Demir İçeren Yiyecekler

Demir İçeren Yiyecekler   Yaşamın merkezinde yer alan minerallerden birisi olan demir insanların sağlığı açısından da en önemli etkenler arasındadır. Şimd..

Yaşamın merkezinde yer alan minerallerden birisi olan demir insanların sağlığı açısından da en önemli etkenler arasındadır. Şimdiye kadar yaşamınız boyunca sahip olduğunuz standartlara belirli mineraller doğrultusunda ulaşabilmişsinizdir. Sağlıktan söz ediliyorsa muhakkak demir eksikliği önemsenerek buna uygun bir seçenekten de bahsetmek gerekecektir.

Çünkü son yıllarda artış gösteren demir eksikliği anemisi ciddi boyutlara ulaşmaya başladı. Kan hücrelerinde yer alan demir miktarının daha az olmasıyla beraber koyulan teşhis alyuvarlardaki hemoglobin hücrelerine, hatta kaslarımızda bulunan miyoglobin hücrelerine oksijen taşıyan yapı taşlarıdır.

Olmamasıyla beraber oksijen taşınamadığı için ciddi sorunlar ve hastalıklar ortaya çıkmaya başlar. Bazen aşırı düzeyde kan kaybından oluşabilmesi muhtemeldir. Ancak asıl sorun beslenme alışkanlıklarına bağlı demir eksikliği olarak nitelendirilir.

Sürekli yorgunluk hissetmeye başladıysanız ve gereksiz yere enerjinizin tükendiğini hissediyorsanız kesinlikle demir eksikliği belirtileri arasında görülebilecek bir durumdan bahsedebiliriz. Aynı şekilde ağrılı bir hareketlenme, baş ağrılarının sıkça tekrarlanması, kalp çarpıntısı gibi sorunlar demir eksikliği anemisine işaret edebilir. Bu gibi durumlar demir içeren yiyecekler ile beslenme programı düzenlenmesini mecbur kılar.

Demir Açısından Zengin Besinler

Demir içeren besinler arasında birçok farklı seçeneğe rastlayabilirsiniz. Ancak bu seçenekler herkes için aynı dozajda kullanımı mümkün kılacak gibi bir algıya sahip olmamalısınız. Birçok besin grubunun farklı hastalıklarda kullanılmaması gerektiğini söylemeliyiz. Dolayısıyla yapacağınız en mantıklı hareket doktorunuz yardımıyla bir beslenme programı oluşturmaktır. Doktorunuz demir eksikliği seviyesini ölçerek buna uygun olarak size günlük bir demir yüklemesi önerecektir. Alacağınız besinlerde de miligram olarak ne kadar demir içeren besin tükettiğinizi anlamanız mümkün hale gelecektir.

Et ve Et Ürünleri

Çok sayıda et için demir ihtiyacınızı karşılayacak düzeyde olduğu söylenebilir. Tabi etin yeniş biçimi, pişirilme tarzı ve dinlendirilmesinden baharatlanmasına birçok noktayı burada önemli kabul edebiliriz. Demir yönünden zengin yiyecekler arasında sığır eti ve ciğeri ilk sırada yer alıyor. Yine kuzu eti, ördek eti, sakatat, tavuk ciğeri önerilen ve demir yönünden güçlü besinler arasında bulunuyor. Düzenli tüketildiğinde vücudun tüm ihtiyacını karşıladığını söyleyebiliriz.

Deniz Ürünleri

Balık açısından yalnızca ton balığı ve sardalye demir içeren deniz ürünleri arasında sayılabilir. Fakat balıklar dışında tüm deniz canlılarında mevcut bir demir oranına rastlanabiliyor. Bunlar arasında istiridye ve karides ilk sırada yer alıyor. Yengeç tüketmek demir oranını arttırarak demir eksikliği anemisi içinde önerilen besinler arasındaki yerini almıştır.

Tahıllar

Aslında yulaf en çok tercih edilen tahıl ürünü olmalıdır. Demir bakımından son derece elverişli bir yapıya sahip olan yulaf ürünlerini tüketebilirsiniz. Bunun haricinde de zenginleştirilmiş tahıl olarak geçen gıdaların tüketilmesi, bunun belirli bir düzende yapılması eksikliği giderecektir. Öğünlerde kepekli ekmek yemek demir açısından en avantajlısıdır.

Sebzeler ve Bakliyatlar

Barbunya ve fasulye demir bakımından en güçlü bakliyatlar arasında bulunurken çocukluğumuzdan beri ıspanak bu konuda en önemli sebzedir. Kabak, mercimek, nohut, domates püresi, kuru fasulye, bezelye, patates, soya fasulyesi tüketilebilecek ana yemekler ve ara öğünler arasında yer alabilir. Kısa bir sürede ise doping etkisiyle demir eksikliğine veda edebilirsiniz.

Meyve ve Yemişler

Meyveler arasında yalnızca çekirdeksiz kuru üzüm ile kuru erik sayılabilir. Aynı zamanda kaju gerçek anlamda yemişler arasında demir içeriği en yüksek besindir. Kabak çekirdeğinin birçok faydasından birisi de budur.

Alternatif Demir İçerikli Yiyecekler

Bunlar arasında İrmik ve irmik ile yapılan besinler sayılabilir. Pekmez yiyebilen insanlarında demir yönünden güçlü bir yapıya sahip oldukları bilinmektedir.

Demir Eksikliği

Demir ihtiyacı günlük olarak farklı yaş gruplarında farklı düzeylerde değerlendirilir. Bu yüzden de herkesin aynı şartlar altında bir beslenme ya da tedavi süreci olmayacaktır. Özellikle belirli yaş aralıklarının bu konu için çok önemli olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Şüphelendiğiniz an doktorunuzdan demir eksikliği testi ile olası bir rahatsızlığı önleyebileceğinizi unutmayın.

7 aydan 12 aya kadar bebeklerde her gün 11 mg
1 ile 3 yaş arasında her gün 7 mg

4 ile 8 yaş arasında her gün 10 mg
9 ile 13 yaş arasında her gün 8 mg

14-18 yaş arası erkeklerde günlük 11 mg, kızlarda 15 mg
19-50 yaş arası erkeklerde günlük 8 mg, kadınlarda 18 mg

51 yaş ve sonrasında erkeklerde 8 mg, kadınlarda 8 mg

Görüldüğü üzere farklı yaşların dışında cinsiyetinde faktör olarak demir alımında rol oynadığı ortaya çıkıyor. Üstelik bazı özel durumları da buna dahil edebilmek mümkündür. Anne sütü kalitesi ve çocuğun gelişimi içinde bu önemli bir noktadır.

Hamilelik dönemi boyunca kadınların günlük demir ihtiyacı 27 mg
Emzirme dönemi boyunca kadınların günlük demir ihtiyacı 10 mg

Bu özel durumlarda da yaş kriterini es geçmemek gerekiyor. Doktorunuz gerek vücudunuzun sağlık kriterlerini gerekse yaşınıza bağlı olarak ne kadar demir ihtiyacı olduğunu sentezleyecektir. Buna bağlı olarak tükettiğiniz demir içeren yiyecekler sağlığınızı ve hatta bebeğinizin sağlığını belirli bir noktaya ulaştıracaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap