Acur Neye İyi Gelir, Nasıl Kullanılır, Saklanır? Acurun Faydaları ve Zararları

Acur salatalıkla karıştırılsa da kabak ailesine aittir. Yemeklerde, turşuda kullanılır. Düzenli tüketildiğinde faydaları vardır, bazı kişilerde yan etkilere neden olabilir.

Acur

Görüntüsü dolayısıyla salatalık sınıfına sokuluyor olsa da acur aslında bir kabakgiller familyası ürünüdür. Anadolu coğrafyasında her türüyle yoğun şekilde yetişen kabakgiller familyası üyesi meyve çeşidi olan acur, son derece açık beyaza yakın renge sahiptir. Çizgili ve çok nadir de olsa tüylü bir yapıya sahiptir.

Kabakgiller familyasından olan acur toprak üzerinde yetişen bir meyve çeşididir. İçerdiği bileşenleri ile adeta doğal bir ilaç niteliğine sahiptir. Sıra dışı görüntüsü, farklı lezzeti ve geniş kullanım alanlarıyla yaygın olarak kullanılır.

Anadolu coğrafyasında acur yaygın olarak ev turşusu yapımında kullanılmaktadır. Bununla birlikte acurun taze olarak tüketimi de gerçekleştirilebilir. Özellikle besin değerlerini kaybetmemesi adına bolca yıkandıktan sonra soyulmadan tüketilir.

Sulu yapısı ve aynı zamanda da antioksidan özelliğe sahip olmasıyla zayıflamak isteyenler için birebirdir. Turşu kültürünün en popüler ürünlerinden birisi olan acur turşusu yapmak için mevsiminde toplanmış acurları kullanmak, en iyi sonucu almayı sağlayacaktır.

Acur Nasıl Saklanır?

Kullanım amacı ve kullanım şekilleri diğer türlerine göre daha kısıtlı olduğundan acur nasıl saklanır konusunda çok fazla soru bulunur. Acuru saklamak için tercih edilebilecek birden fazla yöntem bulunur.

Ancak bunlar arasında hem en sağlıklı hem de en çok tercih edileni acur turşusu kurmaktır. Mevsiminde topladığınız acurları, sirkeli suda bolca yıkayarak, bakterilerden arındırdıktan sonra geleneksel turşu kurma yöntemleriyle turşusunu kurabilirsiniz.

Acur meyvesini dondurucuda muhafaza etmek pek tavsiye edilmez. Zira acunun en bilinen özelliği yüksek su barındırıyor olmasıdır. Dondurucuda bu sulu yapısını kaybedeceği gibi sert ve kıtır yapısını da kaybederek, yumuşayacaktır. Ancak gerekli olması durumunda bütün halde koymaya hassasiyet göstermelisiniz.

Acur kurutma yöntemiyle de kolaylıkla muhafaza edilir. İçi tamamen boşaltılarak, temizlendikten sonra güneşte kurutulabilir. Bu şekilde muhafaza edilen acurlardan, acur dolması yapılabilir.

Acur Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Görüntüsüyle salatalığı/hıyarı andırıyor olsa da lezzetiyle daha çok olgunlaşmamış kavunu andıran acur ile ilgili acur yemeklerde nasıl kullanılır sorusu çok sık sorulur. Beyaza yakın tonlarda, bol su ihtiva eden ve oldukça sert/kıtır olan bir meyve olan acur, dalından kopartılarak da tüketilebilir.

Acur turşusu ise acurun kullanımının en yaygın olduğu şeklidir. İçeriğinde barındırdığı yüksek besin değerlerine ek bol sulu olması, turşu yapımı için ideal olmasını sağlıyor. Sertliğiyle de turşuda olması gereken tüm özellikleri taşıyor.

Geleneksel ev tipi turşu kurma yöntemleriyle acurlar, lezzetli ve sağlıklı bir şekilde değerlendirilebilir.

Acur turşusu kurmak/yapmak için öncelikle acurlar sirkeli suda bir süre bekletildikten sonra bol bol yıkanmalıdır. Yıkanan acurlar, bir bidon içerisine dizilerek, kaya tuzu ve üzüm sirkesiyle fermente sürecine alınmalıdır. Bu şekilde yaz aylarında çıkan bu meyvenin turşusunu, kış aylarında bol bol tüketebilirsiniz.

Kurutulmuş acur dolması da yaygın olarak tercih edilir. İçerisi boşaltılmış ve temizlenmiş acurlar, güneşte kurutulur. Kurutulmuş acurların içerisine ister pirinç pilavı ister de kıyma ile dolması yapılabilir. Kilis acur dolması ve firikli acur dolması en popüler çeşitlerindendir. Acurla mutaniye isimli Anadolu’ya özgü bir lezzet hazırlanabilir.

Acur Faydaları

Farklı görüntüsüyle dikkat çeken acur içeriğinde gizlediği vitamin ve mineralleri ile de düzenli olarak tüketilmesi gerekir. Acur faydaları saymakla bitmeyecek kadar çoktur. Hem vitamin ve mineralleri hem de sulu yapısıyla vücut sağlığının korunmasında çok önemli etkileri bulunur.

Çok sulu yapısının dışında acur aynı zamanda lifli bir yapıya da sahiptir. Dolayısıyla acur zayıflatır mı sorusunun yanıtı da olumludur. Ayrıca A, B6, C ve K1 vitaminleri yönünden de çok zengin olduğundan vücut bağışıklığı başta olmak üzere tüm hastalıklara karşı koruma sağlar.

Yüzde 80’i sudan oluştuğundan mevsim geçişlerindeki sıvı kayıplarını dengelemeye yardımcı olur. Susuzluğun oluşturabileceği böbrek üstü bezlerinin çalışmaması gibi bir durumun ortaya çıkmamasını sağlar.

  • Doğada bulunan en güçlü idrar söktürücüdür.
  • Mide ve böbreklerde rahatlatıcı etki oluşturur.
  • Sindirim ve boşaltım sistemlerinin düzenli çalışmasını sağlar.
  • Antibakteriyel özelliğe sahiptir.
  • Vücuttaki tüm sinir hücrelerinde onarıcı etki oluşturur.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirerek, virüslere karşı koruma sağlar.
  • Kemik ve kasların yapısını güçlendirir.
  • Kan pıhtılaşmasına karşı iyi gelir.
  • Zayıflamaya yardımcı olur.

Acur Nelere İyi Gelir?

İçerdiği besin değerleriyle dikkat çeken acur nelere iyi gelir sorusunun yanıtı oldukça geniş olacaktır. Örneğin doğada K vitaminin içeren nadir besinlerden birisi olduğundan kemik ve kas yapısının güçlenmesine yardımcı olur. Ayrıca kandaki pıhtılaşma oluşumunu önler.

Lif açısından çok zengin olduğundan acur zayıflatır mı sorusunun yanıtını da uzman diyetisyenler tarafından diyet programlarında yaygın kullanımıyla vermektedir. İleri yaşlarda görülebilecek unutkanlık gibi beyinsel aktivite sorunlarına karşı koruyucu etki oluşturur.

Sivrisinek vb. böcek ısırıklarına karşı acur, antibakteriyel özelliği ile iyi gelir. Bölgede oluşabilecek enfeksiyonları önler.

Acur İçindeki Vitaminler

Vücut sağlığı açısından çok önemli faydaları bulunan acur içindeki vitaminler ile herkesin düzenli olarak tüketmesi gereken meyvelerden birisidir. Acur içinde potasyum, sodyum, kalsiyum, protein, demir ve magnezum bulunur. Ayrıca yüksek lif içeriğine sahiptir. C ve K vitaminleri açısından da oldukça zengin değerlere sahiptir.

Acur Kalorisi

Acur kalorisi düşük, lifli ve bol sulu bir meyvedir. 100 gram acurda 23 gram kalori bulunur. 100 gramlık bir acur içerisinde 1 gram protein, 6 gram karbonhidrat bulunur. Acur kolesterol ise içermez.

Acur Zararları

Antioksidan ve asidik sulu içeriğe sahip olmasından mütevellit acur zararları arasında mide öz suyuna yan etki oluşturması ilk sırada gelir. Mide öz suyuna yan etki oluşturması mide yanması, mide suyunun ağza gelmesi gibi gastronomik sorunlara neden olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap