.
.

Kuşburnu Çayı Hangi Hastalıklara İyi Gelir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Kuşburnu çayı özellikle kış hastalıklarına iyi gelir. Göze faydaları da bulunmaktadır. Bitki çaylarının 2 fincandan fazlası zararlı olabilir.

.
.

Kuşburnu Çayı

Gülgiller familyasından olan kuşburnu bitkisinin diğer adına yabani gül denilir. Ağaç şeklinde, gövdesi ve dalları dikenli olan bitkinin parlak kırmızı meyvesine kuşburnu denilmektedir.

Ormanlarda, yol kenarlarında, kırsal alanlarda kendi kendine yetişmektedir. Sonbaharda toplanır ve kurutularak çayı hazırlanmak üzere saklanmaktadır. Taze kuşburnu meyvesi marmelat, pekmez, reçel yapımında kullanılmaktadır.

C vitamini açısından oldukça zengin olan kurutulmuş kuşburnu meyvesi çayı oldukça leziz ve sağlıklı bir içecektir. Birçok hasatlığa iyi geldiği de bilinmektedir.

Birçok markada bu çaylardan marketlerde satılıyor olsa da kendinizin kurutması ya da kurutulmuşunu satın alarak kullanmanız daha sağlıklıdır.

Kuşburnu anavatanı Türkiye’dir. Ülkemizden diğer ülkelere yayılmış olduğu düşünülmektedir. Doğu Anadolu, Marmara ve Karadeniz Bölgesinde yoğun olarak bulunmaktadır. Farklı isimlerle anılmaktadır. Gülburnu, gül elması ve şillan bilinen isimleridir.

.

Kuşburnu meyvesini kurutacaksanız onları güzelce yıkadıktan sonra kurulamanız gerekmektedir. Bir örtü üzerine sererek kurutma yapabilirsiniz. Ayrıca fırında kurutmanız da mümkündür.

Kuşburnu Çayı Nasıl Saklanır?

Kuşburnu bitkisi, taze olarak saklamak istiyorsanız onu buzdolabına koyabilirsiniz. Bu şekilde 1-2 hafta muhafaza edebilirsiniz. Kapalı bir kap içerisinde saklamanız uygun olacaktır. Uzun süreli saklamak isteyenler derin dondurucudan faydalanabilirler.

Ayrıca kurutarak da uzun zaman saklamanız mümkündür. Kuruttunuz zaman kuşburnu çayı olarak tüketmeniz mümkündür. Kırmızı renkli, ekşi tada sahip, güzel kokulu bitki çayınızı dört mevsim tüketmeniz mümkündür. Aynı zamanda aktarlardan da bu çayı alabilirsiniz.

Kuru olarak aldığınız kuşburnu çayını ışık görmeyen bir yerde cam kavanozda saklamanız doğru bir seçim olacaktır.

Kuşburnu Çayı Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

.

Kuşburnu meyvesinde oldukça güzel ve hoş bir lezzete sahip olan marmelat yapabilirsiniz. Kuşburnu marmelattı oldukça değerli ve vitaminlidir. Yapması da zordur.

Bunu kahvaltı sofralarınızda yiyebileceğiniz gibi; sulandırarak doğal bir içecek de elde edebilirsiniz. Kuşburnu suyu sıcak yaz günlerinin serinleten bir içeceğidir.

Kuşburnu reçeli marmelata göre biraz daha sıvı kıvamlıdır. Tiryakileri oldukça çok sever ve tüketirler. C vitamini deposu bu reçel tadı ile de oldukça hoşunuza gidecektir.

Kuşburnu çayı genellikle tek başına içilmektedir. Yani içine farklı bitkiler konulmaz. Kendi aroması ve tadı oldukça yeterlidir. Ihlamur, nane gibi bitkilerde olduğu gibi limona ihtiyaç yoktur.

Kuşburnu çayı demlemek için suyu kaynatmanız ve kuşburnu bitkisini ezmeniz, kaynamış suya atarak 5 dakika beklemeniz yeterli olacaktır. Mis kokulu çayınızı akşam yatmadan önce ya da gün içerisinde tüketebilirsiniz.

Hazırladığınız çayın vitamin değerinin düşmemesi için 5 dakika içerisinde tüketmeniz oldukça önemlidir. Ayrıca yemek yedikten yarım saat sonra içmeniz önerilmektedir.

Kuşburnu Çayı Faydaları

.

Hafif ekşi ama oldukça vitaminli olan kuşburnu çayı birçok hastalıklara iyi gelmektedir. Vücut sağlığınız için bu lezzetli çaydan günde bir kere içmeniz tavsiye edilir.

Özellikle soğuk kış günlerinde sizlere enerji vererek, ısınmanızı ve bolca vitamin almanızı da sağlamaktadır. Kuşburnu çayı faydaları nelerdir?

·       Çocuklarda ve kadınlarda demir eksikliğinden ortaya çıkan kansızlığı önler.

·       Göz hastalıkları için faydalıdır.

·       Yüksek C vitamini sayesinde vücut direncini artırır.

·       Bağışıklık sisteminizi güçlendirir.

.

·       Sinir sistemi için faydalıdır.

·       Bağırsakların çalışmasını sağlar. Kabızlığı önler.

·       Kanser hücrelerinin çoğalmasını engeller.

·       Kanda bulunan kötü kolesterolü dengeler.

Kuşburnu Çayı Nelere İyi Gelir?

İçeriğindeki vitaminler ve m

.

inerallerle halsizliğe iyi gelmektedir. Ayrıca anti- inflamatuar özelliği sayesinde eklem ağrılarına ve vücut enfeksiyonlarına iyi geldiği bilinmektedir. Doğal bir antioksidan olma özelliği sayesinde bizleri özellikle kış mevsiminde nezle, grip ve soğuk algınlıklarından korumaktadır.

Karaciğer hastalıklarına iyi gelir. Kan dolaşımını düzenleyerek kalp sağlığına oldukça faydalıdır. Böbrek taşlarının oluşumunu engeller.

Doğal bir ağrı kesici olarak kuşburnu çayı tüketebilirsiniz. Ayrıca bayanların adet döneminde kaybettikleri kanın yenilenmesini sağlayarak hormon seviyesini düzenlediği görülmüştür. Bütün bunlar kuşburnu çayı nelere iyi gelir? Sorumuzun cevaplarını oluşturmaktadır.

Kuşburnu Çayı İçindeki Vitaminler

Limon C vitaminin yüksek olması ile bilinen bir meyvedir. O yüzden çaylara ya da çorbalara limon sıkmak oldukça faydalıdır. Fakat kuşburnu çayında limonda bulunan C vitamininin 60 kat fazlasının olduğunu biliyor muydunuz?

Kuşburnu içindeki vitaminler nelerdir? Birlikte inceleyelim: C, E, K, B1, B2, B3, B5 vitaminleri kuşburnu meyvesinde bulunmaktadır. Ayrıca beta-karoten, bioflavonoidler, pektin, kalsiyum, potasyum, manganez, çinko, kükürt ve selenyum mineralleri de vardır.

Kuşburnu Çayı Kalorisi

.

Kuşburnu çayı kalorisi nedir? Merak edilen bir sorudur. Diyet yapanlar için uygun mudur? Yoksa içmemeleri mi gerekir? Düşük kalori miktarına sahip olan kuşburnu çayı diyet listelerinde yer almaktadır. 1 fincan kuşburnu çayı 32 kalori olmaktadır.

Düşük kalorisi ile kilo aldırmayan bir çay türüdür. Tabi ki tatlandırmak için şeker ilavesi yapmamanız da oldukça önemlidir.

Kuşburnu Çayı Zararları

Sağlık için oldukça faydalı olan kuşburnu çayı günde 1-2 defa tüketilmesi uygundur. Vücudumuza fazladan yüklemiş olduğumuz C vitamini bulantı, kusma, ishal, mide ekşimesi, baş ağrısı ve uykusuzluk problemleri yaratabilir.

Kuşburnu çayı zararları arasında şunu söylemekte büyük fayda bulunmaktadır: Kronik bir hastalığınız varsa ve devamlı ilaç kullanıyorsanız mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Hamile ya da bebek emziren bayanların da doktorun izni ile içmesi gerekir. Anemi hastalarının kuşburnu çayı içmemeleri önerilmektedir.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap