Sinir Otu Yemeklerde Kullanılır mı? Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Sinir otu, sarma türü yemeklerde kullanımı olan bir bitkidir. Gribe neden olan enfeksiyonları önlemeye iyi gelir. Kalorisi az fazlası zararlıdır.

Sinir Otu

Faydalı bir ot çeşidi olarak bilinen sinir otu sinirli ot ismi ile de tanımlanır. Sinir otu dar yapraklara sahip olan bir bitkidir. Dağlık, kayalık ve topraklık olan alanlarda kendiliğinden yetişen sinir otu insan vücudu üzerinde inanılmaz faydalar sağlar.

Eski zamanlarda da sık kullanılan sinir otu ülkemiz genelinde de bilinen bir bitkidir. Sinir otu toprağı bol olan alanlarda doğal yağmur suyu ile beslenerek kendiliğinden organik olarak yetişir.

Tam bir şifa kaynağı olarak nitelendirilen sinir otu sağlığa olan faydaları sayesinde düzenli aralıklarla tüketilmesi önerilen bir çeşit bitkidir. Sinir otu günümüzde büyük manavlarda da satışa sunulan bir üründür. Ancak bahçeli evi olan kişiler topraklardan kendileri sinir otunu temin edebilirler.

Sinir Otu Nasıl Saklanır?

 

Tam bir şifa deposu olan ve mucizevî etkileri ile bilinen sinir otu nasıl saklanır sorusunun net cevabı serin ve kuru olan yerde saklanmalıdır denilebilir. Taze olarak el ile toplanan sinir otu ışık almayan alanlarda saklandığında uzun süre tazeliğini koruyan bir ot türüdür.

Eski zamanlarda sık kullanılan kâğıt torbalar içerisinde saklanan sinir otu ilk günkü tazeliğini koruyarak tüketime hazır hale gelir.

Ayrıca kilitli steril buzdolabı poşeti içerisinde deep freeze ve no frost bölmelerinde uzun süre muhafaza edilen bir ot türüdür. Bu seçeneklerle saklanan sinir otu vakit kaybetmeden tüketilmelidir.

Sinir Otu Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

 

Faydaları saymakla bitmeyen sinir otu yemeklerde nasıl kullanılır gibi bir sorunun çok sayıda cevabı mevcuttur. Dar yapraklı bir ot türü olan sinir otu içerisine eklenen pirinçle sarma olarak yemeği pişirilebilir. Yeşil yapraklı bir bitki türü olan sinir otu çayı demlenerek tüketilebilir.

Yeşil pigmentlere sahip olan sinir otu kuru soğan ile kavrularak ve taze yoğurt ile tatlandırılarak yemek haline getirildiğinde enfes bir lezzet ortaya çıkar. Sinir otu pişirme teknikleri yörelere özgü farklılık gösteren bir durumdur.

Kimi insanlar salata olarak tüketmek istese de kimi insanlar sinir otu aşı yemeğini tercih edebilir. İnsan sağlığı üzerindeki etkileri kanıtlanmış olan sinir otu yemeklerde bu şekilde pratik olarak kullanılan şifalı bir ottur.

Sinir Otu Faydaları

 

Bin bir çeşit etkisi olan sinir otu faydaları arasında en çok dikkat çeken detay cilt üzerinde oluşan akne, sivilce ve siyah noktaları giderici özelliğidir.

Sinir otu yararları arasında en çok dikkat çeken önemi ise ayak parmaklarında oluşan tırnak mantarı sorununu yok etmesidir. Ayak tırnaklarında oluşan mantar ve tırnak batması tedavisinde önemli bir rol oynayan sinir otu tırnak üzerine sarıldığında mucizevî bir etki ortaya çıkar.

Sinir otu ile çevrelenen tırnak daha güçlü bir hale gelir. Faydaları saymakla bitmeyen sinir otu ile hazırlanan kür sayesinde özellikle bayanların şikâyet ettikleri siyah nokta, akne ve sivilceler yok olur.

İsminden de anlaşılacağı üzere sinir otu depresyon yaşayan kişiler için birebirdir. Sinir sistemini dengeleyici özelliklerine sahip olan sinir otu depresyon tedavisi için uygun olan bir ot türüdür. Aynı zaman sinir otu alerjisi olan kişilerin kullanım yapmaması gerekir.

Sinir Otu Nelere İyi Gelir?

 

Yukarıda da faydaları belirtilen sinir otu nelere iyi gelir konusu hakkında birçok önemli detay vardır. Sinir otu şifalı bir ot çeşidi olması sebebi ile birçok rahatsızlığa iyi gelir.

Sinir otunun en bilinir ve can alan detay özelliği ise cilt üzerinde ve vücutta oluşan sivilce ve akneleri engellemesidir. Nikotin gibi zararlı madde kullanan kişilerde oluşan göğüs ağrılarını önemli ölçüde hafifleterek, soğuk algınlığını ve gribi önleyen bir ottur.

Bununla birlikte cilt üzerinde çok sayıda fayda sağlayan sinir otunun, tırnak mantarı, tırnak batması ve sedef gibi cilt hastalıklarını tedavi ettiği değişmeyen bir gerçektir. Mucizevî etkileri olan sinir otunun faydaları bu şekildedir. Sinir otunun cilde faydaları da bulunur.

Sinir Otu İçindeki Vitaminler

 

Tam bir vitamin kaynağı olarak tercih edilmesi gereken sinir otu içindeki vitaminler çok çeşitlidir. Damar otu, sinirli ot yara otu, çıban otu, kür otu ve aynı zamanda pişik otu olarak ta bilinen sinir otu sulak olan alanlarda yetişen bir ot çaşıtıdır.

Genellikle temmuz ve ağustos aylarında yetişen sinir otu eski zamanlarda tüketilmeye başlandığında rahatsızlık yaşamayı önemli ölçüde engelleyici bir yapıya sahiptir.

Sinir otu içeriğinde çok sayıda vitamin yer alır. Sinir otu içeriğindeki vitaminler arasında kalsiyum, potasyum, çinko, fosfor, silisik asit, folik asit, C ve K vitamini yer alır. İçeriğinde yer alan C vitamini sayesinde gribal enfeksiyonları önleyicidir. Tam bir vitamin takviyesi olan sinir otu düzenli aralıklarla tüketilmelidir.

Sinir Otu Kalorisi

 

Sulak alanlarda yetişen sinir otu kalorisi düşük seviyede olan bir bitki türüdür. Sinir otu düşük kalorili bir bitki olması sebebi ile vücudu hafif tutar. Sinir otu kalori hesaplamasını küçük bir örnekle açıklamak gerektiğinde bir tutam sinir otu 5 kalori içerir denilebilir.

Sinir otu kalori bakımından minimum bir oranda olması sebebi ile diyet listelerinde kesinlikle yer alır. Düşük kaloriye sahip olan sinir otu çay şeklinde hazırlanarak tüketildiğinde yağ yakıcı bir etkiye sahiptir.

Bununla birlikte çayı demlenerek tüketilen sinir otunun stres attığı bilinen ve değişmeyen bir gerçektir. Düşük kalori içeren sinir otu vücudu zinde ve dinç tutar aynı zamanda rahat bir şekilde hareket etmeyi sağlar.

Sinir Otu Zararları

 

Faydaları saymakla bitmeyen sinir otu zararları arasında çok ciddi olmayan yan etkiler vardır. Aşırıya kaçarak tüketilen sinir otu alerjik semptomlar gösterebilir. Sinir otu kullanımında ölçüyü kaçırmak alerjen hastalıklara sebep olabiliyor.

Cilt üzerinde kaşıntı, deri döküntüleri gibi çokta ciddi olmayan semptomlar ortaya çıkaran sinir otu hamilelik dönemlerinde tüketime uygun değildir. Her besin ya da bitki türünde olduğu gibi sinir otunu da düzenli olarak tercih etmek gerekiyor.

Anne adayları için uygun olmayan sinir otunu zararları bu şekildedir. Ancak unutulmaması gereken ve dikkat çeken detay ciddi rahatsızlığı olan kişilerin kendilerini takip eden doktor ya da hekime sinir otu kullanımını danışmaları gerektiğidir.

Kronik rahatsızlığa sahip olan kişilerin sinir otunu taze olarak kullanmamaları gerektiğinde aktarlarda paket halinde satışa sunulan sinir otu tozunu kullanmaları tavsiye ediliyor.

Şifalı ot grubunda yer alan sinir otu zararları arasında bu detaylara önem vererek tercih edilmesi gerekiyor. Çok ciddi yan etkileri olmayan sinir otu zararları arasında bu detaylar vardır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap