Ağız Kokusuna, Kuruluğuna Neden Olan Gıdalar

Protein içerikli gıdalar, asitli içecekler ve şekerli yiyecekler ağız kuruluğuna ve kokusuna neden olur. Besinlerin ayrıntılı listesi makalemizde.

Genelde soğan ve sarımsak tüketmenin kötü ağız kokusuna sebep verdiği halk arasında bilinse de ağız kokusuna neden olan gıdalar sadece soğan sarımsak ve sınırlı değildir.

Asitli içeceklerden protein zengin gıdalar a kadar birçok besinin ağızda kalıcı koku yaratma sebepleri arasında yer alabiliyor.

Ağzın içerisinde bulunan bakteriler ağız kokusunun en önemli nedeni olmaktadır ve soğan sarımsak gibi sülfür içeren besinlerle bu alanlar buluştuğu zaman merkaptanlar denilen bir molekül ortaya çıkar ve bu bot moleküllerde bakterilere kükürt beşiklerini açığa çıkartması için yardımcı olduğundan dolayı kötü ağız kokusu oluşur.

Bakteriler yediğimiz gıdalarda bulunan protein nerede parçalayarak sindirime yardımcı olmaktadır para proteinler parçalanırken de bu sülfür bileşikleri ağız kokusu yapar.

Bakterilerin su yusuf bileşiklerini üreterek koku oluşturmasını sağladığı gıdalar 4 ana grupta incele

Ağız kuruluğuna neden olan besinler ve içecekler;

Alkol ve aşırı kahve tüketimi ağız kokusunun bir numaralı sebebidir ve en yaygın maddeler arasında yer almaktadır. Ağız kuruluğu bakteri faaliyetleri açısından son derece müsait bir ortam oluşturmaktadır.

Yoğun protein içeren gıdalar;

Süt et ve balık gibi gıdalar bakterilerin besin kaynağı olarak kullanılır ve protein açısından da zengin olduğu için proteinlerin parçalanması esnasında yoğun miktarda kükürt ortaya çıkar ve ağız kokusu ortaya çıkmış olur. Protein oranından ötürü koku yayan diğer maddeler arasında fındık fasulye mercimek ve yumurta gelmektedir. Bu proteinler bakteriler tarafından basit cep sülfür bileşikleri ne ayrılabileceği için özellikle içeriğinde laktoz intoleransı bulunan süt ürünleri daha çok koku yayar.

Şekerli gıdalar;

Şeker içeren tüm gıdalar ve şekerlemeler kötü nefesi ortadan kaldırmaya yardımcı olmaya gibi bakterilerin daha aktif çalışabilmesi için de onlara yardımcı olmaktadır. Nane veya meyve ile tatlandırılmış olan şekerler sadece nefesi maskelemek için yardımcı olur fakat bakterilerin daha kuvvetli çalışmasını sağlarlar. Tatlandırıcılı sakızların tamamı bu kategoriye girebilir.

Asidik içecekler ve gıdalar;

Içeriğinde asit bulunan tüm bakteriler ağız kokusuna sebep olur ve yaygın olarak tüketilen bizim bildiğimiz içecek ve gıdaların tamamı oldukça zararlıdır. Gazlı içecekler domates suyu, narenciye suları, çikolata, zeytin, turşu , ketçap gibi aklımıza gelen tüm asidik içeriye olan maddeler ağız kokusu yapar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap