Defne Yaprağı Faydaları ve Zararları Nelerdir? Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Defne yaprağı, yemeklerde ve marinelerde kullanılır. Akdenize ait bu bitki birçok faydalı vitamini içerisinden barındırır. Aşırı tüketimi zararlı olabilir.

Defne

Latince Laurus nobilis olarak adlandırılan Defne Bitkisi Akdeniz bölgesinde özellikle Hatay yöresinde çok miktarda yetişen küçük bir ağaçtır. Defne ağacı 6-8 metre kadar uzayabilmektedir. Sık dallı olan ağaç 8-10 santimetre uzunluğunda oval, sert yapılı, kenarları dalgalı, üst yüzü parlak koyu renkli yapraklara sahiptir.

Defne yaprağı binlerce yıldır tıbbi aromatik bir bitki olarak mutfak ve tıpta kullanılmaktadır.  Vitamin, bakır, potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko, demir, selenyum ve manganez içeren ve iltihap giderici özelliği olan defne yaprağı faydaları oldukça fazla olan bir besindir.

Mitolojik olarak da Apollon’u simgeler. Olimpiyatlarda defne ağacı ile süslü taçların verilme sebebi yarışmaların Apollon şerefine yapılıyor olmasıdır. Yunan mitolojisinde Dafni’ye aşık olan Apollon, Kızın babası tarafından defne ağacına dönüşmesi nedeniyle şarkı ve şiirlerde aşkı yaşar.

Kurutulmuş veya taze olarak kullanılabilen yaprakları yemeklerde, bitki çayı şeklinde, bitkisel uçucu yağ üretiminde kullanılmaktadır.

Defne Nasıl Saklanır?

Her mevsim yeşil yaprağı ile dikkat çeken defne ağacı her mevsim yaprakları toplanabilir. Gövde çelikleri ile çoğaltılan defnenin Akdeniz çeşidi dışındaki tüm türleri zehirlidir.

Defne yaprağının kendine has aromasının en yüksek olduğu dönem ilkbahar ile sonbahar arasındaki dönemdir. Bu dönemde toplanan taze defne yapraklarındaki uçucu yağ asitleri çok daha etkindir ve defne faydaları bu dönemde en üst seviyededir.

Toplanan yapraklar doğru şekilde kurutulmalı ve uygun biçimde saklanmalıdır.  Dallı ya da dalsız olarak kurutulduğunda sonra taze ağırlığının dörtte birine düşer. Taze olarak haftalarca buzdolabında saklanabilir.

Defne yaprağını saklamak için topladığınız defne yaprakları birbirine değmeyecek şekilde büyük bir tepsi içinde döşenmiş kâğıt havlu üzerine konulur. Fırın tepsisini hava alabileceği sıcak ve kuru bir odada güneş görmeyecek şekilde muhafaza etmelisiniz.

Güneş ışığına maruz kalan yapraklar kahverengi renge dönecektir. Bir hafta sonra yaprakları ters çevirerek diğer taraflarındaki suyun tamamen buharlaşması için bir hafta daha bekleyin. Genellikle 15 gün kurutma için yeterli bir süredir.

Eğer nemli veya lekeli görünümde yaprak varsa kuru olanları ayırarak diğerlerinin de tamamen kurumasını sağlayın.

Tamamen kuruyan defne yapraklarını kavanoz içerisinde güneş görmeyecek bir kuru ve serin ortamda yıllarca saklayabilirsiniz.

Defne Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Defne yaprağı yemeklerde özellikle balık ve et yemeklerinde kullanılan keskin bir aroma vericidir.  Kendine mahsus kokusu ve aroması ile belirgin olan Defne yaprağı et marine etmek için ve balık pişirmede tercih edilmektedir.

Defne yemeklerde balık çorbası, yahni ve güveçlerde, hindi ve tavuk haşlaması gibi sulu yemeklerde aroma verici olarak kullanılmaktadır. Tavuğun ve hindinin etsi kokusunu alır. Balık ve ete de kendi özel kokusunu vererek güzel bir tat katar.

Ayrıca civanperçemi ile birlikte defne yaprağı çayı da oldukça tercih edilen bir bitki çayıdır.

Defne Faydaları

Defne ağacı yaprağı ve tohumu ile tıbbı aromatik bir bitkidir. Defne yaprağı çayı ve defne yaprağı yağı seklinde tüketilen bitki yüzyıllardır bilinen değerli bir bitkidir. Defne yaprağının bilinen faydalarından bazıları şu şekilde sayılabilir.

·       Solunum sistemi üzerinde rahatlatıcı etkisi vardır. Balgam söktürücü özelliği ile boğazları temizler.

·       Bronşit gibi rahatsızlıklarda öksürüğü rahatlatmak için çayı veya tütsü ve buharı kullanılabilir.

·       Bağışıklık sistemini kuvvetlendirici etkisi ile grip, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkları önlemeye yardımcıdır.

·       Sindirim sistemini rahatlatır. Hazmı kolaylaştırır. Mide rahatsızlıklarını giderir.

·       Çölyak hastalığı semptomlarını azaltmak için çok etkilidir.

·       Adet ağrılarını tedavi etmede yardımcıdır. Defne çayının söktürücü etkisi vardır.

·       Rahatlatıcı etkisi ile kaliteli uyku uyumanızı sağlar.

·       Vücuttaki iltihabı azaltır. İltihaplı romatizma kaynaklı ağrılara da iyi gelmektedir.

·       Kötü kolesterolü (LDL) düşürür.

·       Kan şekeri seviyelerini düzenler.

·       Defne saç için de oldukça faydalıdır. Defne yağı içeren sabun ve şampuanlar, cilt ve saçlar üzerinde çok olumlu etkilere sahiptir.

·       Defne yapraklarının demlenmesiyle hazırlanan defne suyu ya da sirke veya alkolle hazırlanan defne tentürü, banyodan sonra saçları durulamak saç diplerine bakım yapar ve saçı güçlendirir.

·       Defne yaprağında uçucu yağ olarak linalool maddesi bulunmaktadır. Bu madde vücuttaki stres hormonu seviyelerini azaltır. Depresyon ve kaygı durumunu düzeltmeye yardımcı olur. Yağı ve tütsüsü kullanılabilir.

Defne Nelere İyi Gelir?

Yemeklere kullanılan ve çay olarak içilen defne yaprağı neye iyi gelir? Sindirimi kolaylaştırır. Rahatlatıcı etkisi vardır. Kuru ciltler için oldukça faydalıdır. Cildi nemlendirir ve kırışıklıkları azaltır.

Bel ve eklem ağrılarına iyi gelmektedir. Kolesterolü düşürücü etkisi vardır. Astım ve benzeri solunum hastalıklarında çayının ve buharının rahatlatıcı etkisi vardır. Adet sancılarına karşı iyi gelir ve düzenleyici etki gösterir.

Defne İçindeki Vitaminler

Taze defne bitkisi bol miktarda C vitamini ve A vitamini içerir. Ayrıca B vitamini yüksek miktarda Folik asit içerir. C vitamini vücutta askorbik asit olarak bağışıklık sistemini güçlendirir, yaraların iyileşmesini hızlandırır ve anti-viral etki gösterir. C vitamini, antioksidandır.

100 gram defne yaprağı 46,5 mg c vitamini içerir. Balık pişirirken aroma verici olarak eklenen defne yaprağı yoğun folik asit içerir. 100 gramında 180 mg folik asit vardır. Özellikle gebelik döneminde folik asit ihtiyacını dengelemek için, yemeklere eklenerek tüketilebilir.

Defne yaprağı A vitamini ve B vitaminleri açsından da zengindir. Defne içindeki vitaminler sayesinde enzim sentezinde, sinir sistemi ve metabolizmanın düzenlenmesinde etkilidir. Vitaminlerin haricinde Bakır, Demir, Çinko, Potasyum, Kalsiyum, Magnezyum içermektedir.

Defne Kalorisi

Defne kurutulmuş olarak yaprak şekilde tüketildiğinden kalori hesaplaması bu şekilde yapılmalıdır.

Defne kalorisi Yaprağı (Kuru) Kalori Değeri: Bu besinin 100 gramında 313 kcal bulunmaktadır. Normal durumda tüketildiği miktar olan 1 Porsiyon (Orta) yani 1 gramlık miktarında Defne Yaprağı (Kuru) sadece 4 kalori içermektedir.

Defne Zararları

Defne insan sağlığı açısından bilinen hiçbir zararı olmayan tıbbi aromatik bir bitkidir. Sade aşırı tüketimden kaynaklanabilen yan etkileri defne zararları olarak sıralanalabilir.

Defne yaprağı, yemeklere aroma verici olarak katılır. Doğrudan yenerek tüketilmesi için uygun değildir. Sindirilmesi oldukça güçtür. Yaprak olarak yemeğe eklenip yemek piştikten sonra çıkarılmalıdır.

Defne yaprağı çay olarak tüketilmektedir. Kan şekerini yükseltme özelliği olduğundan şeker hastaları dikkatli kullanmalı ve aşırı tüketimden kaçınılmalıdır. Defne yaprağının rahatlatıcı etkisi merkezi sinir sistemini yavaşlatabilir. Bu sebeple anestezi gerektirecek operasyonlar öncesi iki hafta öncesi ve iki hafta sonrasına kadarki sürede defne yaprağı tüketilmemesi önerilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap