.
.

Kişniş Yemeklerde Nasıl Kullanılır? Saklama Koşulları ve Faydaları

Kişniş, et ve dolma yemeklerinde kullanılır. Baharatı cam kavanozda saklamak gerekir. Afrodizyak etkisi vardır ve anemisi olanlara fayda sağlar.

.
.

Kişniş

Kişniş, aşotu ya da kinzi olarak da anılmaktadır. Maydanozgiller familyasından bir bitkidir. Genellikle yaprakları maydanozu andırmaktadır. Tek yıllık otsu bir bitkidir. Ortalama boyu 20 ile 60 santim arasında değişkenlik göstermektedir.

Ana vatanı Akdeniz ülkeleri olarak bilinmektedir. Ancak Güneybatı Asya ve Kuzey Afrika’da da sıklıkla yetişmektedir. Yumuşak tüysüz bir yapıya sahiptir. Bitkinin yenilebilmen meyveleri top şekilde gelişmektedir.

Kişniş, bitkinin baharat olarak kullanılan kurutulmuş meyvesi ya da tohumuna verilen isimdir.

Kişniş Nasıl Saklanır?

.

Kişniş yapısına bağlı olarak farklı şekillerde kullanılabilmektedir. Bu noktada saklamak için dikkat edilmesi gereken unsur kişnişin nasıl elde edildiğidir. Eğer kişniş baharat olarak alınmışsa farklı, kurutulacaksa farklı, dondurulacaksa da farklı yöntemler ile saklanmaktadır.

Taze baharat olarak kişniş buzdolabında saklanabilmektedir. Hava geçirmez şekilde kapatılmış bir kap içerisinde en fazla 7 – 10 gün olarak saklanabilmektedir.

Kurutulmuş kişniş saklamak içinse daha dikkatli olmak gerekmektedir. Ancak kurutulmuş olarak saklamak en uzun dayanıklılık ömrünü sağlamaktadır. İyi havalandırmalı kaplarda ya da kilitli poşetlerin içerisinde bir ya da iki yıl kadar saklanabilmektedir. Mutlaka nemden uzak tutulmalıdır.

Dondurulmuş olarak kişniş saklamak kendi içerisinde farklılıklar içermektedir. Kullanıma göre kişniş farklı şekillerde dondurulabilmektedir.

Hiçbir katkı malzemesi konulmadan dondurulduğunda 2 ay boyunca saklanabilmektedir. Bitkisel yağda donduruluş kişniş 3 ay raf ömrüne sahip olurken, tereyağında dondurulmuş kişniş 1 ayda tüketilmelidir.

Kişniş Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

.

Kişniş bitkisinin küre biçimli olan ve rengi sarımsı yeşilden açık kahverengiye kadar farklılık gösteren meyvelerinin kurutulması ya da öğütülmesi ile baharatı elde edilmektedir. Peki, kişniş yemeklerde nasıl kullanılır?

Kişniş yemeklerin içerisinde doğrudan baharat olarak kullanılabilmektedir. Özellikle et yemeklerine ya da zeytinyağlı dolmalara çeşni katmak için yaprakları kullanılabilir. Bunlara ek olarak köfte baharı olarak bilinen baharatın ana maddesi kişniştir.

Kişniş Faydaları

Kişniş birçok farklı açından insan sağlığı için olumlu etkiler yaratmaktadır. Bu noktada kişnişin sağladığı faydalardan yararlanmak için düzenli olarak tüketilmesi gerekmektedir. Kişniş faydaları şu şekilde sıralanabilmektedir;

·        Kişinin dezenfekte edici ve zehir giderici özellikleri, egzama, kuruluk ve mantar gibi cilt sorunlarında etkilidir.

·        Kolesterol seviyesini düşürülmesinde oldukça büyük bir fayda sağlamaktadır.

·        Yüksek demir oranı sayesinde özellikle anemi görülen kişiler için oldukça faydalıdır.

.

·        Doğal bir afrodizyak olarak bilinmektedir.

·        Görme bozukluklarına karşı yarar sağlar ve gözlerde meydana gelen kasılmaları azaltır.

Kişniş Nelere İyi Gelir?

Kişniş insan sağlına birçok farklı açıdan fayda sağlamasının yanında belirli rahatsızlıkların giderilmesinde de etkili olmaktadır. Özellikle kişnişin giderebileceği rahatsızlıklardan muzdarip olanlar için kişniş tam bir şifa kaynağı görevi görmektedir. Kişniş nelere iyi gelir?

·        Yapılan birçok farklı araştırma kişnişin mevsim alerjilerinin ve bahar nezlesinin rahatsız edici etkilerinin azaltılmasında etkili olduğunu ortaya koymuştur. Bu sebepten kişnişin düzenli tüketimi meydana gelebilecek alerjilerin olumsuz etkilerini ortadan kaldırmaktadır.

·        Kişniş yapı böceklere, bitkilere, farklı gıdalara ya da diğer maddelere temas ettikten sonra ortaya çıkan alerjik tepkileri de azaltabilmektedir.

.

·        Anemi görülen kişilerin yaşadığı sıkıntıların giderilebilmesinde etkin bir rol oynamaktadır.

·        Kişniş tüketimi ishalin azaltılmasında etkin bir rol oynamaktadır.

·        Gözle nezlesinde iyi gelmektedir.

·        Görme bozukluğunun meydana getirdiği problemlerin giderilmesinde de etkilidir.

·        Mantar, kaşıntı, iltihap, kuruluk, egzama gibi cilt rahatsızlıklarının giderilmesinde etkilidir.

Kişniş İçindeki Vitaminler

.

Kişniş içindeki vitaminler ile ele alındığında K vitamini ve protein açısından oldukça zengin olduğu gözlemlenmektedir.

Kişniş içerisinde lif, manganez, demir, magnezyum gibi birçok farklı minerali de barındırmaktadır. Tüm bunlara ek olarak kişnişin içerisinde azda olsa, kalsiyum, fosfor, potasyum, tiamin, niasin ve karoten de bulunmaktadır.

Kişniş Kalorisi

Kişniş kalorisi yok denecek kadar az durumdadır. Kişnişin kalori değeri 100 gramda 6 kalori kadar ölçülmüştür. Bunla birlikte farklı bir ölçü birimi ile ele alınırsa 1 tutam yani 5 gram kişniş sadece 1 kalori içermektedir.

Kişniş Zararları

Kişniş zararları neredeyse yok denecek kadar azdır. Ancak her tüketilen maddede olduğu gibi kişnişinde aşırı kullanımı belirli zararları ortaya çıkarabilmektedir.

Bununla birlikte kişniş bazı kişilerde cilt alerjisine sebebiyet verebilmektedir. Çok nadir olarak görülmesinin yanında ciltte yarattığı hassasiyetten dolayı güneş yanığı riskini arttırabilmektedir. Bununla birlikte olası durumlara karşı hamile kadınların kullanmaması da önerilmektedir.

.

 

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap