Uykuluk Nedir Hayvanın Hangi Bölgesidir? Yemek Tarifi

Uykuluk Nedir Uykuluk bir kesmin beğenmediği, diğerinin ise bayıldığı bir sakatattır. Dana ve kuzudan belirli bölgesinden çıkarılarak yemekler yapılır.

Uykuluk Nedir bir sakatat çeşididir. Sevenlerinin özellikle gece geç saatlerde yemeyi tercih ettiği bu muhteşem yemek, kokusu ile bulunduğu yeri sarıp sarmalayan, lezzetiyle kendine hayran bırakan bir nimet adeta.

Uykuluk Hayvanın Hangi Bölgesidir?

Sakatat Severler, bu konuyu bilse ya da çok merak etmese de, denemeye niyetlenenlerin en çok sorduğu soru, uykuluk hayvanın neresi? sorusu oluyor şüphesiz. Öncelikle uykuluk, dana ya da kuzudan elde edilir.

Hayvanın bağırsak, gerdan, ciğer ve yürek gibi bölgelerinden çıkar. Bir hayvandan yaklaşık olarak 80-100 gram uykuluk çıkar. Bu lezzetin tarihi, Osmanlı mutfağına kadar dayanır. Geniş ve birbirinden güzel yemeklere ev sahipliği yapan bu mutfakta kendine yer bulan uykuluk, şimdiki adıyla değil, “özden” ismiyle bilinir. Özden, kuzunun timus bezi anlamına gelir. Bilinenin aksine, bir organ değildir.

Hayvanın hormonlarının salgılandığı bezler olarak nitelendirmek daha doğrudur. Yani bir nevi insanlardaki hipofiz bezleri gibi. Uykuluk denilince akla İstanbul’un Sütlüce semti gelir. Sütlüce’nin namı ise eski zamanlarda mezbahaların bu semtte bulunmasından dolayıdır.  Daha çok Mart, Nisan ve Mayıs aylarında tercih edilir.

Çünkü kışın doğan yavrular, bahar aylarında yalnızca sütle beslenirler. Uykuluk tadını muhteşem yapan da, bu süt kuzu ve danalarından elde edilmesidir. Uykuluk, sanıldığı gibi tek düze bir yemek değildir. Uykuluk çeşitleri, kendi içerisinde üçe ayrılır.

Bunlar; fındık uykuluk, gerdan uykuluk ve ciğer uykuluktur. Hepsinin kendine has bir lezzeti vardır. Bu çeşitlendirme, hayvandan elde edilen bölüme göre yapılmıştır. Hem çeşitleri, hem de uykuluk nasıl pişirilir konusunda biraz bilgi edinelim.

Gerdan Uykuluk

Kuzunun süt döneminde gelişen uykuluk çeşididir. Hayvanın geviş getirmesiyle meydana gelen bir oluşum, hatta salgı bezidir. Pişirilmesi dikkat gerektirir. Mangal ateşinde, sürekli çevrilerek pişirilmesi gerekir. Aksi takdirde yağlı yapısından dolayı çabucak yanma ihtimali vardır. Bu nedenle başında durmalı ve dikkat edilmelidir.

Fındık uykuluk

Misket şeklinde olan, hayvanın böbrek üstü yağlarının arasından çıkan çeşididir. Lezzeti muhteşem olmasına karşın, yüksek yağ oranı dolayısı ile kolesterolü tetikleyebilir. Uzun ömürlüdür. Bahar ayları dışında canınız çektiğinde yediğiniz çeşidi fındık uykuluk olur.

Çok yağlı olduğu için, ilk olarak haşlanarak yağları azaltılıyor. Misket şeklinde olmasından ötürü pişmesi biraz zaman alabiliyor. Haşlama yaparak, pişirme süresini de kısalmış olur. Daha sonra mangal ateşinde 5 dakika kadar pişirerek yemeye hazır hale getirmiş olursunuz.

Ciğer Uykuluğu

Bu çeşit, en az havyar kadar özeldir. Süt kuzusunun akciğeri ile karaciğeri arasında yer alır. Geniş ve yatay bir forma sahiptir. Hayvanın kesildiği ve hayvandan çıkarıldığı gün yemek gerekir. Çünkü beklediği zaman kuruyup söner ve yenilecek bir durumu kalmaz. Pişirme konusunda en zor çeşit budur. Çok narin bir yapıya sahip olduğundan, çok hafif bir mangal ateşinde pişirmek gerekir. Aksi takdirde kurur ve lezzetini yitirir.

Uykuluk Tarifi

Sakatat severler mutlaka dışarıda satılan uykuluk lezzetini almıştır. Peki uykuluğu evde kendiniz yapabileceğinizi biliyor muydunuz? Sevenleri için, uykuluk nasıl pişirilir hakkında biraz araştırma yaptık.

Sakatat olması giz korkutsa da, aslında pişirmesi gayet kolay. Pişirmedeki püf noktalar hakkında yukarıda bilgi vermiştik. Çeşidine göre yöntem değişiklik gösterebilir. Bir çeşidi çok narin olup az ateş isterken, bir diğeri harlı ateşte pişer. Ama ben mangal falan yakamam, ya da ben tava yemeği severim derseniz işte size tavada yapılan uykuluk tarifi.

Malzemeler

  • 1 kilogram uykuluk
  • Yarım su bardağı sıvıyağ
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • Kimyon, karabiber, toz biber, kekik ve tuz

Uykuluk Yapılışı

Uykulukları kuşbaşı boyutunda doğrayın. Eğer elinizdeki fındık uykuluk ise buna gerek yok. Olduğu gibi pişirebilirsiniz. Tavayı önceden ısıtın. Tavanın dumanı tütmeye başladıktan sonra, uykulukları ekleyip arkalı önlü iyice pişirin. Son olarak tereyağını ilave edin. Kokoreçte olduğu gibi, bol bol baharat ekleyerek servis edin. Eğer imkanınız varsa, mangal ateşinde pişirmenizi tavsiye ederiz. Ancak tavada uykuluk tarifi de en az dışarıda yedikleriniz kadar lezzetli olacaktır.

Canınız çektiğinde kendinize, içerdiği yararlı maddeler dolayısı ile çocuğunuza, misafiriniz geldiğinde onlara gururla ikram edebileceğiniz harika bir lezzet. Tabii imkanınız dahilinde ise, Sütlüce’ye gidip, uykuluk yapan yerlerden birinde mutlaka tadına bakmanızı öneririz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap