doğrulayabiliriz.

Vücudumuz sadece diyet spor ve benzeri isteğe bağlı durumlarda zayıflama göstermez yani çevresel, ruhsal ve fiziksel olarak yaşam tarzınızı olumsuz etkileyen durumlarda istemeden kilo vermeniz yaşanır yani stresten bazı insanlar kilo alırken bazıları kilo vermektedir. Bedensel hormonlar zayıflamaya neden olabilir.

Depresyon, aşırı yorgunluk gibi durumlarda da kilo verilebiliyor. Son yapılan araştırmalarda uyku ile kilo bağlantısının yakından ilişkisi olduğu saptanmıştır.

Araştırmada 2 ve 4 saat uyuyan kişiler arasında obezite oranı % 73, 5 saat uyuyan kişilerde bu oran %50, 6 saat uyuyan kişilerde %35, 10 saat ve süt uyuyan insanlarda obezite oranı şaşırtıcı olan %11 oranında kesin sonuçlarla açıklanmaktadır. Çok uyuyan biriyseniz kesinlikle zayıf birisiniz ifadesi sanırım doğru olur. Obezite riskini çok uyuyarak azaltmanın mümkün olduğu sonucu ortaya çıkmaktadır.

Yetişkinlerde 8 saat uyku beden fonksiyonlarının düzenli çalışması ve sağlıklı kalmak için yeterli saat dilimi olarak saptanmıştır. Bedenin açlık ve tokluk hissini belirleyen iki hormon vardır bu hormonlar leptin tokluk ghrelin ise açlık hissini ortaya çıkarır.

.

Uykusuz kaldığınızda tokluk hormonu salgısını azaltarak açlık hormonunun yani ghrelin hormonu salgısında atış gözlenir. Yan dikkat edin uykunuz gecelerde daha çok yeme ihtiyacı ya da atıştırmalıklar yapma ihtiyacı duyarsınız.

Uykusuz kalan kişilerde uyku hormonu olarak biline seratonin hormonunun da azalma saptanır uykusuzluk kişide sinirlilik hali yaratabilir.

Sinirlilikle birlikte mutsuzluk hissi ortay çıkar kişi mutlu olmak için karbonhidrat ağırlıklı beslenmeye yönelmektedir. Özelliklede gece yenen tatlılar, hamur işleri, makarna tarzı besinlere ihtiyaç normal zamanlardan daha fazla ortaya çıkar.

Normal şartlarda derin uyuyan kişilerde stres azalırken Stres hormonun azalması kişiyi rahatlattığı için kişinin tokluk hissi artar ve karbonhidrat yeme isteğinde azalma görülür. Derin ve rahat uyuyan kişilerde metabolizma hızlı ve düzenli çalışır ve daha az acıktıkları saptanmıştır.

Geç saatlerde uyuyan kişilerde vücut enerji ihtiyacı hissederek beden kendini uyanık tutmak ister. Uyanık kalmak isteyen beden bu kez iştahınızı artırarak açlık hissi yaratır. Normal şartlarda beden metabolizması oldukça yavaşlamıştır. Yavaşlayan tüm fonksiyonlar sebebiyle gece alınan besinler tamamen yağ olarak depolanmaktadır.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap