Küşleme Nasıl Saklanır? Hangi Tür Yemeklerde Kullanılır? Faydaları Nelerdir?

Küşleme buzdolabında belirli bir süre saklanır. Fırın yemeğinde kullanımı çok lezzetli olur. Böbrek rahatsızlıklarına iyi gelen faydaları vardır.

Küşleme

Kuzunun en değerli ve en pahalı kısmı olan küşleme her bir kuzudan yalnızca iki kalın parça halinde çıkar. Bu nedenle fiyat olarak diğer kırmızı et ürünlerine göre çok daha yüksek düzeydedir.

Her kuzudan çok az çıkmasıyla birlikte oldukça lezzetli olması da küşlemenin bu kadar pahalı bir kırmızı et ürünü olmasına neden olur. Çok pahalı olması nedeniyle kilogram yerine porsiyon ölçüleri ile satışı gerçekleştirilir.

Kuzunun sırt bölgesinin tam orta bölümünden bel kemiğine kadar olan kısmından oluşan küşleme, ortalama 100 gram ağırlığa sahiptir. Kuzu küşleme için danadaki bonfilenin karşılığı şeklinde bir tanımlamada yapılabilir.

Çok yumuşak bir et parçasından oluşan küşleme herkesin severek tüketeceği kırmızı et ürünlerinden birisidir. Mutfağınızda pek çok farklı şekilde pişirebileceğiniz küşlemenin tadını mutlaka denemelisiniz.

Küşleme Nasıl Saklanır?

Kas veya sinir dokusundan oluşmayan çok yumuşak bir et olan küşleme besin değerleri açısından da çok zengindir. Yüksek protein kaynağı olan küşlemenin besin değerlerini kaybetmesine neden olmadan küşleme nasıl saklanır bilinmelidir.

Tüm kırmızı et ürünleri faydaları ve lezzeti açısından muhakkak taze olarak tüketilmelidir. Sadece ilk kesimden sonra 1 gün kadar beklenmesi, tüketim için en uygun kıvama gelmesi açısından yeterlidir.

Küşleme eti hemen tüketilmeyecek ise mutlaka buzdolabında uygun koşullarda muhafaza edilmelidir. Kuzu küşleme nasıl saklanır sorusu için buzdolabında suyuyla sürekli temas etmemesi sağlanacak şekilde muhafaza edilebilir yanıtı verilir.

Derin dondurucuda küşleme muhafazası konusunda ise 6 ay ile 12 aya kadar saklama söz konusu olsa da bu süreçte geçireceği değişim dolayısıyla besin değerlerinde büyük kayıp yaşayacaktır.

Küşleme Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

En özel kırmızı et ürünlerinden birisi olan küşleme yemeklerde nasıl kullanılır sorusu için birden fazla yanıt verilebilir. Özellikle küşlemenin sinirsiz ve düşük yağ oranlarına sahip olması geniş bir kullanım alanına sahip olmasını sağlar.

Küşleme genellikle mangal ve tava ızgarada tercih edilmektedir. Özellikle sinirsiz ve çok yumuşak olmasından mütevellit sadece tuz ilave edilerek, pişirilebilir. Böylelikle içine başka hiçbir tat karışmayacak ve gerçek lezzetini sunacaktır.

Çok yumuşak bir et olmasından mütevellit, kuzu küşleme ağızda dağılacak kadar özel bir tüketim sunar. Ayrıca fırında küşleme de oldukça özel bir lezzet deneyimi sunar. Kendi buharında, baharatlı şekilde çok yumuşak bir dokuda pişer.

Kuşkonmaz, karnabahar ve daha pek çok farklı sebze ile de harmanlanabildiği çok zengin besin değerleri ve lezzetli küşleme güveç sofralarınıza lezzet kazandırır.

Küşleme Faydaları

Sağlıklı beslenme için kırmızı et ürünleri ideal miktarda tüketilmesi durumunda en uygun beslenme programını sunar. Özellikle küşleme faydaları ile kuzu etinin sağlığa faydaları için en ideal seçenektir.

Kuzu etinin sağlığa faydaları konusunda küşleme sinirsiz ve düşük yağlı özellikleri ile en dikkat çeken kuz eti çeşididir. Kuzu eti vitamin ve mineral yönünden en zengin kırmızı et ürünüdür.

Vitamin ve mineral yönünden çok zengin olduğundan küşlemenin sağlığa faydaları da düşündüğünüzde çok ama çok daha fazladır.

Kuzu eti öncelikli olarak ciddi bir protein kaynağıdır. Bu açıdan en yoğun tempo veya spor egzersizleri ile vücudun kaybedilen direnç ve enerjisini geri kazanmasını sağlar.

  • Vücuttaki tansiyon dengesini sağlar.
  • Böbrek hastalıklarına karşı güçlü koruma sağlar.
  • Bağışıklık sistemi direncini arttırır.
  • Romatizmal hastalıklara karşı hem koruma hem de iyileştirici etki oluşturur.
  • Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar.
  • Çocukların kas ve kemik gelişimini destekler.
  • Kas fonksiyonlarını düzenler. Kas kütlesinin sabit kalmasına yardımcı olur.

Küşleme Nelere İyi Gelir?

Protein, B12 ve kalsiyum yönünden çok zengin olan kuzu etinin sağlığa faydaları çok geniş yelpazededir. Dolayısıyla düşük yağ değerlerine sahip olan kuzunun en lezzetli bölgesi küşleme nelere iyi gelir sorusunun yanıtı da oldukça geniştir.

Küşleme B12 vitamini eksikliği için birebirdir. Bu açıdan unutkanlığa karşı iyi gelirken, Alzheimer hastalığına karşı korur ve semptomlarını hafifletir. Anemi hastalığına karşı kan hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olur.

Küşlemenin sağlığa faydaları arasında ayrıca vücut enerjisinin geri kazanımı da bulunur.

Küşleme İçindeki Vitaminler

En zengin besin değerleri kuzu etinde bulunur. Kuzu et ürünleri arasında da küşleme içindeki vitaminler ile öne çıkar. Küşleme B12 vitaminiyle özdeşlemiş bir besindir.

B12 vitamini açısından çok zengin olan küşleme içerisinde A ve faydalı B grubu vitaminlerde bulunur. Ayrıca çinko, fosfor ve demir mineralleri yönünden de küşleme çok zengin değerlere sahiptir.

Küşleme besin değerleri arasında yüksek protein kaynağı olması da bulunuyor. Kolesterol yönünden de yüksek değerlere sahiptir.

Küşleme Kalorisi

Çok besleyici besin değerlerine sahip olan küşlemenin kalorisi oldukça yüksek seviyededir. 100 gramlık bir küşleme kalorisi 220 kcal seviyesindedir.

Küşlemenin bu kalori değerinin 2.5 gram karbonhidrat, 32.8 gramı protein ve 8.9 gramı yağ besin değerlerinden oluşur. Ayrıca küşleme de 501 mg kolesterol bulunur.

Aynı miktardaki küşleme vitaminleri arasında ise A vitamini, C vitamini, B12 vitamini bulunur. Ayrıca 221 mg potasyum ve 8 mg kalsiyum bulunur.

Küşleme Zararları

Zengin vitamin ve mineral değerleriyle insan sağlığı açısından çok faydalı olsa da küşleme zararları da bulunur. Tüm kırmızı eti ürünlerinde olduğu gibi küşlemede de aşırı tüketimi, zararlarının görülmesine neden olur.

  • Küşleme yüksek miktarda tüketildiğinde ciddi bir kolesterol kaynağına dönüşür. Kolesterolün artmasına ve kalp krizi başta olmak üzere kalp hastalıkları riskini arttırır.
  • Tüketiminin sık ve yüksek miktarda olması küşlemenin damar tıkanıklığına yol açması mümkündür.
  • Aşırı tüketimi protein zehirlenmesine neden olur.
  • Vücutta aşırı yağlanmaya ve gut hastalığı riskinin artmasına neden olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap