Çöven Otu Yemeklerde Nasıl Kullanılır? Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Çöven otu tatlıları lezzetlendirme amaçlı kullanılır. Romatizma ağrılarına iyi gelen faydaları vardır. Aşırı tüketim zararlı olabilir.

Çöven Otu

Çöven otu karanfilgiller ailesine ait bir üyedir. Çöven otu halk arasında çöğen, helvacı kökü, sabun otu ya da çöven olarak da kullanılmaktadır. Çöven otunun yüz ayrı çeşidi bulunmaktadır. Bitkinin boyutları ise yaklaşık olarak 80 cm ile 120 cm civarındadır.

Bitkinin dip kökleri odunumsu yapıya sahiptir. Bazı türleri tek senelik olurken bazı türleri 5 sene kadar uzun sürebiliyor. Ayrıca ilk ekim tarihinin ardından en fazla 3 sene sonra hasat yapılabiliyor olması üreticilerin avantajlı olarak gördükleri özelliklerinin başında geliyor.

Tüm dünyada yüzden fazla çeşidi olan çöven otunun ülkemizde bilinen 50 farklı türü yetiştirilmektedir. Ticari amaç güdülerek ekimi yapılan çöven otu yüksek miktarda ekonomik gelir sağlar. Yurt içi satış potansiyelinin yüksek olmasının yanında özellikle yurt dışından da çok fazla sipariş alınmaktadır.

 Ekonomik kaygıların güdülmediği zamanlarda bitki zaten kendiliğinden kayaların altında, yol kenarlarında ve çayırlarda büyümektedir. Su birikintilerinin etrafında da kendiliğinden büyüyen çöven otu şifaları ile pek çok derde çare oluyor.

Ülkemizde de dünyanın pek çok yerinde çöven otu sabun imalatında kullanılmaktadır. Hem de diğer sabunlarda bulunan kimyasal maddelerin zıddına yüzde yüz doğal bir temizleyicidir. Yapısında bulunan doğal köpürme özelliği ile bir numaralı doğal sabun olarak görülür.

Çöven Otu Nasıl Saklanır?

Çöven otu nasıl saklanır diye sorulacak olunursa en iyi ve en uzun ömürlü yöntem kurutularak saklanmasıdır. Orta Anadolu topraklarında haziran ve temmuz aylarında çiçek açmaya başlayan bitki, eylül ayı geldiğinde kökleri ile birlikte tamamen olgunlaşmış olur.

 Kökleri ile şifa bulmak isteyenler ilkbahar mevsiminin girmesi ile bitkiyi toplamaya başlayabilirler. Topraktan ayrılan bitki gerek kökleri gerekse kendisi saf su ile yıkanarak iyice temizlenir. Temizlenen bitki bol güneş alan bir alanda kurumaya bırakılır.

 Kuruduğundan emin olunan çöven otları saklanmak üzere temiz bir bez ya da kavanoza alınır. Sıkıca hava almayacak şekilde kapatılan saklama kapları güneş ışığı almayan ve nem oranı düşük mümkünse olmayan bir yerde saklanırsa 6 ay boyunca güvenle kullanılabilir.

Çöven Otu Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Pek çok konuda şifasından bahsedilecek olan çöven otu yemeklerde nasıl kullanılır merak edilen bir konudur. Daha çok sabun sanayisinde kullanılan çöven otu mutfaklarda da oldukça geniş bir yere sahiptir.

Kahvaltılık helvaların lezzetlendirilmesi için çöven otu kullanılabilir. Helvalara verdiği aromalar ile o kadar çok tercih ediliyor ki bazı yörelerde helva otu olarak tanınıyor.

Fabrika üretimi olan tahin helvalarının içinde de renk açmak ve lezzet vermek için kullanılır. Hemen hemen her bitkide olduğu gibi çöven otunu da sıcak su ile demleyerek çay gibi tüketmek mümkün oluyor.

 Mersin iline ait yöresel bir tatlı olan Kerebiç tatlısının üzerine özel olarak yapılan beyaz kremanın yapımında da çöven otundan faydalanılır. Aslında tüm tatlılar için yapılacak beyaz renkli kremalarda çöven otu kullanılabilir.

Dikkat edilmesi gereken nokta ise tıpkı nohut ıslatır gibi çöven otu da tatlılarda kullanılmadan bir gün önce suda bekletilmelidir.

Çöven Otu Faydaları

Hijyen sağlamasının dışında daha pek çok olumlu etki bırakan Çöven otu faydaları şunlardır;

·        Çay olarak tüketildiği zaman solunum yolları hastalıklarından olan balgam sorununu çözümler. Balgam atıcı yapısı ile boğazların rahatlamasını sağlar. Ne sebeple olursa olsun çöven otu çay olarak tüketilecek olursa mutlaka bir hekime başvurmak tavsiye ediliyor.

·        Kemik sistemi hastalıklarından olan romatizma ağrılarını rahatsız etmeyecek kadar azaltır.

·        Cilt üzerinde oluşan kaşıntıya acil müdahale amacı ile uygulanırsa kaşıntı yok olur.

·        Ergenlik dönemi sivilceleri ve geçmeyen akne problemlerinde çöven otu ile cilt temizlenir ise gözle görülür olumlu gelişmeler olur.

Miktarına dikkat ederek çay olarak tüketildiğinde bağırsaklarda bulunan toksinlerin atılmasını sağlar.

Çöven Otu Nelere İyi Gelir?

Çöven otunun bilinen en yaygın faydalarının yanı sıra tedavi esnasında iyi geldiği gözlemlenen bazı rahatsızlıklar da görülüyor.

Çöven otu nelere iyi gelir diye sorulacak olursa işte cevabı şöyle verilebilir. Genç kızların ay hali dönemlerinde yaşadıkları sancılara iyi gelmektedir. Ay hali yaklaştığında günlük olarak bir fincan tüketilen çöven otu düzenli kullanım sonucunda ay hali sancılarını yok eder.

Bağırsaklarda yaşanan hazımsızlık sonucu oluşan kabızlığa iyi gelir. Çünkü çöven otu içeriğindeki maddeler sebebi ile ishal yapıcı özelliği bulunmaktadır.

Kansızlık ile mücadelede son derece etkilidir. Avrupa’da yapılan araştırmalara göre çöven otu lösemi hastalığı için üretilen ilaçlar içeriğinde kullanılabiliyor.

Bu da demek oluyor ki çöven otunun kendisi zararlı kanser hücrelerini öldürücü etkiye sahip. Astım ve bronşit gibi kronik akciğer hastalıklarında ciğerleri yumuşatarak balgamın atılmasını sağlar. Tüm bunlar kişinin rahat bir nefes almasına yardımcı olur.

Çöven Otu İçindeki Vitaminler

Çöven otu içindeki vitaminler verdiği faydalardan da anlaşılacağı üzere çok zengindir. Çöven otunun içinde karbonhidrat, lif, protein, A vitamini, C vitamini, potasyum, kalsiyum, demir oldukça yoğun olarak bulunmaktadır. Bunlara zıt olarak zararlı olan yağ ve kolesterol ise oldukça az miktarda bulunmaktadır.

Çöven Otu Kalorisi

Çöven otu kalorisi bakımından son derece yüksek değerlere sahiptir. 100 gramlık bir çöven otunda yaklaşık olarak 225 kalori değeri bulunuyor.

Çöven Otu Zararları

Doğanın bir mucizesi olarak görülen çöven otu faydaları bakımından son derece cömert davranırken çöven otu zararları açısından da son derece cimri bir bitkidir.

Bilinen bariz bir zararı olmayan çöven otu sadece çok fazla tüketildiği zaman bazı etkileri sebebi ile insanı rahatsız edebilir. İshal yapıcı özelliği ile olması gereken orandan fazla tüketilen çöven otu hem ishal yapar hem de mide bulantısı ve halsizlik şikâyetleri oluşturur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap