.
.

Gaz Yapan Yiyecekler ve Tavsiyeler

Düzenli olarak tükettiğimiz meyve, sebze ve bazı bakliyatlar gaza neden olur. Asitli içecekler de gazı tetikler. Uzun süren gaz için Doktora gitmeniz gerekir.

.
.

Gaz, sindirim sisteminin doğal bir öğesi olan ve yiyeceklerin bağırsaklarda sindirilmesi sırasında oluşan bir durumdur. Sağlıklı bir kişide günde ortalama olarak 15-20 defa, gazın vücuttan atılması sağlanmaktadır. Gaz problemi ise, yiyecekleri parçalayan bakterilerin çok fazla çalışmaları ve gazın normal bir biçimde vücuttan atılamadığı durumlarda görülmektedir.

Sindirim durumunun bağırsak safhasında, aşırı derecede gaz üretiminin en önemli sebebi, mideden bağırsaklara gelen sindirilmemiş gıdalardır. Midede sindirimi sağlanamayan gıdalar, bağırsakların sindirim yapabilmesi için normalde daha fazla çalışmasına sebebiyet verir ve bunun sonucunda ise çok daha fazla gaz üretimi meydana gelmektedir.

Besinlerin sindirilmeyen kısımları ise gıda lifleri, yani bir diğer ismiyle posadır. Esasında bu lifler, sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde işleyebilmesi için uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedirler. Ancak gaz sorunu olan kişilerin posalı gıdaları kontrollü bir biçimde tüketmeleri gerekmektedir.

Gaz yapan gıdaların bilinmesi ve beslenme programlarının da bunlara göre oluşturulması yemeklerden sonra yaşanan şişkinliğin ve gaza bağlı problemlerin ciddi anlamda azalmasını sağlayacaktır.

Gaz Yapan Besinler Nelerdir?

Gaz yapıcı besinler listesinde ilk başta bulunan fasulye haricinde birçok besin aşırı gaza yol açabilmektedir. Gıda lifi (posalı) besinler harici, belli şeker türlerini barındıran (laktoz, fruktoz, sorbitol, rafinoz) besinlerin de gaz yapıcı oldukları bilinir.

Gaz yapıcı çoğu besin uzmanların da sağlıklı bir sindirim sistemi için tavsiye ettikleri besinlerdendir. Bu sebeple gaz yapıcı bu gıdaların beslenmeden bütünüyle çıkarılması yerine az ve dengeli bir tüketim sağlanması en doğru yöntem olacaktır.

.

Gaz sorunu eğer günlük hayatın etkilenmesine varan boyutlarda ise ve gaz yapıcı besinlerin hiçbirinin tüketilmemesi bir uzman tarafından tavsiye edildiyse, bu gıdalardan alınabilecek vitamin ve mineralleri bir uzman tavsiyesi ile besin takviyesi şeklinde alabilirsiniz.

Bakliyatlar:

Oldukça besleyici olmalarına karşın gaz yapıcı özelliği bulunan rafinoz isimli doğal şekerden bolca barındırmaktadırlar. Rafinoz hassasiyetiniz bulunuyor ise mercimek, fasulye ve bezelye gibi gıdaları tükettikten sonra gaz problemi yaşıyor olabilirsiniz.

Bu yiyecekleri tüketmek istiyorsanız da, kaynar su içerisinde 2-3 dakika kadar haşlamanızın ardından ocaktan alarak 1 gece boyunda su içerisinde bekletmelisiniz. Bu şekilde gaz yapıcı özelliklerini de bir parça olsun düşürebilirsiniz.

Meyve ve Sebzeler:

İnan vücudunun ihtiyacı olan vitaminler ve mineraller için kusursuz besin kaynakları olan taze meyve ve sebzelerin bazısı aşırı gaz üretimine yol açabilmektedir. Lahana, brüksel lahanası, kuşkonmaz ve brokoli gibi besinler bakliyatlar kadar olmasa bile bir miktar rafinoz doğal şekerinden içerirler. Erik, elma, armut, şeftali gibi meyveler gaza neden olduğu bilinen diğer bir doğal şeker türü sorbitol açısından zengindirler.

Bunların yanı sıra bu meyve ve sebzelerde yer alan gıda lifleri sindirilmeden direk bağırsaklara geçtiğinden dolayı da gaz üretimini arttırırlar. Saydığımız meyvelerin kurutulmuş halleri de aynı etkiyi yaratmaktadırlar. Gaz yapıcı sebzeleri ve meyveleri çok daha az tüketmek ya da yerlerine gaz yapmayan bazı alternatiflerden tüketmek (çilek, turunçgiller, biber, kereviz, mantar, domates, pişmiş sebze ve meyveler) gaz oluşmasını ciddi anlamda azaltıcı olacaktır.

Yüksek Lif İçeren Nişastalar:

Gaz yapıcı besinler arasında bulunan öteki yiyecekler gibi, yüksek oranda besin değerleri bulunmadığı halde bazı nişastalar da gaz sorunlarını arttırabilmektedir. Yüksek lif ve şeker barındıran patates, tam tahıllı ekmekler, mısır gaza sebebiyet verebilir. Patatesin sebep olduğu gazını azaltmanın yöntemi ise kabuklarının soyulmasının ardından haşlanmasıdır. Buğday kepeği ve pirinç gaz yapmayan nişastaların arasında yer almaktadır.

İçecekler: Gazlı içeceklerden uzak durulması gerekmektedir. Yüksek oranlarda şeker barındıran bu tür içeceklerin sağlığa hiçbir katkısı bulunmaz, tam tersine boş kalori kaynakları oldukları için kilo alımına da yol açabilirler. Ayrıca soda (maden suyu ya da yapay şekilde gazlanmış), enerji içecekleri gibi içeceklerin gaz arttırıcı oldukları bilinir. Laktoz hassasiyeti bulunan kişiler süt ve süt ürünleri haricinde milk shake, latte, cappuccino, krema ve krema içeren tatlıları da yememelidirler.

Yağlı Besinler:

.

Yağlı yiyecekler, gaz yapıcı yiyeceklerin en sonunda geliyor olsalar da hiç gaz yapmıyor oldukları da söylenemez. Ağır yağlı besinlerin sindirilmesi zahmetlidir, sindirim sisteminin çok fazla çalışmasına ve gaz üretiminin de artmasına yol açabilirler.

Kırmızı et, yalnızca gaz üretimini arttırması nedeniyle değil, kalp ve damar sağlığının da olumsuz etkilenmesine neden olan kolesterolden yüksek oranda barındırmasından dolayı kontrollü bir şekilde tüketilmelidir.

Gaz Yapıcı Besinler Listesi

Liste içerisindeki besinler yüksek gıda lifi veya şeker içermeleri sebebiyle gaz yapıcı oldukları binen gıdalardır. Fakat bu listem gaza sebebiyet veren besinlerin tam bir listesi olamaz. Yaş aralığına, mineral ve vitamin ihtiyacına, sağlık durumuna uyan bir beslenme yöntemi için bir doktordan yardım alınabilir

.

Enginar, fasulye, kuşkonmaz, lahana, Brüksel lahanası, brokoli, karnabahar, havuç, salatalık, kereviz, yeşilbiber, soğan, mercimek, patates, bezelye, turp, kayısı, elma, portakal, muz, armut, şeftali, kuru üzüm, kuru erik, dondurma, peynir, süt ve süt ürünleri, keten tohumu, arpa, buğday, yulaf kepeği, kola veya diyet kola, bira, şarap, meyve suları.

Bazı Tavsiyeler

Doğru bir beslenmeyle gaz problemi büyük ölçüde çözülebilir. Ancak şişkinliğin ve gazın tek sebebi gıdalar değildir. Yemek yeme şeklinden tutun da bazı ilaçlara kadar çok çeşitli durumlar çok fazla gaz üretilmesine neden olabilmektedir.

Gıdalara bağlı görülebilen gaz üretimi dışında oluşabilen gazın azaltılabilmesi için ise;

İçeceklerin pipet yardımıyla içilmesi hava yutulmasına sebep olmaktadır.

.

Sakız çiğnenmesi daha sonrasında gaza sebebiyet verebilecek kadar hava yutulmasına sebep olur.

Hızlı yemek sindirim sistemine birden aşırı bir yük binmesine neden olarak gaz arttırıcı etki yapabilir.

Yediklerin yeteri kadar çiğnenmesi sindirim esnasında mide ve bağırsaklara aşırı yük binmesini engeller.

Fazla hızlı olmayacak adımlarla 20-25 dakika kadar yürüyüş yapmak gazın vücuttan atılmasına yardımcı olabilir.

Öğünlerin küçültülmesi ve 3 öğün yemek yerine 5-6 öğünde azar azar yemek gaz oluşumunu azaltıcı niteliktedir.

Stres de çok fazla gaz üretilmesinin sebepleri arasında yer almaktadır.

Doktora Ne Zaman Gidilmelidir?

Beslenmenizde değişiklik yapmanıza rağmen gaz probleminizde bir azalma meydana gelmiyor ise, yediğiniz öğünler ne kadar küçük olursa olsun gaz probleminiz varsa, oluşan gaz günlük yaşamınızı etkileyebilecek türde boyutlara vardıysa bir doktora görünebilirsiniz.

.

Aşırı gaz genelde ciddi bir sağlık problemine işaret etmemekle birlikle aldığınız tedbirlere rağmen geçmiyorsa, sindirim sisteminden kaynaklı bir hastalığın habercisi olabilmektedir. Sindirim rahatsızlıklarının sebep olduğu başlıca problem, vücudun gereksinimi olan vitamin ve minerallerin tamamen emilememesidir.

Bu durumda ise mineral ve vitamin eksikliğinden kaynaklı bazı problemler oluşması da kaçınılmaz olacaktır.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap