.
.

Beslenmede Karbonhidratların Önemi

Temel besin maddelerinden olan karbonhidratların en önemli görevi enerji sağlamaktır. Çeşitli besinlerle birlikte vücuda giren karbonhidratlar sindirim sistemi..

.
.

Temel besin maddelerinden olan karbonhidratların en önemli görevi enerji sağlamaktır. Çeşitli besinlerle birlikte vücuda giren karbonhidratlar sindirim sisteminde değişikliği uğrayarak en alt yapı birimlerine kadar ayrılır yani sindirilir ve kana geçerler. Karbonhidratların yapıtaşları monosakkaritler yani tek şekerdir. Glikoz da kanımızda dolaşan bir tek şekerdir. Beynimizin de tek enerji kaynağı glikozdur.

Vücuda giren fazla şekerin bir kısmı karaciğerde yağa dönüştürülür ve vücudun farklı yerlerinde depolanır. Şekerin bir kısmı da glikojen denilen büyük bir karbonhidrat türüne dönüştürülerek karaciğerde ve kaslarda depolanır.

Meyvelerle, sebzelerle, süt ve süt ürünleriyle alınan karbonhidratlar arasında basit şekerler de bulunur. Bunlar doğrudan kana geçebilseler de kompleks yani karışık ve daha büyük moleküllü karbonhidratlar kana geçemeyeceğinden dolayı sindirilmelidir.

Sindirimi ve kana karışması zaman alacağından kan şekerinde ani değişikliklere yol açmayacaktır. Mutfaklarımızda çok kullanılan un, ekmek, patates, tahıllar, tam tahıllı ekmekler, bazı sebzeler ve baklagillerin içinde kompleks şekerler bulunmaktadır. Yüksek enerji kaynağı olan bu besinler lif de içermektedir.

Hangi Besinlerde Karbonhidrat Bulunur?

Fazla karbonhidrat almak kilo alımıyla sonuçlanacaktır. Şeker ilaveli hazır ve işlenmiş besinler yerine doğal kompleks karbonhidrat içeren besinlerin kullanılması daha sağlıklı bulunmaktadır. Bu tür karbonhidratlar direkt olarak kana geçmeyecek ve kan şekerini ani olarak yükseltmeyecektir.

Tek şekerler veya basit şekerler alınacaksa en iyi kaynağı meyveler ve sebzeler olacaktır. Kilo aldırma özeliği olsa da vücudun sağlıklı çalışmasının devamı için mutlaka karbonhidrat alınmalıdır. Abartmadan, gerekli miktarda alınacak karbonhidratlarla, tatlı yiyecekleri biraz azaltarak, çaya ve bazı besinlere ilave şeker eklenmeden ideal kiloyu koruyabilmek, sağlığı devam ettirebilmek mümkündür.

.

Beyaz ekmekten uzak durulması gerektiğini hep duymaktasınız. Beyaz ekmekte, pirinçte, toz şekerde, şeker ilavesiyle yapılan tatlılarda, marketlerden alınan paketlenmiş hazır gıdalarda bulunan karbonhidrat “kötü karbonhidrat” olarak adlandırılır.

Lif oranları az olup kan şekerini de ani yükseltmeleri ve dalgalanmalara sebep olmaları nedeniyle bu besinlerin fazla tüketilmemesi önerilmektedir. Hazır gıdaların içeriklerine bakıldığında mısır şurubu, glikoz, laktoz, früktoz, sakkaroz, invert şeker gibi isimler gördüğünüzde bu besinin içinde “kötü karbonhidrat “olduğu anlamalısınız.

Günlük enerji kaynağınızın % 40-60’ını karbonhidratlar oluşturabilir. Sağlıklı bir beslenmeden bahsedebilmek için yemeklerle alacağınız karbonhidratlar kompleks şeker içermelidir. Taze meyve ve sebzeler, tam tahıla yapılmış ekmekler, esmer pirinç, mercimek gibi besinler bu tür şekerlere sahiptir. Sofralarınızdan bunları eksik etmemelisiniz.

Karbonhidrat İçerikli Bazı Diğer Besinler

Elma, çilek, muz, kavun, üzüm, şeftali, ananas, portakal gibi meyveler,
Patates, bezelye, mısır, kabak gibi sebzeler,

Barbunya, fasulye, bezelye gibi baklagiller,
Süt, yoğurt ve süt ürünleri ve

Yulaf, arpa, bulgur, patlamış mısır, çavdar, kahvaltılık gevrek gibi tahıllar karbonhidrat içermektedir.

İyi Karbonhidratları Alma Yolları

.

Kahvaltı menüsüne eklenecek tam tahıllı ürünler, mesela müsli, şeker ilavesiz üretilmiş kahvaltılık gevrekler veya kepek ekmekleriyle “iyi karbonhidrat” alarak güne başlama şansınız olacaktır. Beyaz ekmek yerine kepek ekmeği veya tam tahıllı ekmeğin koyulması, normal makarnalar yerine de kepekli olan türlerinin koyulmasıyla “iyi karbonhidrat” alınmış olacaktır. Beyaz pirinç yemek yerine esmer pirinç ve fasulye tüketilmesi ile de nitelikli karbonhidratlar alınacak, sağlık korunmuş olacaktır.

Kaçınılması Gerekenler

Beyaz ekmek, beyaz un, beyaz ve esmer şeker, şeker yerine kullanılan tatlandırıcılar, mısır veya glikoz şurubu içeren her türlü besinden, pastadan, tatlılardan kaçınmak gerekmektedir.

Önemli Uyarı :

Karbonhidrat tozunu egzersiz öncesi, sırası veya sonrası almamız mümkündür. Her bir sıranın belli faydaları bulunmaktadır. Karbonhidrat tozunu kullanırken ayrıca yediğimiz besin maddelerinin de bol miktarda karbonhidrattan oluşmasına özen göstermeliyiz. Böylece takviyeyle birlikle vücudumuzda daha etkili bir görünüm elde etmemizi sağlayacaktır.

Karbonhidrat tozunu bir besin maddesi olarak görmemeliyiz. Vücut için gerekli besin maddeleri alındıktan sonra ek olarak kullanılacak bir besin takviyesidir.

Ana etkisi egzersiz sırasında kendimizi daha enerjik hissetmemizi sağlayarak yorulma sürecini azaltmaktır. Ayrıca vücutta enerji depoladığı için enerji kaybettikçe depolanan enerjileri kullanarak sürekli güçlü olmamıza yardımcı olacaktır.

Yağ yakımından sonra vücutta kas oluşturmaya da yarayan karbonhidrat tozları bu kasların kendisini daha kısa sürede toparlamasına yardımcı olacaktır.

Karbonhidrat Tozu nedir?

Günümüzde kilo vermek isteyen insanlar kadar kilo almak isteyen kişilerde mevcuttur. Beslenme yöntemini düzenleme gibi doğal yöntemleri kullanmak dışında alınan kilo almaya yardımcı haplar, protein tozları, karbonhidrat tozu ve besin takviyeleri gibi alternatifler bulunmaktadır.

.

Vücudumuzun ana enerji kaynağı karbonhidratlardır. Eczanelerde reçetesiz şekilde satılan karbonhidrat tozları bu enerjiyi almamıza yardımcı olacaktır. Bu sayede fiziksel aktivitelerde bulunduğumuz süre içerisinde enerjimiz daha yüksek olacağı için kendimizi daha iyi hissedeceğizdir.

Bizim dikkat etmemiz gereken en önemli nokta her karbonhidrat tozunun aynı olmadığını bilmek gerektiğidir. Sağlıklı bir şekilde kilo almak istiyorsak bilinçli bir araştırma yapmalı bir uzmana danışarak bizim için en faydalı olacak karbonhidrat tozunu edinmeye çalışmalıyız.

Karbonhidrat Tozu Ne işe Yarar?

Karbonhidrat tozu enerjimizi en yüksek seviyeye çıkarmamızı sağlar. Bu yüzden genelde fiziksel aktivitelerde bulunan , spor yapan ve günlük olarak yoğun işlerde çalışan insanların tercih etti bir üründür. Bu tozu içtiğimiz zaman vücut kendini daha enerjik hissetmeye başlayacak ve yorulma hissini daha az hissetmemizi sağlayacaktır.

Karbonhidrat tozuyla protein tozu arasındaki fark şu şekildedir; eğer protein tozu alırsak vücut daha fazla enerji yakmaya başlayacak ve 24 saat içerisinde bu enerji tükenecektir. Ama karbonhidrat tozu egzersiz süresince enerjimizi daha az yakmamızı sağlayıp kalan enerjinin vücutta mevcut şekilde depolama gerçekleştirmesine yardımcı olacaktır.

Karbonhidrat tozu genelde egzersiz öncesi tüketilmekte ve uzmanlar tarafından bu şekilde kullanılması önerilmektedir. Fakat bu tozun egzersiz sonrası kullanmanın da belirli faydaları bulunmaktadır.

Peki Karbonhidrat Tozu Kilo Aldırır Mı?

Beslenme düzeni kilo alıp vermenin temel taşını oluşturur. Eğer beslenme düzenini değiştirmezsek sadece karbonhidrat tozuyla kilo almaya çalışmak doğru olmayacaktır ayrıca bu pek mümkünde değildir. Sağlıklı bir şekilde kilo almak isteyen kişilerin karbonhidrat tozunun yanında düzenli bir şekilde egzersiz yapmaları gereklidir. Bu şekilde vücut fazla yağları yakıp bu toz sayesinde kas oluşturmaya başlayacaktır.

Düzenli beslenmemizi sağlayıp yeterli egzersiz programını uyguladıktan sonra alınan karbonhidrat tozları olumlu bir şekilde sonuç almamızı sağlayacaktır.

.

Karbonhidrat tozunu kilo almak isteyen kişilerin yanı sıra atletler, sürekli şekilde spor yapan kişiler tercih etmektedir. Verdiği enerji sayesinde kişinin kendini uzun süre enerjik hissetmesini sağlayacak ve bu egzersizlerin süresini uzatacaktır. Ayrıca egzersiz sonrası vücutta enerjiyi depolamamızı sağladığı için bir sonraki egzersize de vücudu hazır hale getirecektir.

Karbonhidrat Tozunun Avantajları Nelerdir?

Besinlerden alınan karbonhidratlara göre vücudun daha çabuk sindirmesini sağlar ve etkisini daha kısa sürede hissettirir. Karbonhidrat almak için yediğimiz besinlerden vücudumuz için gerekli olan diğer vitamin ve mineralleri de alarak daha güçlü olmamızı sağlar.

Karbonhidrat Ne Kadar Alınmalı

Doğru ve dengeli beslenmenin içinde mutlaka karbonhidrat gerekmektedir demiştir. Ancak, karbonhidrat alımında dozu artırırsanız kilo aldıracağı gibi çok düşürdüğünüzde de bazı sağlık sorunlarına sebep olabilecektir. Dengeli beslenme konusunda bir diyetisyenden yardım istemeye çekinmeyin.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap