Armut Hangi Hastalıklara İyi Gelir? Besin Değerleri, Kalorisi ve Faydaları

Armut lezzetli bir meyvedir ve bazı hastalıklara da iyi gelir. İçeriği vitamin-mineraller ile sağlığa faydaları vardır. Düşük laorisi ile diyetlerin kahramanıdır.

Armut

Şeklinin ilginçliği ile birçok alanda karşımıza çıkan ergonomi konusudur. Kadınlar korkulu rüyası gibi olan armut vücut tipi olmamak için uğraşır. Gençlerin ve kendini genç hissedenlerin kafeler de rahat bir şekilde oturmasına yardımcı armut koltuk nasıl sizce? Ayrıca herkesin bildiği karanlıkta bizi aydınlatan Edison’un ışığı armut ampul.

Hayatımızda şekliyle ve tadıyla bulunan armut. nasıl saklanır? Faydalı mıdır? Nelere İyi gelir? Bu ve bunun gibi birçok soruya cevabı bu yazımızda bulabileceksiniz. Armut gülgiller familyasına dahil olan dünyanın her iki yarım küresinde ılıman iklim kuşağında yetişen bir meyvedir.

Dünya üzerinde Batı  Avrupa, Kuzey Afrika ve tüm  Asya’da doğal olarak yetişen armut cinsleri yaklaşık 30 kadardır.

Armut Nasıl Saklanır?

Ülkemizde armut genellikle sonbahar mevsiminde çıkar. Ama yaz kış yemek için uygun koşullarda saklanırsa her mevsim yemek mümkün. Armut nasıl saklanır merak ediyorsanız aşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz.

Armut buzdolabında 7-8 gün, derin dondurucuda 8-10 ay ve mahzen, kiler gibi yerlerde ise 2-4 ay saklanabilir. Buzdolabında armut üstü açık olacak, hava alacak şekilde saklanabilir.  Bunun için ise çekirdekleri ve saplarını ayıklayın.

Dilimleyin ve kararmamaları için limonlu suda bekletin. Porsiyonları belirleyerek ister buzdolabı kapları, isterseniz kilitli poşetlere koyarak (tamamen havaları alınmış olmalı.) buzdolabına yerleştirin.

Derin dondurucuda armut saklamak için ise; 3 bardak su, 2 bardak şekeri bir tencerede kaynatın. Kaynayan suya yarım limon suyu ekleyin. Armutları soyun ve çekirdeklerini ayıklayın. Ardından dilimleyin. Kaynayan şekerli, limonlu suyun içine atın. 2 Dakika kadar kaynatın.

Saklama işlemi yapmadan mutlaka soğumasını bekleyin. Buzluk kabına veya buzluk poşetlerine kullanacağınız porsiyonda üzerinde biraz boşluk kalacak şekilde koyup kapatın. Derin dondurucunuza yerleştirin.

Armutları şekerli, limonlu suda kaynatıp, soğutup dondurmak,  armutlarınızın sahip olduğu şekeri kaybetmemeleri ve kararmamaları için önemlidir.

Armudu mahzende, balkon ya da kilerde de saklayabilirsiniz. Bir mahzen veya depolama alanında meyveler yıkanmamış olarak tahta kasalara koyarak saklayabilirsiniz.

Burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta olgun, ezik ya da çürük olanları koymamalısınız. Daire, balkon ya da kilerde içine kuru meşe ve akçaağaç yaprakları koyulmuş kum içine konularak da saklanabilir. Armut saklama ömrü ortalama 2 ila 4 aydır.

Armut Meyvesi Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Armut tat olarak şekerli olduğu için çoğunlukla tatlılar, hamur işleri (kek, kurabiye, turta), reçeller, marmelatlar, komposto ve hoşaflar ile sofralarımızı tatlandırır.

Peki armut meyvesini yemeklerde kullanmayı düşündünüz mü? Armut yemeği nasıl yapılır? demeyin çünkü yapılabiliyor. Örneğin; kerevizli armut yemeği, Çin mutfağına ait armutlu kızarmış tavuk , armut cipsi gibi armut tarifleri var. Bebeğinizi mutlu edecek, pirinçli armut veya armut suyu  gibi alternatif tatlar da var.

Armudun Faydaları Nelerdir?

“Armut piş ağzıma düş” sözünde olduğu gibi, armut olgunlaşması ile birçok vitamin ve mineral içeren yapısıyla tüm bu yararlı maddeleri bize kolayca sunuyor.

Sağlıklı bir besin deposu olan armudun bizler için birçok faydası bulunmaktadır. Armuttan aldığımız vitamin ve mineraller sayesinde çocuklarımıza sağlıklı bir gelişim, bizler içinde hastalıklardan korunmayı sağlıyor.

Çocuklarımız için armudun faydaları ile başlarsak, folit asit açısından zengindir hamilelikte bebek gelişiminde çok faydalıdır.

Bebekler için alerjik özelliği en az olan  meyve olduğu için rahatlıkla verilebilir Büyüme çağındaki çocukların armut yemesi büyümelerine yardımcı olur. Lifli yapısı sayesinde sindirimi kolaylaştırır. Kabızlığı engeller. Kan şekerini dengeler. Mide ağrısını giderir. Kan basıncını dengeler. Antioksidan ve kanser önleyici özelliği vardır.

Armut Nelere İyi gelir?

Armut faydalı bir meyve dedik ama armut nelere iyi gelir diye düşündünüz mü hiç? Bizce düşünün. Çünkü tüm aile bireylerimizin keyifle tüketebileceği, tatlı, sulu ve kumlu bir yapısı var. Sağlıklı meyveler grubunun başlarında yer alır.

Herkesin rahatlıkla alabileceği, her bütçeye uygun bir meyvedir. Armut fiyatı ile diğer bazı pahalı meyvelere göre alması kolay bir meyvedir. İlaç ve tedavilere harcanacak para yerine sağlıklı beslenmek için armut yemek sanırım hepimiz için daha keyifli olacaktır. Birçok faydası olduğunu belirtiğimiz bu meyve peki nelere iyi gelir görelim:

·       Armut yüksek antioksidan kaynağıdır. İçeriğindeki Bakır, K ve C vitamini ayrıca antosiyanin ve sinamik bileşenleri sayesinde kanseri önlemeye ve korumaya etki eder.

·        Armut lif oranı yüksek bir meyvedir. Bu nedenle sindirim sağlığı açısından mükemmel bir lif kaynağıdır. Bağırsak düzeninin korunmasına yardımcı olur.

·       Vücutta uzun süren iltihaplanma kalp hastalığı veya tip2 diyabet gibi bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Armut vücudunuzda iltihaplanmaya sebep olacak hastalık risklerini aza indirmeye yardımcı olur. Antioksaidan özelliği sayesinde bağışıklık sisteminizi güçlendirir.

·       Kolesterolünüzü azaltan ve bu sayede kalp hastalıkları riskini en aza indirmeye yardımcı olur. Lifli yapısı ile de günlük tüketim ile inme riskini %50 gibi bir oranda düşürür.

·       Kemikleri sağlıklı tutmak ve osteoporuzu engellemek amacıyla, vücudumuzun pH’ ını dengelemek için düzenli meyve ve sebze tüketmeliyiz. Armut bor bakımından zengin bir meyvedir. Bor tüketilen kalsiyumun vücut tarafından kolayca emilimini sağlar.

·       Armut en kaliteli folik asit kaynaklarından biridir. Folik asit hamilelerin bebeklerinin korunması ve gelişiminde önemli yer tutar. Düzenli kullanmanız bebeğinizin gelişimi ve sizin için çok faydalı olacaktır.

·       Armut, düzenli olarak tüketildiğinde, kolit, gastrit, safra kesesi  sorunları ve hatta gut hastalığının önlenmesin de dahi çok  faydalıdır.

Armut İçindeki Vitaminler ve Mineraller Nelerdir?

Armut içeriği açısında bol sulu bir meyvedir. Bu nedenle %80-85 gibi bir oranda su içerir. Sudan hariç tam bir vitamin ve mineral bombası olan armudun içindeki vitaminler; albüminler, madeni tuzlar  ( demir,  fosfor, kalsiyum, magnezyum, potasyum gibi) karbonhidratlar, madeni izler yani bakır, bor, çinko, iyot, manganez vb, şekerler (früktoz,glikoz,sakaroz), vitaminler (C,B1,B2,B6,B9,E,P) bulunur. 10 gr armudun içinde 10 mg kalsiyum, 126 mg potasyum, 5 mg C vitamini vardır.

Armut Meyvesinin Kalorisi

Armut tatlı bir meyve olmasına karşın, sulu ve lifli olması nedeniyle ve düşük kalorili olması sayesinde diyet menülerinde rahatlıkla kullanabileceğiniz bir meyvedir. Armut besin değeri açısından sağlıklı bir diyet ürünüdür.

100 gr’lık bir armut kalorisi 57,1 Kcal’dir. Lifli ve sulu olması sayesinde tokluk hissi vermektedir. Bu da diyet yaparken düşük kalori ile sağlıklı beslenmenizi sağlar. Düzenli olarak armut tüketmek, yüksek miktarda su ve lif tüketmenizi sağlar .Buda kilo vermenize yardımcı olur.

Armutun Zararları Nelerdir?

Armut meyvesinin daha belki de bilemediğimiz birçok faydaları var. Yalnız aynı doğrultuda bildiğimiz kadarıyla az da olsa birkaç zararı olabilir.

Kararında tükettiğimiz besinler gibi armudu da aynı şekilde kararında tüketmekte fayda vardır.” Çok yersem armut dokunur mu?” diye  bir soru aklınıza gelebilir. Evet dokunur. Armudu fazla tüketirseniz tansiyonunuzun düşmesine neden olur. Düşük tansiyonu olan kişilerin dikkatli tüketmesi gerekir. Birde aşırı tüketimi ishale neden olur, bu da vücudunuzun su kaybına sebep olabilir.

Armut meyveler içinde en az alerjenik yapıya sahip meyvedir. Bu nedenle siz ve çocuklarınız için gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap