Hurma Neye İyi Gelir? Hurmanın Faydaları ve Zararları

Hurma, ramazan aylarında sıkça tüketilir. Faydaları ortaya çıktıkça, iyi geldiği hastalıklar bilindikçe günlük kullanım miktarı da artmıştır.

Hurma

Hurma Neye İyi Gelir? Hurmanın Faydaları ve Zararları nelerdir.Hurma Palmiyegiller ailesine ait bir  palmiye ağacı türüdür. Çöl gibi sıcak, kurak ve yarı kurak bölgelerde yetişir. Aynı zamanda tropikal bölgelerde de yetişir. Türkiye’de yetiştiği bölgeler ise Batı ve Güney Anadolu ve Akdeniz bölgesidir.

Hurma ağacının dünya genelinde yetiştiği yerler arasında Mısır, Irak, Cezayir, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri sayılabilir. Dünyada en fazla tüketilen meyve hurma meyvesidir. Ortadoğu’da yaşayan insanların temel gıdalarından biridir. Ağustos ayında ağacından toplanır.

11 ayın sultanı Ramazan ayında iftar sofralarını süsleyen, Kuran-i Kerim’de adı geçen ve peygamber efendimizin severek tükettiği ve tüketmemizi önerdiği meyve olan hurma, Arapçada kadın anlamına gelir. Ayrıca dilimize Farsçadan geçen bu kelime hurma ağacı ve onun tatlı meyvesi anlamına gelmektedir.

Hurmanın farklı çeşitleri vardır. Bunlar renk, tat, lezzet ve büyüklük olarak birbirinden ayrılmaktadır. Türkiye’de bulunan hurma çeşitleri arasında Mebrum, Acve, Hudri gibi çeşitleri sayılabilir. Peygamber hurması olarak da bilinen Acve çeşidi diğer hurmalardan şekil açısından ayrılmaktadır. Bu hurma küçük, siyah renkli ve yuvarlaktır.

Hurma Nasıl Saklanır?

Hurma Neye İyi Gelir
Hurma Neye İyi Gelir

Hurma eğer doğru şekilde saklanmazsa kurtlanma riski vardır. Hurmayı yaş ve kuru olmak üzere iki şekilde saklamak mümkündür. Yaş hurma uzun süre tazeliğini koruması için dondurucuda saklanması gerekir.

Bunun için hurmalar dondurucudan çıkartıldıktan sonra tek seferde tüketilecek miktarda saklama poşetine konulur ve buzluğa yerleştirilir.

Dondurucudan çıkartılan hurmalar temiz ve nemli bir bezle silindikten sonra tüketilebilir.

Kuru hurmayı saklamak için ise gerekli olan ısı derecesi 0 ile 10 derece arasıdır. Bu da buzdolabının alt raflarında olan ısı ile aynı derecededir. Bu da kuru hurmanın buzdolabında saklanabileceği anlama gelir.

Ancak bu saklama yönteminde hurmalar raflarına hava ile temas etmemesi açısından arka tarafına konmalıdır.

Kuru şekilde saklanan bu hurmalar tüketileceği zaman dolaptan çıkartılıp 10 dakika bekletilir. Ondan sonra tüketilir.

Kuru hurma saklarken buzdolabının ön kısmına konulmamalıdır. Eğer buzdolabının ön kısmında saklanmış ise veya hurmanın üzerine yemek damlamış ise bu hurmalar tüketilmemelidir.

Yukarıda bahsedilen her iki çeşidin saklanma koşulları doğru yapılmış ise hurmayı 6 ile 12 ay arası saklamak mümkündür.

Hurma Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Hurma Yemeklerde Nasıl Kullanılır
Hurma Yemeklerde Nasıl Kullanılır

Kutsal toprakların en önemli meyvesi olan hurma tam bir şifa kaynağıdır. Faydaları gıda sektöründen sağlık sektörüne uzanan, lezzetine doyum olmayan bu meyveyi farklı şekillerde kullanmak mümkündür.

Hurma sirkesi, yemeklere lezzet verir ve kendine özgü tadıyla salatalarda sos yerine kullanılabilir.

Hurma yaprağından elde edilen çay kısırlık tedavisinde etkilidir. Lezzet açısından önemli olan bir diğer yiyecek ise hurma pekmezi. Sabahları aç karna tüketilince sindirimi kolaylaştırır ve kansızlığa iyi gelir. Vitamin takviyesi olarak kullanılan hurma tozu ise kahve olarak tüketilir.

Hurma aynı zamanda salatalarda, yemeklerde, pide yapımında kullanılabilir. Ramazan ayının vazgeçilmez tatlarından olan hurma, Ramazan ayında iftar sofralarını süsleyen tadına doyum olmayan sıcacık pidenin yapımında da kullanılır.

Tatlıları sevmeyen kimse yoktur herhalde? Dünyanın her yerinde en çok tüketilen hurmadan tatlılar da yapılabilir. Eşsiz lezzetiyle hurmalı kuru meyveli kek 5 saati çayının yanına giden güzel bir lezzettir.

Sofralarda yemeklerin yanında tüketilen bir salata çeşidi olarak hurmalı pancarlı salata da akşam yemekleri sofralarını süsleyen bir lezzettir.

Hurma aynı zamanda et ve tavuk yemeklerinde kullanılan tadı lezzetli mi lezzetli bir meyve çeşididir.

Hurma Faydaları

Hurma Faydaları
Hurma Faydaları

İçindeki zengin vitamin ve mineral deposu ile hurmanın birçok faydası olduğu uzmanlar tarafından bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bu faydaları sayacak olursak;

1.     Hafızayı güçlendirir

2.     Kanseri önler

3.     Yaşlanmaya karşı etkilidir

4.     Damar tıkanıklıklarını önler

5.     Kalp ilacı olarak bilinir

6.     Kolesterole iyi gelir

7.     Doğumu kolaylaştırır

8.     Lohusa döneminde tüketilmesi önerilir

9.     Bebek maması olarak kullanılabilir

10. İktidarsızlığa iyi gelir

11. Kısırlık tedavisinde kullanılabilir

12. Yüksek tansiyona faydalıdır

13. Kan şekerini arttırmaz

14. Kan şekerini ayarlar

15. Kan yapıcı özelliği vardır

16. Gözleri kuvvetlendirir

17. Kemik erimesini engeller

18. Böbrekleri korur

19. Yaranın çabuk iyileşmesini sağlar

20. Sinirleri yatıştırır

21. Kabızlığa iyi gelir

22. Kilo vermeye yardımcı olur

Hurma Nelere İyi Gelir?

Hurma Nelere İyi Gelir
Hurma Nelere İyi Gelir

Faydaları saymakla bitmeyen hurma, anne karnından ölene kadar tüketilebilecek bir meyvedir. Hazreti Meryem lohusalık döneminde hurma ile beslenmiştir. Bu yüzden hurma yeni doğum yapmış kadınlara iyi gelir. Aynı zamanda bebek maması olarak kullanılabilir.

İnsan vücudundaki her sisteme yararlı olan hurma, bir kalp ilacı olarak kullanılabilir. Damarları yumuşatarak damar sertliğini önler ve kolesterol gelişimini engeller.

Aynı zamanda bu hurma vücuttaki şeker seviyesini ayarlayan onlarca meyve arasından tek meyvedir.

Kısırlık tedavi edici özelliği vardır. Bununla beraber hurmanın afrodizyak etkisi iktidarsızlığa iyi gelir.

Kilo vermek isteyen kişiler için de faydalıdır. Hurma içerdiği lifler sayesinde sindirim sistemini hızlandırır. Bu sebeple kabızlığa da iyi gelir.

İçindeki B vitamini sayesinde karaciğer hastalıklarından korur. Hepatit hastalığına iyi gelir.

Hurma nelere iyi gelir sorusunun bir diğer cevabı da sinir sistemidir. Sinir sistemi üzerinde dinlendirici etkisi vardır. İçerdiği beta karoten sayesinde hafızayı güçlendirir.

Öksürük, balgam gibi şikayetlere iyi gelir. Reflü için birebir meyve hurmadır. Kan yapıcı özelliği taşır. Bu sebeple anemiye iyi gelir. Yara üzerine hurma özü sürüldüğünde yarayı çabuk iyileştirir.

Hurma İçindeki Vitaminler

Hurma İçindeki Vitaminler
Hurma İçindeki Vitaminler

Birçok rahatsızlığa şifa olan hurma zengin bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Hurma içinde bulunan vitaminler A, B ve C vitaminleridir.

Mineral olarak içinde sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor, selenyum, demir, çinko ve bakır bulunur. İçerdiği bu yapılar sayesinde insan sağlığına çok faydalı bir meyvedir.

Hurma Kalorisi

Hurma, besin değeri yüksek bir meyvedir. 100 gramlık bir porsiyonda hurmanın kalori miktarı yaklaşık olarak 282’dir. 1 adet hurma ise ortalama 42 kaloridir.

Hurma Zararları

Her besinin faydası olduğu kadar zararı da bulunmaktadır. Hurma da bunlardan biridir. Tüketilen her şeyin fazlası zarar olduğu gibi bu teori hurma için de geçerlidir.

Başta hurmanın zararı olan şey hurmanın fazla tüketimidir. İçeriğindeki besin değeri fazla olduğundan diyabet ve tansiyon hastalarının fazla tüketmemesi gerekir. Bu fazla tüketim dalak fonksiyonlarını bozabilir. Ayrıca baş ağrısı ve göz ağrısına sebebiyet verebilir. Bu sebeplerden dolayı günde 1-2 adetten fazla tüketmemek gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap