Sahte Bal ve Gerçek Bal Arasındaki Fark Nasıl Anlaşılır?

Sahte Bal ve Gerçek Bal Arasındaki Fark Nasıl Anlaşılır? Bal tüketiminin genellikle kahvaltıda yoğun olduğunu ve bu sebeple günün en önemli öğünü için özel bir besin olduğunu söylemek gerekiyor.

Ancak ülkemizde son dönemlerde gerçek bal tabirinin sıkça gündeme geldiğini görmezden gelemeyiz. Buna sebep olan faktör ise sahte yani hileli olarak üretilen ve piyasaya sürülen ballardır. Tüketicinin bal seçimi yaparken satın almadan önce dikkat etmesi gereken bazı detaylar var.

Püf noktaları ile sahte olan balı ayırt etmek mümkün olduğu için doğal ve organik olana ulaşabilmeniz mümkün hale gelir. Aynı zamanda kaliteli bir besin tüketirken lezzetten feragat etmemiş olursunuz.

Sağlıklı bir besin olduğu için uzmanlar tarafından da tüketilmesi önerilen bal için en önemli kıstas doğal olmasıdır. Aksi takdirde hileli ürünlerde mevcut faydalarından yararlanabilmek mümkün değildir.

Gerçek Bal Nasıl Anlaşılır?

Gerçek Bal Nasıl Anlaşılır?

Bal üretimi her ne kadar tesislerde yapılsa da balın oluşum aşamasında başrol arılardır. Arılar ise hummalı bir çalışma sonucunda bal üretmektedir.

Genel geçer bir tanım olarak 1 gram balın yaklaşık 4 bin çiçekten alınan nektarla meydana geldiği belirtilir. Dolayısıyla son derece uğraşlı bir süreç olduğundan üreticiler sahte bal ile kâr marjını daha da yükseltmeyi amaçlar.

Gerçek bal arı tarafından invertaz enzimi dolayısıyla kimyasal tepkimeye girer. Sonucunda da şekerlenir ve bu süreç 1 yıl boyunca devam ederek kristalleşme aşamasına geçer. Yani balın tadı doğal ve organik olarak tatlıdır. Enerji deposu olan bal akışkan bir yapıya sahiptir ve gerçeğinin anlaşılmasında da en önemli kıstas budur.

Balı bir kaşıkla aldığınız zaman kaşığı ters çevirdiğiniz zaman akmaya başlayacaktır. Kıvamlı bir akışkanlık olmasına karşın bir bütün halinde kaşıkta durmaz. Uzun süreli stoklamalarda da balın gerçekliğini anlayabileceğiniz bazı yollar var.

Eğer balı buzdolabına koyduysanız ve gerçek olup olmadığını merak ediyorsanız 1 ay kadar bekleyin. Rengi açık sarıya döner ve adeta krema ya da tereyağı formuna bürünür. Fakat dolaptan çıkardığınızda bal yine eski formuna bürünecektir.

Koku ile balın gerçek olup olmadığını anlamanız ise yine mümkündür. Hakiki olarak satılan ballar asla kokmamaktadır. Ancak içerisine farklı esanslar ve şeker şurupları dahil edilen ballar ilginç bir kokuya sahiptir.

Balı tüketmeden önce bir su bardağının içerisine bir tatlı kaşığı kadar koyabilirsiniz. Eğer bal suyun içerisinde direkt dağılmıyorsa gerçektir. Sahte olan ballar su ile doğrudan reaksiyona girer ve çözünerek dağılır.

Sahte Bal İçin Kullanılan Hileler

Sahte Bal İçin Kullanılan Hileler

Bal alırken gerçek balın hangi yöntemlerle anlaşacağını aşağı yukarı belirtmiş olduk. Fakat asıl tehlike sahte ballarda olduğu için sahte olduğunu anlamanın yollarına da bakmak gerek. Öncelikle bal doğru şartlarda saklandığında binlerce yıl dayanabilmektedir. Haliyle bozulan bir bal sahtedir diyebiliriz.

Kristalize olan ve donan bal gerçek olduğu için buzdolabına koyduğunuzda bile aynı akışkanlığını koruyan, hiçbir şekilde donmayan ballar sahtedir. Suyun içerisine atarak test yaptığınızda suya hemen karışıyorsa yine sahte olduğunu anlayabilirsiniz.

Sahte bal üretiminde en çok tercih edilen bileşenler şeker, şeker şurubu, glikoz şurubu gibi farklı ürün gruplarına ayrılır. Ayrıca farklı bileşenlerle hem renk hem de akışkanlık sağlanmaya çalışılır. Tadı ve kokusu değiştirilir. Faydalarından eser kalmayan ve aslında bal olarak bile tanımlanamayacak bir ürün ortaya çıkar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap