.
.

Hindiba Bitkisi Yemeklerde Nasıl Kullanılır? Faydaları Ve Zararları Nelerdir?

Hindiba bitkisi, salatalarda ve ana yemek olarak kullanılır. Böbreklerin çalışmasına faydaları vardır. Mideye iyi gelir. Aşırısı zararlıdır.

.

Hindiba

.

Hindiba, köken olarak Mısır ya da Hindistan kökenli olan bu bitki papatyagiller familyasından bir bitkidir.

Genellikle boyu 50 cm ile 100 cm arasında değişen hindiba yeşil yapraklı bir bitki olarak bilinmektedir. Avrupa ülkelerinde yetiştirilmesi yapılmaktadır. Karakteristik olarak dal şeklinde yaprakları bulunur ve tepesinde açık mavi çiçeği bulunmaktadır.

Halk arasında bilinen adı ile Frenk salatası yani hindiba önemli bir besin deposudur. İsminden de anlaşıldığı üzere genellikle salatalarda kullanılmakla birlikte farklı türlerde kullanım şekilleri de bulunmaktadır.

Özellikle çayı ile birçok faydaları sağlanmakla birlikte salatası dışında yemeklere de katılarak faydalarından yararlanılmaktadır.

Hindiba Nasıl Saklanır?

Frenk salatası ismi ile de bilinen hindiba saklanarak da tüketilmektedir. Yapraklar halinde kökü ile birlikte toplanan bu bitkinin önce üzerindeki toprak ve benzeri maddeler temizlenir. Daha sonra kuru bir ortama kurumaya bırakılır.

.

Biraz kuruduktan sonra bitki kökleri temizlenmeye başlanır. Kökler temizlendikten sonra bu kökler uzun parçalar halinde bölünerek ve kesilerek gölge bir ortamda kurutulması sağlanır.

Bu işlemlerden sonra kurutulmuş olan bitki istenir ise çekilerek toz haline getirilir. Hindiba nasıl saklanır sorusunun cevabı bu şekildedir.

Genellikle uzun süreli kullanım için toz haline getirilerek saklandığı görülmektedir. Toz halinde poşetlerin içerisine konularak güneş görmeyen bir ortama muhafaza edildiği görülmektedir. Karahindiba çayı da tüketim şekillerindendir ve oldukça faydalıdır.

Hindiba Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Hindiba otunun birçok farklı kullanım şekli vardır. Her şeyden önce genellikle salatalarda kullanılır. Bunun yanında toz haline getirilerek macun şeklinde tüketildiği de görülmektedir.

Macun özelliği ile farklı karışımları yapılarak özellikle kök kısımlarının tedavi amaçlı kullanıldığı sıklıkla görülmektedir. Bunun yanı sıra salata dışında kendi başına yemeği de yapılmaktadır.

Papatyagiller familyasından olduğundan dolayı yağda kavrularak yemeği de yapılmaktadır.

.

Çay olarak da tüketilen bu bitkinin kavurması da tercih edilen bir yemektir. Soğan ve yağ ile kavrularak hazırlanan kavurması önemli bir yemek türü olarak tercih edilmektedir.

Yeşil yaprakları tek başına olarak tüketilmekle birlikte köklerinin de yemeklerde kullanıldığı bilinmektedir.

Beyaz hindiba çeşidi balıkların yanında garnitür olarak servis edilmektedir. Ayrıca çorbalarda da kullanıldığına rast gelinmektedir. Üzerine birkaç damla limon ilave edilerek çiğ olarak tüketilebilmektedir. Hindiba yemeklerde nasıl kullanılır sorusunun cevabı bu şekildedir.

Hindiba Faydaları

Hindiba faydaları pek fazladır. Prebiyotik etkisi ile sindirim sistemi için önemli bir bitki olup, sindirim sistemi sorunları olanların kullanabileceği bir bitkidir.

Hindibanın ruh sağlığı üzerinde de olumlu faydaları vardır. Her şeyden önce hindiba kaygıların giderilmesinde ve ruh sağlığının korunmasında önemli işlevleri olan bir bitkidir.

Düzenli kullanımda kaygı ve stres sorunlarının giderilmesinde birçok faydası olduğu bilinmektedir. Hindiba bitkisinin kanseri önleyici özelliklere sahip olduğu da bilinmektedir. Bunun yanı sıra kalp ve damar sağlığının güçlendirilmesinde de önemli bir bitkidir.

.

Artrit ağrılarının önlenmesinde ve azaltılmasında da önemli işlevler görür. Kabızlık ve çeşitli sindirim problemlerinin giderilmesinde önemli bir besin ürünüdür. Başlıca mide ve bağırsak sorunlarının iyileştirilmesi aşamasında sürekli kullanımı faydalar sağlamaktadır.

Hindiba Nelere İyi Gelir?

Hindiba nelere iye gelir denilince genellikle sindirim sistemi hastalıklarına iyi gelir denilebilir. Özellikle reflü şikâyetleri olanların tercih ettiği hindiba bitkisi aynı zamanda mide yanması ve mide ekşimesi gibi sorunların giderilmesinde de faydalı bir bitkidir.

Mide asitlerini düzenleyici etkileri bulunmaktadır. İçerisinde yer alan insülin maddesi sadece sindirim sistemi için önemli değildir.

Bunun yanında vücutta yer alan kolesterol seviyelerini kontrol altına alarak kalp sağlığı için önemli vazifeler üstlenmektedir. Kal krizi başta olmak üzere, inme ya da felç gibi sorunların önlenmesinde faydalıdır.

Hindiba köke önemli bir idrar söktürücüdür. Özellikle böbreklerin çalışmasına katkıları olmaktadır. Vücuttaki yağların böbrekler vasıtası ile atılması aşamasında önemli roller üstlenmektedir.  Hindiba aynı zamanda önemli bir ağrı kesicidir.

Artrit ağrılarının kesilmesinde ve çeşitle eklem ağrılarının giderilmesinde önemli bir vazife üstlenmektedir. Aynı zamanda vücuttaki kas ağrılarının giderilmesinde de birçok faydası olmaktadır.

Hindiba İçindeki Vitaminler

.

Hindiba içindeki vitaminler ve mineraller incelendiğinde genel olarak çok sayıda mineral, ajan ve vitamin bulunduğu görülmektedir. A, C, E, K vitaminlerinin yanı sıra önemli bir B vitamini deposudur.

İçinde aynı zamanda bol miktarda mineral de bulunmaktadır. İçerisinde demir, magnezyum, kalsiyum dışında da çok sayıda mineral bulunmaktadır. Çinko, demir, folik asit ve potasyum yönünden oldukça zengin bir besin kaynağıdır.

Bu kadar çok vitamini ve minerali bünyesinde barındırdığı için önemli bir şifa kaynağı olan hindiba kalp, sindirim ve sinir sistemleri üzerinde olumlu ve faydalı çok sayıda etkiye sahiptir. Sahip olduğu özelliklerin yanı sıra çeşitli besinler ile karıştırılarak da tüketilmektedir.

Hindiba çayı önemli bir direnç kaynağıdır. Özellikle kış aylarında hastalıklara karşı direnç kazanmak maksadı ile tüketilmesi tavsiye edilen bir bitkidir.

Hindiba Kalorisi

Hindiba kalorisi düşük bir bitkidir. Bu nedenle rejim ya da diyet yapanların tercih ettiği bir besin kaynağıdır. Yaklaşık olarak 100 gram hindiba bitkisinde 23 kilo kalori bulunmaktadır.

Bu tür özellikleri ile fazla kilo aldırmayan bir besin olarak bilinmektedir.  Lifli yapısı ile ön plana çıkan Hindiba bitkisinin 100 gramında yaklaşık olarak 40 gram lifli yapı bulunmaktadır. Bu lifli yapılar sayesinde sindirim için önemli faydalar sağlamaktadır.

100 gram hindiba içinde bulunan karbonhidrat miktarı ve yağ miktarı nispeten yok denecek kadar azdır. 100 gram hindiba içerisinde 450 mg sodyum bulunmaktadır.

.

100 gram içinde yaklaşık olarak 4200 miligram kadar potasyum bulunmaktadır. İçeriğinde yaklaşım olarak 240 miligram c vitamini bulunmaktadır. Özellikleri ile tam bir eczane olarak görülen hindiba düşük kalori yüksek fayda sağlayan bir bitkidir.

Hindiba Zararları

Hindiba zararları aşır tüketim esnasında görülen durumlardır. Özellikle kara hindiba bitkisinin aşırı kullanımında bazı yan etkiler ortaya çıkmaktadır. Mide yanmasının yanı sıra mide ekşimesi ve dispepsi sorunları da hindiba nedeni ile ortaya çıkmaktadır.

Bazı durumlarda kan şekerinin düşmesine neden olabilmektedir. Bazen de ishal ve kusma gibi yan etkileri olduğu görülmüştür. Çocuklarda kullanırken dikkatli olmak gerekir. Çünkü çocuklarda alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir.

Kronik böbrek rahatsızlığı olan bireylerde zararları olduğu görülmüştür. Bazı ürünlerde ise idrarda yanma görüldüğü rapor edilmiştir. Bu tür nedenlerden dolayı kullanımı esnasında dikkatli olmak ve istenmeyen yan etkileri dikkate almak gerekmektedir.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap