Karagöz Nasıl Bir Balık Türüdür?

Karagöz balığı; ilkbahar ve yaz aylarında üreyen, bol vitaminli, 25 cm boyutlarında, yazın yağlanan, Ege ve Marmara'da yaşan bir balık türüdür.

Sparidae familyasından olan karagöz balığı çipuraya oldukça benzer. Türkiye’nin tüm denizlerinde yaşayan karagöz balığı bol miktarda bulunur ve en sevilen balık türleri arasında yer alır. Karagöz balığının genel yaşam alanı, Ege ve Marmara Denizi’nin ılım sularında yer alan kayalıklardır.

Türkiye denizlerinde farklı türleri yaşayan karagöz balığının kuyruk kısmı çizgili ve lekeli olanları ispari ismi ile anılır. Diğer ismi ısparoz olan balık türünün diğer çeşitleri ise sargos, sivrigaga, mırmır ve baltabaşıdır.

Karagöz balığının vücut yapısı oval ve yan kısımlardan yassılaşmış bir biçimdedir. Balığın yan kısımları ve sırtı gri renktedir ve vücudunda renkli bantlar bulunur. 7-8 adet kadar olan bu bantlar kafa kısmından kuyruğa kadar tüm vücudu kapsar. Solungaç kapaklarında ve kuyruk kısmında koyu renkli lekeler bulunur. Ortalama 20 ve 25 cm uzunluğunda olan karagöz balıklarının en uzunu 50 cm boyundadır.

Sürü halinde yaşamayı seven balık türü, yaz aylarında midyesi bol olan yosunluk alanlarda yaşamayı tercih ederler. Kış aylarında ise daha çok derin alanlarda yaşarlar. Karagöz balığının üremesi için en önemli etken suların sıcaklık değerleridir. Suların ısınmaya başladığı ilkbahar aylarından itibaren Ağustos ayına kadar bu balıkların üreme dönemi gerçekleşir.

Karagöz balıklarını avlamak için deniz solucanı, karides, midye ve hamur kullanılır. Karagöz balıklarının avlanma işleminde uzun köstekli karagöz takımı, çift göz iskandilli takım, köstekli karagöz takımı ve çip sürütmesi takımları yer alır. Bu takımlardan hangisinin kullanılacağı ise suyun derinliğine ve balıkların büyüklüklerine göre değişir.

Ekonomik değeri yüksek olan balıklar arasında bulunan karagöz balığının lezzeti ve besin değerleri de oldukça yüksektir. Vitamin ve mineral açısından zengin olan karagöz balığı, B2, D ve Omega-3 vitaminlerini içerir. Karagöz balığı iyot, fosfor ve kalsiyum açısından da oldukça zengindir.

Yılın her mevsimi tüketilebilen balık türleri arasında yer alan karagöz, özellikle Mayıs ve Temmuz ayları dışında daha yağlı yapıda ve daha lezzetlidir. Izgara, fırın ve buğulama türleri yapılan karagöz balığının çorbası da oldukça fazla tercih edilir ve lezzetlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap