Melisa Otu Hangi Tür Yemeklerde Kullanılır? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Melisa otu salatalarda ve çorbalarda kullanılır. Karaciğer sorunlarına olanlara faydalar sağlar. Aşırı tüketim baş dönmesi gibi zararlara neden olur.

Melisa Otu 

Melisa otu, şifalı bitkilerden olup nane ailesinden olmakla birlikte sağlık açısından da sakinleştirici özelliği vardır.

Diğer adları olan oğul otu ve limon otu olarak da halk arasında bilinmektedir. Melisa otunun birçok özelliği vardır, alternatif tıp dediğimiz alanda kullanım alanı çok fazladır. Örneğin adet sancılarında yatıştırıcı özelliği vardır.

Melisa otu nerede yetişir sorusuna verilebilecek yanıt ise ülkemizde ise Ege ve Akdeniz bölgelerimizde bolca yetişme alanı mevcuttur denilebilir.

Melisa otu, genellikle baharat ve çay tüketiminde kullanılır. Bünyesinde limon aroması bulundurmasından kaynaklı melisa otunun yağının  kozmetik sanayisinde de kullanım alanı vardır. Aynı zamanda soğuk algınlığına da iyi gelir.

Melisa Otu Nasıl Saklanır?

Bahar aylarında büyüyen ve özellikle Ege ve Akdeniz bölgesinde yetişmekte olan bu bitkinin melisa otu nasıl saklanır sorusunun cevabı da merak konusudur.

Melisa otu, tarlalarda yetişme alanı bulduğu gibi evlerinizin bahçelerinde de saksıda çok rahat yetişebilir. Bu bitkinin püf noktalarından biriside toplanma konusudur.

Melisa otu, yaz aylarının başına gelindiğinde toplanılması gereken bitkidir. Sebebi ise şifalı olan o kokusunu ve tadını kaybetmemesi için bu toplanma şarttır.

Buna rağmen toplanılmaz ise aromasını ve tadını kaybetmiş melisa otlarının kullanım alanlarında gösterdiği etki olmaz, fayda sağlamaz. Melisa otları güzelce toplanır, sudan özenle geçirilerek yıkanır ve üzerinde kir, tortu gibi hiçbir kalıntı kalmayacak şekilde temizlenir.

Ayrıca yapraklarının da zarar görmemesine dikkat edilip parçalanmadan temizlenmesi gerekir. Nemin olmadığı bununla birlikte güneş görmeyen bir alanda birbirinden ayrı şekilde, değmeyecek bir durumda kuruması için bırakılır.

Kurutma işlemi 3-4 sürmeli ve sonrasında temiz cam kavonazlara kapatılarak ağzı sıkı bir şekilde kapatıldıktan sonra güneş görmeyen bir yerde saklanması tavsiye edilir. Melisa otu bu şekilde saklanmalıdır. Son derece özenle temizlenip, kurutulduktan sonra yine aynı özenle saklanmalıdır. 

Melisa Otu Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Aromatik özelliği olan ve kokusu ile adeta büyüleyen melisa otu sofralarında vazgeçilmezidir. 

 Melisa otu yemeklerde nasıl kullanılır sorusuna cevap öncelik olarak görsel şölen ve lezzet açısından sofraları süsler. Başta çorbaları, balık yemeklerini ve salata tabaklarını süsler, süslemekle kalmayıp eşsiz kokusu ve tadı ile aromatik lezzet katar.

Yazın yetiştirilip toplanmasının yanı sıra yaz mevsiminde taze taze içilen soğuk içeceklerinde içerisine katılır.

En sık kullanım alanlarından birisi de ister taze taze ister kurumuş olarak melisa yapraklarından çay olarak faydalanın. Melisa otu çayı kullananlar bu otun birçok faydasından geniş ölçüde yararlanabiliyor.

Hava almaması önemlidir melisa çayından püf noktalardan birisi hava almadan demlenmesidir. İsteğe bağlı olarak da bal ile tatlandırılarak içilir. Yemeklerde kullanım alanları ile sınırlı kalmayıp kozmetikte ve birçok hastalık, rahatsızlık gibi durumlarda şifalı özelliğinden faydalanılır.

Melisa Otu Faydaları

Melisa otunun faydaları saymakla bitmez, sıralamak gerekirse melisa otunun ilk akla gelen faydalarından birisi içeriğindeki etken maddeler sayesinde vücuttaki kan dolaşımını dengeler.

Karaciğerden kaynaklı şikâyetleri olan ve safra kesesi problemlerine iyi geldiği söylenir. Sinir ve strese dayalı herhangi bir migren ataklarında iyi gelir.

İlaç tedavisi gerekmeden melisa otu sayesinde doğal yollarla şifa olunur. Kronik uykusuzluk şikâyeti çeken hastalarında ilaç tedavisinden önce doğal tedavi seçeneklerinden olan melisa otunu denemeleri şiddetle tavsiye edilir.

Stres ve kaygı bozukluğu çeken bireylerde bu şikâyetleri azaltmada etkilidir. Depresyon halinde sakinleştirici ve rahatlatıcı etkiye sahiptir. Cinsel isteksizlik konusunda kadınlardaki cinsel isteksizliği de önlemede kullanılır.

Uçuk gibi hastalıklarda doğal ilaç olarak kullanılır. Hazımsızlık ve şişkinlik hissini ortadan kaldırır böylece sindirimi kolaylaştırıcı özelliği bulunur. Cilt tiplerinden yağlı ciltlerdeki temizlenme ve yenilenme için adeta mucizevî bir etkiye sahiptir.

Melisa otunun suyunun da faydaları çoktur. Örneğin melisa otu kaynatılır ve suyu saçlara sürülerek kepeklenme ve dökülme şikâyetleri olan kişilere tavsiye edilir. Cilt için bir diğer mucizevî özelliği de ciltte oluşan kırışıklıklara iyi gelir, canlılık kazandırır.

İçeriğindeki doğal kürler sayesinde ciltteki yaraların hızlı bir şekilde iyileşmesinde rol oynar. Ergenlikte çıkan ve hemen her bireyin sorunu haline gelen aknelerin tedavisinde de doğal bir ilaç olarak kullanılır. Diş ağrısı çeken hastalara faydası vardır. Nefes darlığı çeken hastalara iyi gelir bunun yanında idrar söktürtücü özelliği de vardır.

Melisa Otu Nelere İyi Gelir?

Melisa otu nelere iyi gelir hangi alanlarda kullanılır sorularını şöyle cevaplamak mümkündür. Adet sancılarına iyi gelir. İdrar söktürücü özelliği vardır. Cilt konusunda birçok mucizevî etkisi vardır. Örneğin cildin yenilenmesini sağlar. Kırışıklıkları azaltır. Saçlardaki dökülmelere ve kepeklenme sorununa iyi gelir.

Migren ağrılarına iyi gelir. Solunum ile sıkıntısı olan hastalarda nefes darlığına iyi gelir. Akne problemlerinde kullanılır. Hafızayı güçlendirmede son derece etkilidir. Uçuk gibi durumlarda kullanılır. Depresyona iyi gelir. Kronik bir şekilde uykusuzluk problemi olan kişilere iyi gelir.

Melisa Otu İçindeki Vitaminler 

Melisa otu içindeki vitaminler, başta A vitamini ve C vitamini olmak üzere içeriği zengindir. Kalsiyum başta olmak üzere potasyum bakımından demir ve çinko bakımından da son derece zengindir.

Melisa Otu Kalorisi

Şifalı bitkilerden olup kullanım alanı son derece geniş melisa otu kalorisi 100 gramlık bir ölçüde 42 kaloriye denk gelir. Bir tutam melisa otu ise yaklaşık olarak 2 kaloriye denk gelir.

Melisa Otu Zararları

Melisa otunun birçok faydası ve şifalı olduğu için tedavilerde kullanılan yanlarından bahsedilir. Fakat melisa otu zararları araştırılan bir diğer konulardan birisidir. Fazla kullanımı açısından çeşitli yan etkiler ortaya çıkabilir. Tüm bunların yanı sıra bu ota alerjisi olanlar da olabilir. Kısaca melisa otu zararlarından bahsetmek gerekirse şöyle sıralamamız mümkündür.

·        Baş ağrısı şikâyetleri ve baş dönmesi meydana gelebilir.

·        Melisa otu kullanımı sonrasında boşaltım konusunda şikâyetlerin artması ve ağrılı bir şekilde idrara çıkma durumu gerçekleşebilir.

·        Vücut ısınızda artış gözlemlenebilir.

·        Mide bulantısının yanı sıra kusma şikâyetleri olabilir.

·        Dikkat konusunda dağınıklık ve odaklanamama sorununuz ortaya çıkabilir.

·        Aşırı bir yorgunluk ve halsizliğin yanı sıra vücut direncinde düşme olabilir.

·        Solunum konusunda sıkıntılar başlayıp, hırıltı şeklinde nefes alıp verme durumu ortaya çıkabilir.

·        Cildiniz tahriş olabilir, vücudunuz alerjik reaksiyonlar gösterebilir.

·        Hamile olanlar ve emziren anneler kullanmamalıdırlar.

Çocuklar ve bebekler içinde kullanıma uygun değildir, ağır gelebilir. Karaciğer gibi hastalığı olan hastalarında kullanmadan önce doktorlarına danışmaları tavsiye edilir. Diyabet hastalarında kan şekerini düşüreceğinden düşük kan şekeri riski taşıyan hastaların kullanmaması önerilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap