Limonun Yararları

Limonun Yararları Bilindiği üzere C vitamini, kalp, damar rahatsızlıkları, hastalıklardan korunma ve bağışıklık sistemi için son derece önemlidir. Diğer tüm öz..

Bilindiği üzere C vitamini, kalp, damar rahatsızlıkları, hastalıklardan korunma ve bağışıklık sistemi için son derece önemlidir. Diğer tüm özellikleri bir yana koysak dahi günde bir kabukları soyulmuş limon tüketmek günlük C vitamini ihtiyacınızın yarısını karşılayacaktır.

Bütün halinde, meyve gibi bir limonu yemek size zor gelebilir. Hatta bazıları için limon başlı başına bir tik sebebi de olabilir. Siz de eğer bu şekilde hissedenlerdenseniz, limonunuzu salataya sos olarak sıkabilir, çorbaya sıkabilir ya da su ile karıştırarak içebilirsiniz.

Üstelik limon sadece içildiğinde değil, haricen kullanıldığında da cilde, saça oldukça faydalıdır.

Limon Tüketiminin Yararları:

Başta vücut sıvılarının asitlik oranını düzenler, dengeler.
C vitamini bakımından en zengin gıdalardan biridir.

Karaciğeri, bağırsakları temizler.
Safra ve böbrek taşlarının düşmesine, çözülmesine yardımcı olur.

Hastalık yapıcı radikallere karşı sizi korur.
Beyin sağlığında etkilidir.

Anti bakteriyel ve antioksidan özelliktedir.
Yüksek tansiyonun dengelenmesinde etkilidir.

Kansere karşı koruyucu etkisi vardır.
Göz sağlığının korunmasında etkilidir.

Demir, kalsiyum, fosfor ve diğer mineraller bakımından da zengindir.
Ağız sağlığını korur.

Cilde parlaklık verir ve varsa kaşıntıyı önler.
Sindirim sistemine yardımcıdır.

Osteoartit ve RomatoidArtrit:

Yukarıda limonun antioksidan etkisinin olduğundan da bahsetmiştik. İşte hemen her iltihaplı hastalık gibi osteoartit ve romatoidin neden olduğu rahatsızlıkları gidermede de limon son derece etkilidir.

Ayrıca eklem bölgelerindeki şişlikleri azaltmada da limonun etkili olduğu bilimsel çalışmalar ile kanıtlanmıştır.

İskorbüt Hastalığı:

C vitamini eksikliğine bağlı olarak, genellikle yaşlılarda görülen iskorbüt hastalığının anemi, dişeti kanaması gibi belirtileri vardır. Limon da tam bir C vitamini deposu olduğundan bu hastalığın tedavisinde ve önlenmesinde oldukça etkilidir.

Kalp ve Damar Rahatsızlıkları:

Damar sertleşmesini önleyen limon, aynı zamanda tıkanıklıklara, zayıflıklara da son derece etkilidir. Ayrıca serbest radikaller ile savaşarak kalp krizi, felç gibi durumların olasılıklarını düşürür.

Yaraların İyileşmesi:

Cilt üzerinde oluşan yaralar eğer geç iyileşiyorsa bu C vitamini eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Limon da her türlü cilt yarasının hızlı iyileşmesi için uzmanlar tarafından önerilmektedir.

Cilt Bakımı:

Evde kendinizin yapacağı cilt maskelerinin içinde sık sık limona rastlarız. Bu da zaten limonun cilde iyi gelişinin kanıtlarındandır. Limon daha çok cilt lekelerinin görünümlerinde azalmalara, fazla yağın ciltten atılmasına neden olmaktadır.

Sadece haricen değil, düzenli olarak limon içilmesi cilt esnekliğini artıracak ve yaşlılığı da geciktirecektir.

Sindirim:

Sindirim sisteminden zor geçen gıdaların daha kolay sindirilmesi için limon son derece etkilidir. Mide asidini artırarak ve karaciğer safra üretimini arttırarak yağların da kolay sindirimini sağlar. Bu nedenle diyet listelerinde de çokça limona rastlayabiliriz.

Böbrek Taşı:

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki düzenli olarak limon yemek ya da suyunu içmek böbrek taşı oluşumunu önleyebilmektedir. Üstelik böbrek taşı düşürmede de limon son derece etkilidir.

Diş Sağlığı:

Limonda çokça bulunan asit, diş üzerindeki lekelenmeleri önlemeye yardımcıdır. Bu da dişlerin beyazlanmasına olanak sağlayacaktır. Tabi asitli bir gıda olduğu için, diş minesine zarar vermemek adına çok fazla kullanmamakta yarar vardır.

Kemik Sağlığı:

Güçlü kemikler için en az kalsiyum alımı kadar önemli olan bir gıda varsa o da limondur. Çünkü bol miktarda fosfor içerir. Fosfor da güçlü kemikler için en az kalsiyum kadar gereklidir.

Limonun Besin Değerleri:

1 tane kabuksuz limonda yaklaşık olarak:

17 kalori
7 mili gram limon (günlük ihtiyacın yarısı)
1 miligram kalsiyum
3 miligram demir
3 miligram fosfor
Limon Çayı

Eğer limonu tek başına yemek hoşunuza gitmiyorsa siz de bal ile tatlandırılmış halini tüketebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap