.
.

Grip Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Kış ve bahar mevsimlerinin hatta yaz mevsimini de görülen ve bilinen sık rastlanan hastalıklarından biri olan grip basit gibi görünen fakat riskli birçok hasta..

.
.

Kış ve bahar mevsimlerinin hatta yaz mevsimini de görülen ve bilinen sık rastlanan hastalıklarından biri olan grip basit gibi görünen fakat riskli birçok hastalığın oluşmasında oldukça etkili son yıllarda ölümcül çeşitliliğiyle de dikkatleri üzerine çeken bu hastalığa karşı doğru önlemler almak gerektiğinin altını çizeceğiz.

İnfluenza virüsünün neden olduğu ve bulaşıcı etkisinin var olduğu grip hastalığı sürekli halk tarafından yaşanan önemsenmeyen genelde soğuk algınlığı ya da basit geçici solunum yolu hastalıklarıyla karıştırılıyor. Grip risk altında olan kişilerde farklı şekilde hızla yayılarak ölümcül sonuçlar yaşanmasını sağlamaktadır. Grip kronikleşebilir geçici bir hastalık değildir soğuk algınlığı gibi değerlendirdiğiniz bir grip vakası iseniz zamanla tüm bedeni etkileyecek kronik bir grip hastalığınız olabilir.

Grip aşısı grip yapar:

Son yıllarda birçok tartışmaya yol açan aşı hakkında bilmeniz gerekenler özelliklede grip aşısı vurulan kişilerin grip olduğu konusunda yanlış bir algıyı vurgulamak istiyorum. Grip aşısı Dünya Sağlık Örgütü tarafından tespit edilen onaylanan o yıl içinde araştırılan gribe yol çan virüslerin antijenlerinden ya da inaktive edilmiş halleriyle aşı üretiliyor.

Yani bedenin savunma mekanizmasına önceden aşı yoluyla verilen mikroplara karşı vücudun hazırlıklı olması sağlanıyor. Grip aşısı kişilerde enfeksiyona neden olmadığı gibi aşı yaptırmayan kişilere göre hastalığın kronikleşmesi ya da yayılması önlenmiş oluyor.

Maske takmak gripten korur:

Gripten korunma yollarının başında sürekli kapalı alanlarda maske takılması önerilir. Ağız ve burun yoluyla bulaşan gripten korunmak için sadece bir önlem olan maske gribin bulaşıcılığının temas yoluyla önlenmesine engel olmaz kişilerle bulunulan temas sebebiylede bulaşabilen grip virüslerine karşı maske sadece ağız ve burun yolarından bulaşabilecek virüslerden korumaktadır.

Tedavide mutlaka antibiyotik kullanmalı görüşü yanlıştır. Antibiyotik kullanımı hekim tavsiyesi dışında kullanılmamalıdır ayrıca antibiyotik hücre dışı enfeksiyonlarda etkilidir fakat hücre içinde var olan ve üreyen virüslere karşı etkisiz olduğunu belirtmekte yarar vardır. Doktor tetikleriyle karar verilmesi gereken durumlarda kesinlikle antibiyotik kullanımı şarttır fakat her grip olduğunuzda bilinçsiz antibiyotik kullanımından kaçınmalısınız.

Aşı yaptırınca grip olunmaz:

.

Grip aşısı yaptıran kişilerde grip virüsü etkili olur fakat bağışıklık sistemi bu mikroba karşı savunma mekanizması geliştirdiği ve bu mikrobu önceden tanıdığı için grip aşısı olmayanlara karşı hastalık daha hafif ve bulaşıcılık ve yayılma göstermeden engellenmektedir. Özelliklede riskli kişilerin grip aşısı yaptırmaları bu sebepten önemlidir. Özelliklede aşının etkili olması için

Sonbaharın başında salgınlardan önce yapılması oldukça önemli yapılması halinde kişilerde aşının etkisinin 2 ya da 3 haftalık sürede etkisini gösterdiğini belirtelim bu sebebiyle doğru zamanda yapılması oldukça önem taşımaktadır.

Göğse krem sürmek öksürüğü hafifletir:

öksürüğün sebebi bilinmeden ya da araştırılmadan göğse ya da sırta krem uygulamak oldukça zararlı olabilir. Öksürük birçok kişi tarafından hastalık olgusu taşımakta fakat öksürük bağışıklık sistemimizin özelliklede boğazdan içeriye girmek isteyen mikropların ya da genizden gelen akıntının akciğerlere ulaşmasını engellemek için vücudun yaptığı bir tepkidir ki oldukçada önemlidir.

Öksürükten kurtulma çabalarınız sizi hastalıktan kurtarmayacak tamamen hasta olmanıza sebep olacaktır. Bu sebeple öksürüğün kesilmesini sağlamak için çaba harcamak yerine bir hekimden yardım almayı deneyebilirsiniz.

Sirkeli su ateşi düşürür:

eskilerin yöntemi olarak bilinen özelliklede grip olduğunuzda annenizin uyguladığı ya da büyüklerin tavsiye ettikleri ateş düşürücüler arasında irkeli su gelir fakat yapılan araştırmalar bu tezi adeta aksi yönde zararlı oluğunu kanıtlıyor.

Sirke ateşli bölgeye tatbik edildiğinde bu bölgede bulunan damarları büzüştürerek kan akımını bir süreliğine yavaşlayarak ateşin geçici bir süre düşmesine neden oluyor fakat yaptığı bu büzmeyle damarların eski haline gelmesi arasında sürede ateş hızlı bir şekilde yükselme göstermektedir. Buda organ tahribatına neden olmaktadır.

Bu sebeple asla sirkeli su yöntemi kullanılmamalı hastaya su takviyesi yapılmalı gerektiğinde de ılık su kullanılarak duş aldırılmalıdır.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap