Şarap Çeşitleri Ve Özellikleri

Şarap ilk kez 6000 yıl kadar önce Mezopotamya topraklarında keşfedilmiştir. Şarabın keşfedilmesi, üzümleri sakladıkları kapların içinde oluşan doğal maya ile ü..

Şarap ilk kez 6000 yıl kadar önce Mezopotamya topraklarında keşfedilmiştir. Şarabın keşfedilmesi, üzümleri sakladıkları kapların içinde oluşan doğal maya ile üzümlerin fermente edilmesiyle kazara olarak ortaya çıkmıştır. Dünyanın en eski içkisi olma özelliğine sahiptir.

Akdeniz kıyısı boyunca hüküm süren Yunanlıların yaygınlaştırdığı şarap, Romalıların ticarete başlamasıyla tüm medeniyetlerde tüketilmeye başlandı. Amerika’nın keşfedilmesinden sonra tüm Dünya’ya yayılan şarap, Antartika haricindeki tüm bölgelerde çeşitli aromalar ile üretilmektedir. Fransa, İspanya ve İtalya, şarap üretimi konusunda dünyanın zirvesinde yer almaktadır.

Şaraplar, renklerine göre ayrılmaktadır. Kırmızı, beyaz ve köpüren şaraplar olarak üç ana kategorisi vardır. İçerdiği şeker miktarına göre sek ya da dömi-sek olarak ayrılmaktadır.

Şarapların tamamı, üretildikleri üzümlerin rengine sahip olur. Kırmızı şarap, üzümün kabuklarından renk alırken, beyaz şaraplar ise fermantasyonda üzüm suyunun kullanılmasıyla oluşur. Rose şaraplar da üzüm kabuklarının fermantasyonu ile üretilir ancak, kırmızı şaraba göre fermantasyon süreci daha kısadır.

Şaraplar, üretilirken kullanılan üzümün özelliklerine göre karakteristik detaylar taşımaktadır. Şarabın aroması, yapılan üzümün çeşidine göre belirlenmektedir. Mayalama ve fermantasyon süreçleri ile birlikte üzümün olgunluk seviyesi, depolanması ve yıllandırması da şarabın aromasında ve kalitesinde etkilidir. Şarapların her bir çeşidi ile tüketilecek lezzetler farklılık göstermektedir. Şarabın yanında tüketilecek lezzetlerin de şarabın tadıyla uyumlu olması gerekmektedir.

Bilinmesi Gereken Şarap Çeşitleri ve Özellikleri

Kırmızı Şaraplar

Merlot:

Bu şarap genellikle belirli bir tad hayranı olmayan ve hangi şarabı içmesi gerektiğini bilmeyen kişilerin genel tercihidir. Merlot, düşük asitli yapısı ile erik, böğürtlen ve kiraz gibi meyvelerin aromalarından oluşmaktadır ve oldukça yumuşak bir şaraptır. Bu şarap ile çikolata tüketilmektedir.

Shiraz :

Yoğun bir tadı olan şaraplardandır. Kuş üzümü ve karabiber aromalarına hissetmeniz mümkündür.. Shiraz şarabı için çeşitli et yemekleri uygun bir seçim olmaktadır.

Cabernet Sauvignon:

En sofistike kırmızı şarap türüdür. Fransız şarabı olan Cabernet Sauvignon, Franc ile merlot üzümlerinin harmanlanmasından elde edilmektedir. Koyu bir rengi vardır, zengin tadı ve büyüleyici kokusu ile dikkat çekmektedir. Bu şarap ile bitter çikolata, güçlü aromaya sahip peynirler ve hafif et yemekleri tercih edilmelidir.

Beyaz şaraplar

Sauvignon Blanc:

Meyveli bir yapıya sahiptir. Şarabın içinde greyfurt ile çimen aromalarını hissedebilirsiniz. Yüksek asidik yapısı ile klasik bir şarap seçimidir. Salatalar ve hindi, tavuk gibi beyaz et ile uyumludur.

Chardonnay:

Fransa’da ortaya çıkmış olan bu şarap, meşe, narenciye, elma, armut ve kavun aromalarını taşımaktadır. Ferahlatıcı bir tadı olduğu için deniz ürünleri ve beyaz et ile uyumludur.

Pinot Noir:

Yoğun meyve aromalarına sahip bir şaraptır. Düşük asidik yapısı sayesinde yıllandırmaya en uygun şarap türleri arasında yer alır. Av hayvanlarının etleri, somon ve mantar yemekleri ile uyumlu bir şaraptır.

Rose Şaraplar

Kırmızı şarap gibi kırmızı üzüm ile elde edilmektedir. Fermantasyon süresinin daha kısa tutulmasından dolayı pembe renk almaktadır. Üzümün türüne göre farklı aromalara sahip olabilirler. Yumuşak bir içimi vardır.

Köpüklü Şaraplar

Şampanya:

Lüks içkiler arasında en önemli sırada yer almaktadır. Fransa’nın Champagne bölgesinde ortaya çıkarıldığı için buranın ismini almıştır. Şampanyanın yapımında Pinot Noir, Pinot Meuniet ve Chardonnay üzümleri tercih edilmektedir. Peynirler, iştah açan aperatifler, tatlılar ve kabuklu deniz ürünleri ile tüketilmeye uygundur.

Cava :

İspanyol üzümleri ile hazırlanan bir köpüklü şarap türüdür. Genellikle 2-3 farklı üzüm türünün karıştırılmasıyla elde edilmektedir. Macabeo, Xarel ve Parellada üzümleri kullanılmaktadır. Brüt, doğal brüt ve dömi-sek çeşitlerine sahiptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap