Pasaport Randevusu Nasıl Alınır? Pasaport Ne Zaman Alınır?

Pasaport almak öyle uğraştırır ki alımı uzun zaman sürebilir. Bunun için Randevu hakkında bilgi sahibi olmanız pasaport alma süresini kısaltacaktır.

Her insanın hayatının bir bölümünde bir defalıkta olsa yurtdışı seyahati planlamaktadır. Başka ülkeler gezip bir defa da olsa bu hayalini gerçekleştirmek ister.

Bundan dolayı nasıl pasaport alınır, pasaport alma prosedürleri nelerdir diye araştırma içerisine girerler. Pasaport almak için çok kolay belli bir resmi işler bütünü olmaktadır. İlk olarak yapılması gereken pasaport randevusu nasıl alınır araştırmak olacaktır.

Bunun için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü htttps:// randevu.nvi.gov.tr internet adresinden ya da Alo 199 çağrı merkezinden pasaport randevusu alınır.

Yurt içinde randevulu ya da randevusuz olarak hususi ve hizmet damgalı pasaportlar için İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüklerine, umuma mahsus pasaportlar için de İl ve İlçe Nüfus Müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklere başvuru yapılır.

Pasaport Randevusu Nasıl Alınır?

Pasaport almak isteyen vatandaşlar yurt içinde ve dışında bazı prosedürlere göre başvuru yapılır.

Pasaport randevusu alınarak bu prosedürler başlar. Başvuru sırasında randevu alındıktan sonra Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü Makinede Okunabilir Seyahat Belgeleri Standartları ve eklerine uygun olarak son altı ay içerisinde yüz tamamen görünür şekilde ön cepheden çekilmiş 50mmx60mm boyutunda biyometrik fotoğraf olması gerekir. Fotoğrafta gözler açık konumda alın, yüz ve çene açık olacak. Güneş gözlüğü takılmamalıdır. Yoksa bunlara dikkat edilmeyen fotoğraflar kabul edilmeyecektir.

Pasaport başvurusu sırasında pasaport randevusu ücretleri ödenmiş olarak gelinmesi gerekir. Harç bedeli vergi dairesi müdürlüklerine, PTT Şubelerine, anlaşmalı bankalara veya Gelir İdaresi Başkanlığına ait https://ivd.gib.gov.tr internet adresi üzerinden ödenebilmektedir.

Pasaport randevusu harçları ödendikten sonra dekontuna gerek yoktur. Ödeme yapıldığı zaman sistem üzerinden görülmektedir. Pasaport başvuru yapılacak toplam 6 tip pasaport bulunmaktadır.

Bunlar; bordo renkte umuma mahsus pasaport, yeşil renkte hususi damgalı pasaport, siyah renkte hizmet damgalı pasaport, Dışişleri Bakanlığınca verilen siyah renkte diplomatik pasaport, dış temsilciliklerce verilen geçici pasaport, Göç İdaresi Genel Müdürlüğünce verilen yabancılara mahsus pasaport olmaktadır.

Bu pasaportlar arasında en çok tercih edilen pasaport tip bordo pasaporttur. Biyometrik pasaport sistemine geçilmeden önce lacivert renkte olan umuma mahsus pasaportu her Türk vatandaşının alabildiği standart bir pasaporttur.

Standart bir pasaport olduğu için dolaşım gücü sınırlıdır. En az 6 ay süreli olup, 18 yaşından küçükler için en çok 5 yıl 18 yaşından büyükler için de 10 yıl olarak düzenlenmektedir. Yeşil pasaport ise kadro derecesi 1, 2 ya da 3 olan devlet memurlarına ve eski bürokratlara verilmektedir. Yeşil pasaport sahipleri neredeyse tüm Avrupa ülkeleri de dahil olmak üzere 130 ülkeye vizesiz ya da sınır kapısında veya online vize olarak girebilmektedir. 

Ayrıca Hususi Pasaport taşıma hakkı bulunan kişilerin çocukları da 25 yaşına kadar yeşil pasaport alabilmektedir. Gri hizmet pasaportu ise görev derecesi nedeniyle yeşil pasaport alamayan devlet memurları ile Türkiye’de hükümet ya da kurum ve kuruluşlarca yurt dışında görevlendirilen kişilere görev süreleri boyunca tahsis edilen pasaporttur.

Yeşil pasaport sahiplerinde olduğu gibi vizesiz seyahat edebilmektedirler. Görev süresi içinde düzenlenmekte başka bir sebeple kullanılmamaktadır. Uygun olan çalışma amacına ve mesleğine göre pasaport seçilerek randevu alınacağı zaman belirtilir. Ona göre pasaport randevusu gerekli evraklar ile randevuya gidilir.

Pasaport Ne Zaman Alınır?

Pasaport randevusu alan vatandaşlar randevu gününde randevu saatine yarım saat kala müracaat merkezinde olmaları gerekmektedir.

Eğer randevuları yarım saati geçerse diğer randevuların tamamlanmasından zaman kalırsa ancak işlemleri tamamlanabilir. Başvuru tamamlandıktan sonra yoğunluk olmadığı sürece tanzim merkezinde başvuru sırasına konulur.

Yoğunluk ve bazı aksaklıklar olabileceği gibi pasaportun vatandaşın eline geçme süresi 15 günü bulabilmektedir. Bundan dolayı yapılacak seyahate göre pasaport başvurusu yapılmalıdır. Yurt içinde pasaport başvurusu yapılan vatandaşlara pasaportları PTT kargo aracılığıyla ulaştırılmaktadır.

Başvurusu sonrası başvurusu kabul edilen vatandaşa sms ile bilgilendirme yapılır. Kargoya verildiğinde barkod numarası ve kargoya veriliş tarihi ile ilgili bilgilendirici sms yollanır. PTT kargo görevlileri şubeye ulaşıldığı zaman görevlilerce kargonun teslim edileceği adrese götürülür. Teslim edilememesi halinde 10 gün süreyle teslim alınmak üzere şubede bekletilir. Yurtdışında ise vatandaşlar başvurdukları büyükelçilik ve konsolosluklardan pasaportlarını teslim alabilirler.

Pasaportlarını herhangi bir sebepten kaybeden vatandaşlar yurtiçinde İl ve İlçe Nüfus Müdürlüklerine, yurtdışında ise dış temsilciliklere bildirilmesi gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap