Mahlep Zayıflamak için Nasıl Tüketilir? Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Mahlep, zayıflamaya yardımcı olarak kullanılır. Yaşlılar ve sigara içen gençlerde bazı rahatsızlıklara iyi gelir. Aşırı tüketiminin zararları olabilir.

Mahlep

Mahlep, Roseceae familyasından sınıflandırılan bitkilerden biri olarak kabul edilir ve erik cinsine aittir. Mahlep kirazı veya yabani kiraz gibi birkaç isimle bilinir. Belçika, Türkiye, Almanya, Fransa, Mağrip ülkeleri ve Levant’ta, özellikle dağlık bölgelerde, bir ağacın yüksekliğinde yaygın olarak yetiştirilir.

Mahlep ağacı yaklaşık 7 metre yüksekliğinde olup pek çok unlu mamul ve tatlı tabağının hazırlanmasında kullanılır. Öğütüldükten sonra kullanılan mahlep tohumları, bileşenlerinde aromatik maddeler ve jellerin yanı sıra bir grup yağ asidi ve stabil yağ bulunmaktadır.

Mahlep Nasıl Saklanır?

Mahlep, piyasada genel olarak süpermarketlerde ve aktarlarda bulunmakta olup, en çok kullanılan ambalajlar ile beyaz toz formunda öğütülmüş halde bulunmaktadır. Katı tohumlar şeklinde de satın alınabilmektedir.

Mahlep unu veya tozu, karanlık ve serin bir yerde tutulmalı ve direkt güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Katı tohumlar ise soğuk suyla yıkadıktan sonra kaplara veya hava geçirmez şişelere yerleştirilmelidir. Bu sayede 8 güne kadar buzdolabında saklanması kolay hale gelecektir.

Bazıları kiler veya başka bir yerde kurutup daha sonra buzdolabının dondurucusunda, kapalı kaplarda da muhafaza etmektedirler. Bu yöntem ile mahlebin yaklaşık 25 aya kadar uzun süre korunduğu gözlemlenmiştir.

Mahlep Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Zayıflık için birebir olan mahlebi bu amaçla kullanmak için 15 gün boyunca her gün bir kaşık tüketebilirsiniz. Eğer cildinizde herhangi bir sorun varsa mahlep cildinize iyi gelecektir.

Bunun için bir kaseye 3 tatlı kaşığı gül suyu koyup, ardından 4 çorba kaşığı mahlep tozu ve 1 çorba kaşığı badem yağı ekleyerek malzemeleri karıştırıp yüzün derisine uyguladıktan on dakika bekledikten sonra ılık su ile durulayınız.

Bu işlem bütün bir ay boyunca sekiz kez tekrarlanmalıdır. Bu sayede yüzdeki veya vücuttaki ölü deriler kendisini yenileyecek daha temiz daha pürüzsüz bir cilde sahip olmuş olursunuz.

Ağız kokusundan kurtulmak ve mide solucanlarını atmak için uygun miktarda mahlep tozunun doğal bal ile karıştırılması ve karışımın yenmesi önerilir. Uyuz ve melazma tedavisi için zeytinyağı, uygun miktarda mahlep tozu ile karıştırılarak kolay sürülen bir karışım elde edilir ve ardından etkilenen cilt bölgesine uygulanır.

Alt idrar yolu enfeksiyonu olanlar için 1 çay kaşığı mahlep tozunu bir bardak kaynar suya koymaları ve elde edilen karışımı karıştırarak yemeleri önerilir.

Mahlep oldukça şifalı bir bitki olup genellikle ilaç amaçlı kullanılmaktadır. Yemek olarak ise çeşitli kurabiye veya pastalarda hoş bir tat vermesi açısından karıştırılabilir.

Mahlepin Faydaları Nelerdir?

Bu bitkinin vücut sağlığı üzerinde aşağıdakiler dahil birçok faydası vardır:

Kalp hastaları: Mahlep, çarpıntıların oluşumunu azalttığı için kalp atış hızındaki hızlı artışın tedavisinde büyük rolü nedeniyle çok faydalıdır.

Vücuttaki zararlı kolesterol seviyelerini düşürme ve iyi kolesterol oranını artırma kabiliyetleri nedeniyle özellikle yaşlılar ve sigara içenler için ateroskleroz vakalarının azaltılmasına yardımcı olur. Karaciğerin aktivitesine ve farklı yiyeceklerde bulunan her türlü toksini vücuttan atma kabiliyetine yardımcı olur.

Mahlebi aç karnına yemek, iştahın tıkanmasına ve dolayısıyla kısa sürelerde önemli ölçüde kilo kaybına neden olabilir. Kan dolaşımı için yararlıdır ve böylelikle vücudun iç ve motor sistemlerinin faaliyetine yardımcı olur ve kişinin uzun çalışma saatlerinden herhangi bir yorgunluk hissetmemesini sağlar.

Aç karnına mahlep şurubunun otuna bir kaşık dolusu doğal arı balı eklenir ve bu, çocuklar için birçok genel halsizliğe neden olan bağırsak solucanlarından kurtulmada çok yararlıdır.

Mahlep Nelere İyi Gelir?

Mahlep bitkisi, içerdiği etken maddeler ve aminoasitleri ile vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olduğu için, özellikle iklim değişikliği dönemleriyle gelen birçok soğuk algınlığı ve grip hastalığından kurtulmada faydalıdır.

Aç karnına içilmesi idrar taşlarının atılmasına ve idrar yollarında ağrısız bir şekilde dışarı atılmasına neden olduğu için idrar taşı sorunu olanlar için önemlidir. Ayrıca bu bitki kadınlarda ve erkeklerde cinsel isteği artırmada etkili bir role sahiptir ve bu açıdan güvenli ve etkili bir alternatif olarak kabul edilir. Hiçbir kötü yan etkisi yoktur.

Mahlep, ister kuru ister balgam içeren öksürüklerden kurtulmada çok faydalı olduğu için astım ve göğüs alerjisi olan hastalar için çok faydalıdır. Bu bitki, kozmetik amaçlar ve cilt aydınlatma için aşağıdaki şekilde kullanılabilir:

Bu bitkinin yapraklarını tek başına öğütün ve zeytinyağı ile karıştırın. Ardından bir hafta boyunca birkaç kez yüzünüze sürün. Bunu bir ay veya daha uzun süre tekrarlamanın faydalı olduğu yerlerde bu, cildin tazeliğine ve siyah noktaların yok olmasını sağlar.

Mahlebi bir kaşık yoğurt ve bir tatlı kaşığı balla maske yapıp yüzüne sürer ve yarım saat beklersiniz sivilce ve çillerinizden kurtulabilirsiniz. Sık makyaj kullanımının yanı sıra aşırı uykusuzluk, dinlenmeden kaynaklanan göz altında oluşan koyu halkaların tedavisi olarak kabul edilir.

 Mahlepin İçerdiği Vitaminler

Mahlep tohumları, oleik asit, linoleik asit, cormin, hidrokarbonlar, esterler, jeller, flavonoidler ve aromatik materyallere ek olarak sabit yağ dahil olmak üzere birçok yararlı ve etkili madde içerir.

Mahlep meyvesi, kalsiyum, potasyum, demir, bakır, fosfor gibi bazı önemli mineraller ve glikoz, sukroz ve fruktoz gibi bazı şekerler içermektedir. A ve C vitaminleri gibi bir dizi vitamin için iyi bir kaynak olarak kabul edilir. Tohumlar ayrıca proteinler ve yararlı yağlı maddeler, amalcin, fosfatid ve amjdalen bileşikleri içermektedir.

Mahlep Kaç Kaloridir?

100 gram mahlep toplamda 1000 kalori civarıdır. İçerdiği yağ oranı nedeniyle kalorisi yüksek bir besindir. Bu nedenle fazla tüketilmesi kilo alımına neden olabilmektedir.

Mahlebin Zararları

Hamilelik dönemlerinde kadınların mahlep tüketmesi düşük yapma ve kanama riskine karşı sakıncalı olabilmektedir. Her ihtimal göz önünde bulundurularak fazla tüketilmesi de zararlı olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap