Siyah Çay Hangi Hastalıklara İyi Gelir? Aşırı Tüketimi Zararlı Mıdır?

Siyah çay herkesin günde demlik demlik içtiği çay türüdür. Bağırsakların çalışmasına iyi gelir. Vücuttaki demiri eksilttiğinden fazlası zararlıdır.

Siyah Çay

En çok tüketilen çay çeşitlerinden bir tanesi siyah çay olmaktadır. Bazen keyif bazen de kahvaltıda karnımızı doyurmak içtiğimiz siyah çay, bizlere ulaşana kadar birçok aşamalardan geçmektedir. Kolay gibi görünen çay üretimi 5 aşamadan geçmektedir.

Siyah çay kalitesi toplama aşamasında başlamaktadır. Güneşten zarar görmeden siyah çay yaprakları hemen üretim tesisine ulaştırılmalıdır. Yeşil haldeyken üretime başlamak çayın kalitesini artırmaktadır.

Siyah çay ilk aşamada; soldurma işlemine tabi tutulmaktadır. Metal bir levhanın üzerine çaylar serilir. Çay yaprakları sulu olduğu için sularının süzdürülmesi burada sağlanır. Alttan ısı verilerek bitkinin suyu azaltılır.

Siyah çay ikinci aşamada; kıvırma işlemine tabi tutulur. Kıvırma işleminin temel amacı, soldurma işlemi sonrasında çay yapraklarının farklı makinelerde parçalanarak, ezilerek ve bükülerek bitki özsuyunu hücreden dışarı çıkarıp çay yapraklarının yüzeyine bulaştırmaktır.

Siyah çay üçüncü aşamada; fermantasyon işlemi görmektedir. Burada çayların oksijenle yanması sonucunda kararması sağlanmaktadır. Renk, koku, aroma bu aşamada uygulanmaktadır.

Siyah çay dördüncü aşamada; kurutma yapılmaktadır. Fermantasyon tamamlandığında çay yapraklarında halen su mevcuttur. Fırınlama yöntemi ile toz halindeki çaylar kurutulur ve paketlenmeye hazır hale gelir.

Siyah çay beşinci aşamada; paketleme işlemine tabi tutulmaktadır. Fırından çıkan kurutulmuş çaylar elekten geçirilir. Kalınlık ve kalitesine göre ayrıştırılır. Artık paketleme yapılarak farklı ağırlıklarda ambalajlanır.

Siyah Çay Nasıl Saklanır?

Marketten aldığımız siyah çayın taze ve ilk günkü lezzetinde kalmasını istiyorsak dikkat edeceğimiz bazı kurallar bulunmaktadır. İhtiyacınız olduğu kadarını edinmek öncelikle yapmamız gerekenler arasında bulunmaktadır.

Bunun dışında evde siyah çay nasıl saklanır? Öncelikle ısı ve koku geçirmemesi için cam kavanoza koymamız gerekir. Ambalajından çıkarmamız lazımdır. Plastik kavanozlardan uzak durmak önemlidir. Çünkü plastik farklı hava şartlarından oldukça fazla etkilenmektedir.

Eğer teneke içinde siyah çay aldıysanız her kullanımda tenekesinin ağzını sıkıca kapatmak gerekecektir. Kavanozun içinde kaşık bırakmamaya özen gösterin. Yabancı bir cisim onun lezzetinin bozulmasını sağlayacaktır. Çayınızı buzdolabında saklamayın. Kuru ve serin yerlerde saklayın.

Ayrıca sakladığınız dolapta baharat gibi koku yayan gıdaların yanına koymayın. Çayın lezzeti için bu oldukça önemlidir.

Siyah Çay Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Özel günlerde, arkadaş sohbetlerinde, kahvaltıda, iş yerinde, mola yerlerinde ve evimizde sıklıkla siyah çay tüketiriz. Çay çeşitleri; beyaz, siyah ve yeşil çay olmak üzere üçe ayrılmaktadır. Her birinin de insan sağlığına farklı olumlu etkileri bulunmaktadır.

Bazen çaya aromatik lezzetler de katmak isteriz. Limonlu siyah çay bunlardan bir tanesidir. Çayın içerisine sıktığımız limon ile hem C vitamini elde etmiş oluruz hem de güzel bir lezzeti tatmış oluruz.

Siyah çay demleme yöntemi ile içilmektedir. Çaydanlıkta kaynayan su çayın üzerine dökülür ve 10-15 dakika demlemeye bırakılır. Daha sonra çayınızı afiyetle içebilirsiniz. Çay bahçelerinde, kafelerde, lokantalarda farklı lezzetlerdeki çaylar sizlere sunulmaktadır.

Siyah çay tutkunları günün her anında çay içmek isterler. Ama fazla bir şekilde tüketimin vücudumuzdaki demir oranını düşüreceğini de unutmamak gerekir. Çayınızı demlerken içine atacağınız defne yaprağı ona farklı bir lezzet de katacaktır. Denemenizi tavsiye ederiz.

Bayan günlerinde ya da eve gelen misafirlere çay ikram etmek Türk kültüründe bulunmaktadır. Çayın yanında ikram edilen kek, börek, bisküvi ve kurabiyelerle doyurucu bir lezzete de tanıklık etmiş olmaktayız.

Bazı yörelerde ve bölgelerde siyah çaylar üretildikleri bölgenin ismini almaktadırlar. Rize çayı, Karadeniz çayı, Antep çayı bunlara birer örnektir. Bu yörelerin farklı tatları ve lezzetleri de çaya ilave edilmiştir. Kokuları da farklı olmaktadır.

Siyah Çay Faydaları

Siyah çay içindeki antioksidanlar olumlu birçok etkiyi içinde barındırmaktadır. Yerinde ve dozunda içildiği taktirde insanlar için oldukça faydalı bir içecektir. Sıcak olarak tüketilebildiği gibi soğuk da içilmektedir. Siyah çay faydaları nelerdir? İnceleyecek olursak;

·       Kalp sağlığı için faydalıdır.

·       Yüksek tansiyon, kolesterol, trigliserit seviyelerini dengeler.

·       Obeziteyi engeller.

·       Siyah çayda bulunan polifenol bağırsakların çalışmasını iyi gelmektedir.

·       Sindirim sistemimiz için faydalıdır.

·       İnme riskini azaltır.

·       Kan şekerini düşürerek vücudumuzdaki insülin dengesini ayarlamaktadır.

·       Kanser hücrelerinin çoğalmasını engellemektedir.

·       Kafein içerdiğinden dolayı bizleri dinç ve zinde tutar.

 

Siyah Çay Nelere İyi Gelir?

Siyah çay birçok hastalığa ve vücut sağlığına iyi gelmektedir. Meme kanseri üzerindeki etkileri analiz edilerek ispatlanmıştır. Ayrıca tümörlerin yayılmasını da engellemektedir.

Özellikle geceleri çalışmak zorunda olan kişiler siyah çay tüketerek uyumamak için çaba gösterirler. Siyah çay hücreleri uyararak uyanıklığı sağlamaktadır.

O yüzden de gece geç saatlerde çay içilmesi önerilmez. Kalp hastalarına iyi gelmektedir. Şeker hastalarına iyi gelir. Fakat burada dikkat edilmesi gereken bir durum siyah çay şekersiz olarak tüketilmelidir.

Siyah çay cilde iyi geldiği bilinmektedir. Farklı çay maskeleri yapılarak hücrelerinizi yenileyebilirsiniz. Hatta cansız ve mat olan saçlar siyah çay banyosu ile parlamakta ve yeniden canlılık kazanmaktadır. Ağrıyan ve şişen gözler için de siyah çay pansumanı yapılmaktadır, gözlere iyi gelmektedir.

Siyah çay posaları genelde çöpe atılmaktadır. Eğer çiçekleriniz varsa onları atmak yerine saksınıza koyabilirsiniz. Hatta sulandırarak bu su ile çiçeklerinizi sulayabilirsiniz.

Siyah Çay İçindeki Vitaminler

Vücut ve beden sağlığı için oldukça faydalı olan siyah çay içerisinde birçok vitamin bulunmaktadır. Siyah çay içindeki vitaminler; B2, C, D, E vitamini yanı sıra magnezyum, potasyum, çinko, tanin bulunmaktadır.

100 gram siyah çay içindeki vitaminler;

Su: 99.7 g

Enerji: 1 kcal

Protein: 0 g

Toplam yağ: 0 g

Karbonhidrat: 0.3 g

Lif: 0 g

Toplam şeker: 0 g

Kalsiyum: 0 mg

Demir: 0,02 mg

Magnezyum: 3 mg

Fosfor: 1 mg

Potasyum: 37 mg

Çinko: 0,02 mg

Kafein: 20 mg

Siyah Çay Kalorisi

Kalori olarak oldukça düşük olan siyah çay açık içilmesi şartıyla diyet listelerinde de yer almaktadır. Ayrıca yaşlılar için limonlu ve açık siyah çay içilmesi tavsiye edilir.

Çaydaki kalori miktarını artırmamak için şeker kullanılmaması oldukça önemlidir. Eğer şekersiz çay içerseniz 100 gr siyah çay 1 kalori olarak değerlendirilmektedir.

Siyah Çay Zararları

Sağlıklı olarak bilinen ve günde 3-4 bardak içilmesi tavsiye edilen siyah çay; aşırı içildiğinde birçok yan etkiye de sahiptir. Bazı kişiler günde 10-20 bardak arası içerek çayın vücuda kazandıracağı faydalarını zarara dönüştürmektedir. Çayın zararları nelerdir? Değinecek olursak;

·       Vücudumuzdaki demiri eksiltecek olan tanen ve tannik asit siyah çayda bulunmaktadır. Fazla tüketilmesiyle vücudunuzda demir oranını azaltabilirsiniz. Bu da kansızlığa yol açmaktadır. Kahvaltıda içilen çayın bile yemiş olduğumuz diğer gıdaların demir oranlarını düşürdüğü bilinmektedir.

·       Zamansız içilen siyah çay kişilerde uykusuzluk problemi yaratabilir. O yüzden gecenin ilerleyen saatlerinde çay tüketiminden kaçınmalısınız.

·       Nedenini çözemediğiniz baş ağrılarınız mevcutsa bunun nedeni çay olabilir. Çünkü çay ve kahvede bulunan kafein baş ağrısına sebep olabilir.

·       Hamile ya da emziren bayansanız siyah çayı ne kadar içmeniz gerektiğini doktorunuza danışmalısınız.

·       Aç karnına içilen çaylar mide bulantısına ve mide ekşimesine neden olabilir. O yüzden aç karınla siyah çay içerek mide sorunları yaşamamalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap