Duvar Temizliğine Dair Her Şey

  Evin duvarları çok fazla kirlendiği gibi genel anlamda en çok göze çarpan yerlerdir. Haliyle kadınların takıldığı bir temizlik türü olarak duvar temizli..

Evin duvarları çok fazla kirlendiği gibi genel anlamda en çok göze çarpan yerlerdir. Haliyle kadınların takıldığı bir temizlik türü olarak duvar temizliği gösterilebilir. Her kadın yılın belirli dönemlerinde, bilhassa bahar ayı gelirken duvarların silinmesi, silmek yetmiyorsa boyanmasını ister. Bu aynı zamanda evin genel temizliğinin bir parçası haline gelmiştir. Akıllara takılan ilk soru ise duvar temizliği nasıl yapılır olmaktadır. Çünkü duvarların boyalı, duvar kağıtlı ve sıvalı olarak farklı seçenekleri olabiliyor.

Hatta bu duvar temizliği nasıl yapılır sorusuna mutfak ve banyolardaki fayansları dahil edebiliyoruz. Takdir edersiniz ki salon duvarları ile mutfak duvarları aynı oranda kirlenmeyecektir. Kirlense dahi mutfaktaki yağ oranının duvarlara yapışarak yarattığı kirli görüntü aynı kolaylıkta çıkmayacaktır. Duvardaki lekeler nasıl çıkar konusuna değinmek için farklı duvar tiplerini ayrıca ele alıyoruz.

Duvar Temizliği Nasıl Yapılır?

Duvar temizliği yapmak ve bu temizliğin kıstaslarına göz atmak için öncelikle duvar tiplerini ayırmakta fayda görüyoruz.

Ev Duvarlarının Temizliği
Boyalı Duvarların Temizliği
Sıvalı Duvarların Temizliği
Duvar Kağıtlarının Temizliği
Fayans Kaplı Duvarların Temizliği

Tüm bu duvar tipleri hemen her evde karşımıza çıkacak türlerdir. Doğal olarak ev duvarlarını temizlemek için yapmanız gereken şey önceliğinizi belirleyip ona uygun bir temizlik metodu uygulamaktır.

Ev Duvarlarının Temizliği

Ev temizliği yaparken duvarların silinmesi tartışılmaz bir gereksinimdir. Dolayısıyla bunu daha kolay şartlarda uygulayabilmek için yöntemlerini bilmeniz gerekiyor. Örneğin silerken fazlaca efor harcamanıza rağmen halen daha istediğiniz sonuçları alamıyorsanız duvar temizliğinin püf noktalarını bilmiyorsunuz demektir. İlk olarak temizlik yapacağınız odanın tüm kapı ve pencerelerini açıyorsanız baştan hatalı bir giriş yapıyorsunuz demektir.

Keza hem kapıların hem de pencerelerin kapalı olması gerekir. Sonrasında ise bir kazan ya da bir leğen kaynamış su odanın tam ortasına koyulur.

Bu elbette ki duvarları silmek için değil, buhardan faydalanarak temizliği kolaylaştırmanın yoludur. Buhar kısa sürede odanın tüm noktalarına yayılırken aynı zamanda duvarlardaki kiri yumuşatır.
Silmek içinse sabun ya da deterjan kullanarak hazırladığınız suyu yanınıza alırsınız. Duvarları çizmeyecek, duvarın üzerindeki boyaya zarar vermeyecek bir bez ile kısa sürede duvarları silerek ilk günkü haline getirebilirsiniz.

Boyalı Duvarların Temizliği

Boyalı duvar nasıl temizlenir konusu tamamıyla boyanın cinsiyle alakalıdır. Örneğin boyayı siz yaptıysanız ve ne tür boya kullandığınızı biliyorsanız rahat edersiniz. Tıpkı su bazlı boya kullanarak temizliği su ile yapmak gibi düşünülebilir. Böylece boyaya zarar vermeden tüm duvarı istediğiniz hijyen koşullarına getirebilirsiniz.

Ek olarak boyalı duvarların silinmesinde eğer su bazlı bir boya kullanılmadıysa suyun boyayı kaldırabileceğini, silebileceğini, renk değişimlerine yol açabileceğini vurgulamak istiyoruz.

Sıvalı Duvar Temizliği

Eğer eviniz yeniyse ve kaba temizliği sürdürüyorsanız sıvalı duvar temizliği yapmak üzere olabilirsiniz. Bu aşamada sıvanın kurumuş olması önemlidir. Eğer sıva kurumadıysa ve siz bunun üzerine silme ya da temizleme kapsamında uygulamalar yapıyorsanız sıvanın dengesini bozabilirsiniz. Dökülmeler, yamukluklar ve kot farkları ortaya çıkabilir. Doğal olarak üzerine atılacak astar ve boya istediğiniz düzeyde olmayacaktır.

Duvar Kağıtlarının Temizliği

Duvarlarınızda boya değil de duvar kağıdı varsa temizlik aşamasında iki farklı seçeneğiniz vardır. Genellikle bu tip durumlarda kadınlar ikinci yolu tercih ederek duvar kağıtlarını sökerler ve yenisini yapıştırırlar. Duvar kağıtları nasıl sökülür konusunda daha önceden anlatımlar yapmıştık. Haliyle daha az uğraşıp, tüm kağıtları yenilemenin vereceği temizlik hissiyatı çok daha yüksek olacaktır.

Mevcut duvar kağıtlarını silmek istiyorsanız kalitesine göz atmanızda fayda var. Kimi kağıtlar su değdiği gibi kullanılamaz hale geliyorken, kimisi su temizliğine dayanıklıdır. Su temizliğine dayanıklı duvar kağıtlarını sabunlu su ya da deterjanlı su yardımıyla fazla sert hareketlerde bulunmadan temizlemeniz mümkündür.

Fayans Kaplı Duvar Temizliği

Mutfaklarda rastlanabilecek, buna ek olarak ise banyo ve tuvaletlerin tamamını kapsayan fayans duvarlar çok daha zor temizlenebilir. Oysa ilk bakışta daha kolay olduğuna kanaat getirebilirsiniz. İlk etapta dikkat edilesi nokta fayans kaplı duvarların kir ortalamasıdır. Örneğin mutfakta yağ lekelerinin birikintileri, is ve kötü kokuların biriktirdiği lekeler dikkat çeker. Bu banyolarda yalnızca su ve sabun izi olarak göze çarparken, tuvaletlerin tam dezenfekte olması şarttır.

Fayansları sabunlu suyla ya da deterjanlı suyla tereddüt etmeden silebilirsiniz. Ayrıca en çok merak edilen noktalardan birisi olan çamaşır suyu fayanslara zarar vermeyecektir. Bu nedenle bilhassa tuvaletlerde hijyen sağlamak için tercih edebilirsiniz.

Diğer bir noktada duvar temizliği yaparken dikkat edilecek hususlar arasında bulunan yağ lekeleri vardır. Mutfaktaki yağ lekeleri fayanstan nasıl çıkar diye merak ediyorsanız genel temizlikte kullandığınız yağ çözücüleri kullanabilirsiniz. Birçok fayans için desenleri sökmeyen bir temizlik sağlar. Ancak fayansların kalitesine göre üzerindeki işlemelerde silinmeler gözlemlenebilir. Doğal olarak duvar temizliği sanılanın aksine fayans yüzeylerde çok daha zor olabilir.

Zeminlerin ve üzerlerindeki boya, kağıt ya da fayansın kalitesine bağlı olarak temizlik yapabilirsiniz. Aynı şey duvar türüne bağlı olarak değişkenlik gösterdiği için zarar vermemek için bilinçli uygulamalar tercih edin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap