Demir Hangi Besinlerde Bulunur?

Demir Hangi Besinlerde Bulunur, Ispanak ve diğer yeşil yapraklı bitkiler demir içermektedir. Bu gıdalar demir eksikliği ile mücadele etmede etkilidir.

Demir Hangi Besinlerde bulunur Ispanak ve diğer yeşil yapraklı bitkiler demir içermektedir. Bu gıdalar demir eksikliği ile mücadele etmede etkilidir. Demir eksikliği anemisi, kırmızı kan hücreleri sayısında bir azalma olduğunda ortaya çıkar. Yeterli demir olmadan vücut gerekli hemoglobini üretemez.

Kırmızı kan hücreleri vücudun dokulara oksijen taşıması için gereklidir. Eğer bu gerçekleşmez ise zayıf, yorgun ve sinirli hissedebilirsiniz. Yapılan araştırmalarda kadınların %20’sinde, hamile kadınların %50’sinde ve erkeklerin %3’inde vücutlarında yeterli miktarda demir olmadığı açıklanmıştır. Çözüm olarak demir içeren çok fazla gıda tüketilmesi önerilmektedir.

Gıdalarla nasıl demir alınır?

Demir içeren yiyecekler tüketildiğinde demir küçük bağırsağın üst kısmından vücuda emilim yoluyla geçer.

Heme ve nonheme olmak üzere demirin iki biçimi vardır. Heme demir kan üreten et, tavuk gibi hayvansal ürünlerde bulunurken nonheme hayvansal olmayıp bitkisel olan yiyeceklerde bulunur.

Demir Hangi Besinlerde Bulunur

Demir zengini gıdalar

Parça Başına 3.5 Miligram Ya Da Daha Fazla Demir İçin Çok İyi Kaynak Olan Yiyecekler Şunlardır.

Sığır veya tavuk karaciğeri
İstiridye, yumuşakçalar veya midyede

Parça Başına 2.1 Miligram Veya Daha Fazla Demir İçin İse

Pişmiş sığır eti
Yağda konserve sardalye
Pişmiş hindi
Parça Başına 0.7 Miligram Ve Üzeri Demir Kaynakları

Tavuk
Pisi, mezgit balığı, levrek, somon ya da ton balığı
Jambon
Dana
Mercimek, fasulye ve ıspanak gibi bitkisel besinlerde bulunan demir nonheme demirdir. Bu demir bir şekilde, demir bakımından zenginleştirilmiş ve et takviye edilmiş gıdalarda bulunur. Vücudumuz bitkisel ürünlerdeki demiri emse de az verimli olduğundan yeterli değildir.

Bitki Başına 3.5 Miligram Ve Üzeri Bitkisel Demir Kaynakları

Zenginleştirilmiş kahvaltıda hububat
Bir fincan pişmiş fasulye
Kabak, susam ya da kabak tohumu
Bitki Başına 2.1 Miligram Ve Üzeri Bitkisel Demir Kaynakları

Konserve fasulye, nohut, bezelye
1 Fincan kuru kayısı

Bir orta pişmiş patates
Brokoli sapı ile birlikte

Yumurta ile zenginleştirilmiş pişmiş bir fincan erişte
Fincanın dörtte biri buğday

Demir Hangi Besinlerde Bulunur

0.7 Miligram Ya Da Daha Fazlası İçin Bitkisel Kaynaklar

Ceviz, Antep fıstığı, kavrulmuş badem, kavrulmuş kaju fıstığı, ya da ayçiçeği tohumu
Bir buçuk su bardağı kurutulmuş çekirdeksiz üzüm, şeftali, ya da kuru erik

Ispanak bir fincan
Bir orta yeşil biber

Makarna
Bir dilim ekmek, çavdar simit, ya da kepekli çörek

Bir fincan pirinç

Daha Fazla Demir Takviyesi Nasıl Yapılır?

Vücudunuzun yardımcı olabilecek bazı gıdalar demir açısından zengin yiyecekleri engelleyebilir. Yediğiniz besinler demiri absorbe etmesini önlemek için kahve ya da çay veya kalsiyum bakımından zengin yiyeceklerle birlikte tüketebilirsiniz.

Demir yönünden zengin besinler içeren yemeklerle birlikte tüketmek daha etkili olacaktır. Vücudun demir emilimini artırmak için yemeklerle birlikte yenilecek diğer gıdalar C vitamini içeren portakal suyu, brokoli ve çilek ya da etli ve bitkisel yemekler bir arada brokoli ve balık, fasulye ve tavuk gibi tüketilebilir.

Gıda kaynaklarından yeteri kadar demir alınamıyorsa demir takviyesi gerekebilir. Bunun için bir sağlık kuruluşuna veya uzaman bir doktora gidilmeli ve onların vereceği talimatlar izlenmelidir. Çok az demir vücuttan atılır çünkü normal depolama birimleri doku ve organlara zarar vermemelidir karaciğer, dalak ve kemik iliği gibi. Gıda kaynaklarının demir miktarları olmasına rağmen aşırı tüketilmeleri ölümle sonuçlanabilir.

Meyveler, tahıllar, sebzeler, beyaz ve kırmızı et ürünleri demir açısından zengin olmalarına rağmen fazla tüketilmeleri başka hastalıklara davetiye çıkarabilir. Doktor tavsiyesi olmadan belli limitlerin üzerine çıkılarak tüketilmemelidir. Gerekirse bitkisel veya et ile değil doğrudan demir takviyesi yapılarak demir eksikliği giderilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap