Ricotta Peyniri Hangi Yemeklerde Kullanılır? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Ricotta tatlılarda kullanılan yumuşak bir peynir türüdür. Beyne faydaları olan fosfor içerir. Stresi gidermeye iyi gelir. Aşırısı zararlıdır.

Ricotta

Ricotta gibi peynirler genelde saatler süren işlemler ve büyük zahmetler sonucunda üretilirler. Genelde ricotta peyniri olarak bilinmesine karşın aslında ricotta sanıldığı gibi bir peynir değildir ve bir süt ürünü, yan ürün olarak kabul edilir.

Ricotta, peynir üretimi sırasında kalan peynir altı suyundan üretilir. Bu peynir altı suyu ısıtılarak yeniden pişirilir ve ricotta elde edilir. Zaten, yeniden pişirilmiş anlamına gelen ismi de buradan gelmektedir.

Ricotta temel olarak manda sütünden yapılır. Mozzarella üretimi sırasında, lor kısmı ile sıvı kısmı birbirinden ayrılır. Lor kısmı mozzarella üretmek için işleme tabi tutulurken alttaki sıvı kısmı da yeniden ısıtılarak ricotta yapımında kullanılır. 90 derecelere kadar pişirilen peynir altı suyu özel delikli kaplara alınarak yemeye hazır hale getirilir.

Evde de kolaylıkla yapılabilecek ricotta tarifi ile kendi ricottanızı yapabilirsiniz. 1 litre sütten yaklaşık olarak 250 gram ricotta yapmak mümkün olacaktır. Ayrıca içerisine katabileceğiniz taze otlar ve limon gibi aromatik meyvelerle de ricottunuzu damak zevkinize göre kişiselleştirebilirsiniz.

Ya da vegan bireyler için de alternatif üremek ev ortamında mümkün. İnek sütü yerine soya sütü gibi bitkisel sütler kullanılarak vegan ricotta yapmak da mümkün. Hatırlanması gereken püf noktası ise pişirme işleminden sonra 3-4 saat kadar buzdolabında bekletilmesi ve daha sonra yenmesi gerektiğidir.

Ricotta Nasıl Saklanır?

Ricottanın da diğer süt ürünleri gibi tüm faydalı özelliklerinden yararlanmak için nasıl saklanacağını bilmek önemlidir.

Bilinmesi gereken en önemli konu ricotta benzeri peynir ve süt ürünlerinin alındığı veya yapıldığı birkaç günlük süreç içerisinde tüketilmesi gerektiğidir. Eğer ricottanızı uygun şartlarda saklarsanız 7 güne kadar bozulmadan kalacaktır.

Buzdolabının 4 derece olan ortamı ricottayı saklamak için uygundur. Ancak sadece kuru ve serin ortam yeterli olmayacaktır. Aynı zamanda birkaç noktaya daha dikkat etmelisiniz.

Ricotta peyniri genellikle küçük plastik kaplarda satılır. Bu plastik kap içerisinde saklamak en doğrusudur. Böylece zamanla içerisinden sızan peynir altı suyu ile bir bütün halinde kalması mümkün olacaktır.

Ambalajı açılmış ricottoyu her ne kadar ağzı kapalı muhafaza etseniz de buzdolabı içerisinde başka kokuların içerisine girmesine engel olamayabilirsiniz. Bunu önlemek için streç filmler işe yarayabilir. Streç film ile sararak ağzını kapatmak kokuların içeri sızmasına ve ricottunun tadının bozulmasına engel olur.

Ricotta Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Fakir adam peyniri olarak da bilinen ricotta, aslında peynir mayasından üretilmemesi sebebiyle peynir olarak görülmese de besin değeri olarak hayli zengindir. Besleyici ve ekonomik olması sebebiyle mutfaklar çok yönlü kullanım alanı bulmuştur.

Klasik anlamda kullanılan kahvaltı peyniri olmaktan ziyade daha çok ara öğünlerde ve tatlılarda kullanılan kremsi bir süt ürünüdür ricotta.

Ricottalı tarifler oldukça fazladır. Bununla birlikte biraz yaratıcılığınızı katarak sıradan yemeklere ricotta ile sihirli dokunuşlar yapmak da mümkün.

Örneğin sıradan bir kabak yemeğini ricotta ilavesi ile muhteşem bir meze haline dönüştürebilirsiniz. Ya da ıspanak, makarna ve ricotta üçlüsü ile lezzetli ve yenilikçi bir makarna yapmak mümkün olabilir.

Sabah kahvaltısı için ricottayı, yumurta ve çeşitli otlarla karıştırarak besleyici krepler yapıp sevdiklerinizi mutlu edebilirsiniz.

İtalyan mutfağında sıklıkla kullanılan ricotta peyniri birçok tarifte sıklıkla karşınıza çıkar. Kremsi yapısı sebebiyle muhteşem bir dolgu malzemesidir. Sebzelerin içlerine doldurularak çeşitli yemekler yapılır. Ayrıca tatlı soslar ile karıştırılarak tatlı olarak da tüketilmektedir.

Ricotta Faydaları

Bir süt ürünü olarak ara öğünlerimizi şenlendiren ricotta içerdiği kalsiyum ve fosfor ile de önemli bir besin maddesidir. Özellikle bu iki bileşen, iskelet sisteminin işlevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirmesi için çok önemlidir ve öğünlerde eksik edilmemelidir.

·       Beyin ve sinir sistemi için çok önemli bir element olan fosfor, özellikle hafıza gibi önemli beyin fonksiyonlarının güçlenmesinde ve desteklenmesinde büyük rol oynar.

·       Ricotta peyniri faydaları sadece iskelet sistemi ile sınırlı değildir elbette. Ricottanın inek, manda ya da keçi sütünden yapılmasına göre özellikleri ve besin değeri değişir. Ancak yüksek derecede protein içermesi durumu her durumda geçerli olacaktır.

·       Yağ oranı düşük bir ürün olması sebebiyle vücut yağ oranını dengelemek ve kontrol altına almak isteyen bireyler için önemli bir besin maddesidir. Tabi yağ oranı yine hangi sütten yapıldığına göre farklılık gösterecektir. Düşük kolesterol içermesi bu hastalıktan mustarip insanlar için de büyük nimettir.

Ricotta Nelere İyi Gelir?

Peynir çeşitlerine meraklı olan kişilerin genellikle merak ettikleri sorulardan biri, ricotta nedir, ikincisi ise neye iyi geldiği sorusudur. Ricottanın ne olduğu konusunda yazımızın ilk kısmında detaylı bilgi paylaştık. Peki ricotta nelere iyi gelir?

Elbette burada bahsettiğimiz sütten üretilen bir yan ürün ve kesinlikle ilaç değil. Bu sebeple aslında zaman zaman karşılaştığımız olumsuzluklar, hastalıkların tedavisinden ziyade başımıza gelme riskini azalttığını söylemek doğru olacaktır.

İçerisinde ki yararlı mineraller ve tuzlar ile vücudumuzun ihtiyaç duyduğu yapıtaşlarını vücuduma almış oluruz. Selenyum ve çinko özellikle hastalıklara karşı bizi koruyan ve hasta olduğumuzda savaşan bağışıklık sisteminin yakın iki arkadaşıdır desek yeridir. Her yiyecekte sıklıkla karşımıza çıkan mineraller olmadığından değerlidirler.

Ricotta peyniri ayrıca B grubu vitaminleri de içerir ki bu vitaminler sinir sitemi için çok önemli vitaminlerdir. Stres, yorgunluk gibi olumsuzluk durumlarında vücudumuzu destekleyen, adeta bir bebek gibi pışpışlayan en önemli elementlerdir.

Ricotta İçindeki Vitaminler

Ricotta içerisinde farklı vitaminler, mineraller, protein ve yağ içeren bir süt ürünüdür. Keçi sütünden yapılan 100 gram bir ricottada yaklaşık 25 gram yağ içerir. Ancak inek sütünden yapılmışsa bu durum değişir. Yağ oranı 8 gramlara kadar düşer.

50 gam civarında kolestrol içerir. Ortalama 3-4 gram laktoz içerdiğinden şeker intoleransı olan kişiler açısından pek tercih edilmezler.

Ricotta peyniri iyi mineral tuzları içerir. Bunlar kalsiyum, selenyum, fosfor ve çinkodur. Ayrıca bol miktarda A, B2 ve B12 vitaminlerini içerir.

8-12 gram arasında albümin ve glukbulin proteinlerini içerir. Bu proteinler peynir altı suyundan gelen çok değerli, antikor işlevi göre proteinlerdir.

Bu peynir altı proteinleri vücudumuzda sentezlenmesi gereken antioksidanların yapısına katılan amino asitleri içerirler. Bu sebeple biyolojik anlamda yüksek değere sahiptirler.

Ricotta Kalorisi

Ricottanın kalori değeri de içerisinde bulunan yağ oranına göre değişkenlik göstermektedir.

100 gram inek sütünden yapılmış ricotta kalori değeri bakımından keçi sütünden yapılmış ricottadan daha azdır. Yaklaşık 140 kalori değerindedir.

Özellikle diyet yapanların ricotta alırken dikkat etmesi gereken bir nokta vardır. Ricotta peyniri %20 oranlarda yağ içeren, sütle zenginleştirilmiş olarak satılabilmektedir. Daha lezzetli ve kremsi yapısı olduğu doğrudur ancak bu durumda kalori değeri oldukça yükselmektedir. Bunun yerine yağ oranı %1-3 arasında olan hafif ricottaları tercih etmek daha doğru olacaktır.

Ricotta Zararları

Ricottanın insan sağlığına bilinen bir zararı yoktur. Ancak ricotta yaşlandırılan, olgunlaştırılan bir peynir olmadığından taze tüketilmesi gerekmektedir.

Ricotta peyniri endüstriyel üretim aşamasında yapılan pastörizasyon işlemlerinin yetersiz olması sebebiyle bir takım küf veya mikroorganizma barındırabilir. Bu durumlar sağlığımızı tehdit edeceğinden güvenilir markalar tercih edilmeli ve taze olarak tüketilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap