.
.

Umami Nasıl Bir Tat Hangi Yiyeceklerde Umami Hissedilir

.
.

Umami Nasıl Bir Tat Hangi Yiyeceklerde Umami Hissedilir. İlk duyulduğunda bir besin değeri gibi algılansa da Umami aslında bir tat tipidir. Yani içeren besinler aslında tıpkı tatlı ya da acı gibi Umami olarak tanımlanabiliyor. Buna sebep olan bazı etkenler olduğunu bilimsel olarak kanıtlayan araştırmalar her zaman gündemde olmuştur. Japon kökenli bir tanım olması ise ilk kez bir Japon tarafından fark edilmesinden kaynaklıdır.

Uzak Doğu mutfağında da yaygın olan bu tat aynı zamanda Avrupa’da hatta Anadolu mutfağında da karşımıza çıkabilir. Çünkü buna sebep olan şey farklı besinlerin birbiriyle etkileşime girmesidir.

Günümüzde de Umami tarifleri söz konusu olduğunda bu etkileşimlere dayanarak oluşturulan listeler dikkat çeker. İçeren yiyecekler olarak adlandırılan liste ise bu sonuca varabileceğiniz ve Umami tadını hissedebileceğiniz bazı besinleri kapsar. En basit örnekleri arasında süt, domates, deniz ürünleri, et ve bir dizi sebze gelir.

Umami Nasıl Bir Tat Hangi Yiyeceklerde Umami Hissedilir

Umami Tadı Nedir?

Umami için beşinci tat tanımını yapmak ve bazı yiyecekleri bu grubun içerisine dahil etmek mümkündür. Tat olarak acı, tatlı, tuzlu ya da ekşi değildir.

Ancak tüm dünyada hoşa giden tat olarak tanımlandığı ya da bazı ülkelerde lezzetli olarak anıldığına rastlayabilirsiniz. Farklı besin tiplerinin karıştırılması sonucunda böylesine bir etkiye neden olduğu zaten kanıtlanmıştır.

Anadolu mutfağında da kebap pişirilirken domates ya da havuç kullanılması, biberle aroma edilmesi buna örnek olabilir. Yine global mutfaklarda mantarlı domates sosunun içerisinde yer alan parmesan peynirinin başka bir açıklaması yoktur. Tüm bunlar Umami gibi ilginç ve dikkat çekici olan tadı yiyeceklerde mümkün kılmak içindir.

Umami İçeren Yiyecekler

Umami İçeren Yiyecekler

.

Dil yapımızın anatomisi incelendiğinde farklı tatları farklı dil bölgelerinden aldığımız fark edilmiştir. Örneğin tatlı bir şey yediğimizde hemen bunu hissederiz. Çünkü dilin en uç kısmı ve sivri bölümü tatlıyı algılar.

Hemen onun ardında yanlara doğru tuzlu tadı almamızı sağlayan kısım vardır. Bunu ekşi takip eder, dilin daha arka ve yan kısımları ekşi tadı algılar. Acı ise dilin en arka kısmından algılanır. Bazen acı yediğinizde ilk başta acı gelmediğini fakat sonradan hissettiğinizi fark edebilirsiniz. Bu tat ise dilin ekşi ile acı arasındaki kısmında tam orta bölümde hissedilir.

Domates bunu hissedebileceğiniz en temel ve ulaşılabilir yiyecektir. Tadını hissedebileceğiniz Umami için özellikle kurutulmuş domates tadabilirsiniz. Glutatamat yoğunluğu sebebiyle tadı tam olarak anlayabilmeniz mümkün olacaktır.

Avrupa ve Uzak Doğu mutfağında vazgeçilmez olarak tanımlayabileceğimiz soya fasulyesi ve parmesan peyniri bu tat için önemli alternatifler arasında yer alıyor. Dünya mutfağına yön veren pek çok sebze ve eti bu tat ile bir arada düşünebiliriz.

Mesela ton balığı, uskumru, istiridye, karides gibi deniz ürünleri buna örnektir. Sebzeler arasında da Umami formuna en uygun olan tatlar arasında havuç, kuşkonmaz, patates, kereviz ve ıspanak yer alıyor. Terbiyesi yapılmış etlerde de alınabilecek bir tattır.

Aynı zamanda bazı içecekleri de bu gruba dahil edebiliriz. Örneğin yeşil çay tükettiğinizde tadını tam anlamıyla tanımlayamadığınızı fark etmiş olabilirsiniz. Ancak içtiğinizde de keyif aldığınız bir gerçek. İşte tam anlamıyla Umami olarak adlandırılan tat ve yiyeceklerden duyulan haz buna eşdeğer oluyor.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap