İdrar Lekesi Yataktan Nasıl Çıkar?

İdrar kaçırma sadece çocuklarda değil hasta kişilerde de olabilir. Eskiden kalmış, kurumuş çiş lekelerini yataktan temizlemek için amonyak kullanabilirsiniz.

Her çocuklu ailede yaşanmış bir durum olan altına kaçırma vakası bir dönemi tamamıyla kaplar. Büyüme evresinde çocukların sık sık altına kaçırdığı bilinir. Bu çoğunlukla bilinçsizce uyku arasında yapılmaktadır.

Dolayısıyla yatakta idrar lekesi her zaman çıkarılması güç lekeler arasındaki yerini almıştır. Oysa bununda basit yolları olduğu için idrara lekesi olan yatakların temizleme aşamalarını sizlerle paylaşacağız.

İdrar lekeleri nasıl çıkarılır diye merak edenler çoğunlukla yeni çocuk sahipleridir. Altının bezlenme dönemi bittikten sonra bilhassa yaz ayları ya da çok sıvı tüketilen anlarda altına kaçırma riski artar.

Bu aynı zamanda rahatsızlıklara ve hastalıklara bağlı olarak yaşlılarda da görülebilir. Hatta her insanın başına gelebilecek anlık bir reflekse bağlıdır.
İdrar lekesini çıkarmak için hemen müdahale etmek son derece önemlidir. İdrarın yatak üzerine bulaştığını gördüğünüz an müdahale ederseniz iki aşamada başarılı olursunuz. Bunlardan birincisi koku tamamen yatağa hapsolmadan temizlemek, diğeri ise yatağın üzerinde sıvı kaynaklı iz kalmadan hijyen sağlamak.

Yataktaki İdrar Lekesini Temizleme Yöntemi

İdrar kaçırma sorunuyla karşı karşıya kaldığınızda hemen sıcağı sıcağına müdahale etmek için soğuk su kullanın. Bir bezi soğuk suyla ıslattıktan sonra idrarlı bölgeye sürterek bastırın.

Böylelikle daha fazla yayılmasını önlemiş olursunuz. İlk etapta bunu uyguladıktan sonra arındırmak amacıyla toz deterjan kullanımı yaygndır.

Toz deterjanı bir kapta köpürttükten sonra dilerseniz yine bezle, dilerseniz bulaşık süngeri gibi alternatif araçlarla yatağın idrar izi olan bölgesine sürün. Böylece kolay bir biçimde arındırma işlemini başarmış olacaksınız.

Temizlik işlemini bitirdikten sonra durulama için yine temiz bir bezi soğuk suyla ıslayarak uygulayabilirsiniz. Son olarak tuzlu suda ıslattığınız bezi tüm yatak üzerinde genel bir hijyen için gezdirmeniz önerilebilir.

Eğer geceden kalma, tamamıyla yatağa geçmiş ve sarı bir çeper izi bırakmış idrar lekesinden bahsediyorsak amonyak kullanımı önemli bir hal almaktadır.

Yalnız tüylü, ipek, yünlü yatak ya da zeminlerde bu yöntemin uygulanması tam tersine önerilmemektedir. Amonyak bu tip yüzeylere zarar verir. Ancak normal bir yatak yüzünde amonyak ile bu sarı leke sınırlarının ortadan kalkacağını kendinizde görebilirsiniz.

Eski ve Kurumuş İdrar Lekelerini Çıkartmak Mümkün Mü?

Ne kadar eskirse o kadar sorun yaratacak olan yataktaki idrar lekeleri anında temizlenmelidir. Fakat olası durumlar ışığında bir süredir yatağın üzerinde sarı renklerle barınmış olan bir idrar lekesini ele alalım.

Bu lekeyi çıkarmanın yolu tamamıyla beyazlatıcı klor kullanımından geçmektedir. Alternatif olarak temizlik ürünleri ve beyazlatıcı deterjanlar kullanılabilir.

Bu size ve tercihinize kalmış bir durum iken klor beyazlatıcıyı ya da toz beyazlatıcı deterjanları ciddi miktarlarda kullanmak gerekebilir. Mevcut sarı renkli idrar lekesini yataktan çıkarmak için sarf edeceğiniz efor ise saatlerinizi alabilir.

Önerilen yöntem ılık bir suyla önceden idrar lekesinin olduğu bölgeyi güzelce ıslatmaktan geçer. Böylelikle lekeyi oluşturan kir yumuşar ve çıkmaya hazır hale gelir.

Sonrasında ise deterjan ya da klor beyazlatıcı kullanarak bu lekenin olduğu kısımlar tekrar tekrar ovalanarak çitilenir. İşlemlerin ardından bekleyip sonucu gözlerinizle görebilirsiniz.
Fakat bu uygulamanın dışında tekrardan temizlemek gereken yatağı soğuk suyla yıkayarak ya da ilgili uygulama bölgesini ıslatılmış bezle silerek arındırabilirsiniz.

Yatağınızın kalitesine bağlı olarak beyazlatıcılar idrar lekesini çıkarsa da yatağın renginde bir tonaj farkı yaratabilir. Bunun önüne geçmek için yan kısmından ufak bir bölgeye önceden uygulayıp sonucu izlemenizi öneririz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap