.
.

Brokoli Yemeklerde Nasıl Kullanılır? Brokolinin Faydaları ve Zararları

Brokoli, özellikle soslarla birlikte yemekte kullanılır. Kansere ve göz sağlığına iyi gelir. Sağlığa olan faydaları ile düzenli tüketilmesi gerekir.

.
.

Brokoli

Brokoli sebzesi, lahanagiller familyasındandır. Bilimsel adı brassica oleracea olarak geçmektedir. Karnabahar ve Brüksel lahanası yakın akrabalarındandır. Düşük kalorili bir sebzedir. Ancak lif içeriği fazladır.

Brokoli, kükürt içeren bir bileşen olan sülforoptan içerir. Brokolinin haşlandığında kötü kokmasına sebebiyet veren içeriğindeki bu kükürttür.

Brokoli satın alırken dikkat edilmesi gereken bazı incelikleri vardır. Sebzenin taze olup olmadığını anlamak için tepesindeki tomurcukların büyüklüğüne ve rengine bakılır.

Bu tomurcuklar eğer koyu yeşil veya siyaha yakınsa bu brokolinin taze olduğu anlamına gelir. Bu tomurcuklar eğer sarılaşmaya başlamış ise brokoli bozulmaya başlamıştır. Sebzenin üstünde bulunan tomurcuklar eğer büyük ise bu da taze olmadığı anlamına gelir.

Brokoli Nasıl Saklanır?

.

Brokoli nasıl saklanır sorusu önemlidir. Taze alınan bir brokoli 5 ile 7 gün arasında buzdolabında saklanabilir. Bu süreç zarfında tazeliğini korur. Bir diğer seçenek de sebzenin köke benzeyen kısmını temiz bir kase içine koyarak 5 ile 7 gün arasında tazeliğini korunmasını sağlamaktır. Kasenin suyunu günlük olarak değiştirmek gerekir.

Bu yöntemle saklanan brokolinin tazeliği daha fazla korunmak isteniyorsa üzerine buzdolabı poşeti geçilmeli ve suyu günlük değiştirilmelidir.

Brokoliyi uygun koşullarda saklamak için bir diğer şekil de sebzeleri nemli bir kağıt havlu ile sarmaktır. Bunun için temiz bir püskürtme tabancası ile brokolinin üst kısmı ıslatılır ve nemli bir kağıt havlu ile sarılarak buzdolabında saklanır. Bu yöntemle saklanan brokolinin tazeliğini koruma süresi 3 gündür.

Eğer fazla miktarda brokoli saklanacak ise veya mevsimi dışında tüketilmek için saklanacak ise bunun için brokoliyi dondurma işlemi uygulanması gerekir.

Bunun için ayrı ayrı bir adet kaynar, bir adet buzlu su hazırlanması gerekir. Daha sonra sebzeler küçük parçalar haline ayrılır. Brokoliler 3 dakika boyunca haşlanır. Ardından süzülüp soğutulduktan sonra buzlu suda 3 dakika bekletilir. Süzüldükten sonra buzdolabına poşetine konur. Bu şekilde 1 yıl süre ile saklanabilir.

Brokoli Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Brokoli yemekleri arasında sayılacak birçok yemek çeşidi vardır. Diyet yemeklerinin başrol oyuncularından biridir brokoli sebzesi. Bu sebze ile birçok çorba çeşidi, yemek çeşidi yapılabilir.

.

Brokoli çorbaları arasında kremalı, sütlü, bademli çorba çeşitleri sayılabilir. Brokolinin başrol oynadığı yemeklerden bir tanesi de brokolili kiş. Brokolili wrap da diyet yapılsa bile tortilla ekmeği arasında muhteşem bir lezzete sahiptir.

Aynı şekilde brokoli ile fırında yapılan fırında brokolili makarna da tadına doyum olmayan brokoli ile yapılan yemekler arasında sayılabilir.

Birbirinden farklı brokolili salatalar yapmak mümkün. Aynı aileye mensup olan karnabahar ve brokoli ile havuçlu nefis bir salata yapmak mümkün. Brokoli ile zeytinyağlı, tavuklu salata tarifleri yapılabilir.

Aynı zamanda yoğurt ile birleşimi de lezzetli bir salata olarak yemek sofralarında kendine yer edinmiştir. Bu örneklere ek olarak brokoli ile yapılan yemek ve salata çeşitleri vardır.

Brokoliden aynı zamanda detoks suyu olarak da faydalanılabilir Metabolizmayı hızlandırma, sindirim ve boşaltım sistemini canlandırıcı etkisi vardır.

Brokolinin Faydaları Nelerdir?

Brokoli antioksidan özelliğe sahip bir besindir. Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır. Bu yüzden insan sağlığı için faydalı sebzeler arasında yer alır. Brokolinin kan şekerini düzenleyici, kansere karşı koruyucu ve kalp hastalıklarına iyi gelen etkileri vardır. Brokolinin faydaları arasında şunlar sıralanabilir;

.

·       Kansere karşı korur

·       Kemikleri güçlendirir

·       Diş sağlığını güçlendiricidir

·       İnsülin duyarlılığını arttırır

·       Bağışıklık sistemini güçlendirir

·       Göz sağlığını korur

·       Kötü kolesterolü düzenler

.

·       Yaşlanmaya karşı etkilidir.

Brokoli Nelere İyi Gelir?

Brokoli, içerdiği vitaminler ve mineraller sayesinde bir çok rahatsızlığa iyi gelir. Örneğin içeriğindeki sülforafan sayesinde yaşlanmayı geciktirici etkisi vardır.

Yine bağışıklık sistemini güçlendirme özelliği vardır. İçeriğinde bulunan vitaminler sayesinde prostat kanseri, mesane kanseri, Böbrek ve akciğer kanseri riskini azaltır. Brokolinin nelere iyi gelir sorusunu başlıklar altında toplamak gerekirse;

·       Göz sağlığını korur: içeriğinde bulunan A vitamini sayesinde göz sağlığı için faydalı bir besindir.

·       Anemiyi önler.

·       Kan şekerini düzenler: tip 2 diyabetliler de insülin dengesini düzenler.

.

·       Kemik ve diş sağlığını korur: içeriğinde bulunan K vitamini, çinko, kalsiyum ve magnezyum sayesinde kemikleri ve dişleri korur.

·       Kansere karşı koruyucudur: bu kanser türleri arasında akciğer, kolon ve boşaltım sistemi kanserleri sayılabilir.

·       Bağışıklığı güçlendirir.

·       Kalp sağlığını güçlendirir.

·       Sindirim sistemini güçlendirir.

Brokolinin İçindeki Vitaminler Nelerdir?

Brokoli besin değeri yüksek bir sebzedir. İçinde bir çok vitamin ve mineral bulunur. Diyet lifi ve triptofan proteinleri içerir.  A, B vitamini bulunur. Bununla beraber tiamin, riboflavin, beta karoten, E, C ve K vitamini içerir.

.

B vitaminin B6 ve B9 gibi alt gruplarını içerir. Aynı zamanda brokoli içeriğinde potasyum, sodyum, kalsiyum, magnezyum, çinko, fosfor ve manganez gibi mineraller bulunur. Besin değeri açısından oldukça zengin bir sebzedir.

Brokoli Kaç Kaloridir?

Diyet yapanlar için oldukça faydalı olan bu sebzenin kalori miktarı düşüktür. Örneğin 100 gramlık bir porsiyonda brokolinin besin değeri yaklaşık olarak 34 kaloridir. Bu yüzden kilo vermek isteyen kişilerin diyet listelerinde kendine yer edinmiştir.

Brokolinin Zararları Nelerdir?

Brokolinin zararları arasında fazla tüketimi sayılabilir. Midede  gaz ve hazımsızlık problemleri yapar. Tiroid hastalığı olan guatr için de zararları bulunmaktadır. Bir diğer zararı da cilde uygulandığında alerjik reaksiyon gösterebilir.

 

 

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap