A Vitaminli Yiyecekler

A Vitaminli Yiyecekler   A vitamini olan besinler pek ön plana çıkmasa da aslında vücudumuz için önemli bir durumu sembolize ediyor. Çünkü temel anlamda b..

A Vitaminli Yiyecekler

A vitamini olan besinler pek ön plana çıkmasa da aslında vücudumuz için önemli bir durumu sembolize ediyor. Çünkü temel anlamda bağışıklık sisteminin kaynağını oluşturan, bunun dışında da vücudun birçok noktasında ön planda olan vitaminler arasında yer alıyor. Başta göz problemleri olmak üzere çok sayıda rahatsızlık A vitamini ile alakalıdır. Bu halk arasında fazla bilinmeyen bir durum olmakla birlikte doktorlar tarafından şu sıralar hastalara sık sık tavsiye edilmektedir.

A vitamini işlevi bakımından protein kullanımında çok büyük önem taşır. İstediğiniz kadar protein alarak vücudunuza depolayın. Eğer bunu işleyecek olan A vitamini eksiklik olarak barınıyorsa kesinlikle protein kaynakları kullanılamaz. Bu durum ise yine bağışıklık temelinde farklı sorunları beraberinde getirir. Dermatolojik rahatsızlıklar ve aşınmalar başta olmak üzere ciltte derilerinizin farklı bir forma büründüğünü görebilirsiniz.

Eğer A vitamini yüksek yiyecekler tüketirseniz günlük ihtiyacınızı kısa sürede toparlayarak biraz daha iyi bir konuma ulaşabilirsiniz. Göz problemlerinde kornea açısından yaşanan körlük ve görememe durumları, iskelet yapısındaki bozukluklar, bebeklerde kemik ve diş gelişimi, akciğer ve sindirim sistemi sorunları tamamıyla A vitamini ile bütünleştirilebilir. Retinol içeren besinler A vitamini içeren yiyeceklerdir.

A Vitamini Hangi Besinlerde Var?

A vitamini eksikliği yüzünden gelişimin durmasına kadar ilerleyen iskelet ve omurilik rahatsızlıklarına rastlanabilir. Tam manasıyla kör olmak mümkün olmasa da gece körlüğü adı verilen, kornea üzerinde oluşan deformasyonlarla görme yüzdenizi düşüren birçok rahatsızlığa yakalanabilirsiniz. Yenebilmek içinse A vitaminli yiyecekler tüketmeniz şarttır. Her insanın mutlaka günlük olarak belirli dozajda alması gereken vitaminler arasında bulunur.

Biber

Özellikle kırmızı biber gerçek bir A vitamini deposudur. Paprika olarak bilinen toz biberin bir kaşığında toplam A vitamini ihtiyacınızın 10 katını alabilirsiniz. Eğer acı biber tercih ederseniz vitamin oranı düşerek günlük ihtiyacınızın yalnızca yarısını alabilirsiniz.

Havuç

Sebzeler arasında oldukça yoğun bir A vitamini içeriğinin dikkat çektiğini söylemeden geçmeyelim. Başta havuç gelir ve yıllardır süre gelen gözlere iyi gelir deyiminin çıkış kaynağı karşınıza çıkar. 1 adet havuç yediğinizde günlük almanız gereken vitaminin 2 katını almış olursunuz.

Patates

Birçok rahatsızlık için önerilen besin gruplarından birisi olan patates için 100 gramlık bir tüketimin A vitamini ihtiyacının 4 katını sağladığını görebilirsiniz.

Karaciğer

Eğer hayvanın karaciğer kısmını yiyecekseniz A vitamini yönünden doygun bir depolama yapacaksınız demektir. Sadece yarım porsiyon civarındaki 100 gram hindi karaciğeri size toplamda almanız gereken A vitamininin 15 katını verecektir. Ancak aynı zamanda kolesterol açısından da tüm karaciğerler aynı oranda tehlike arz eder. Tüketilmesinde çok dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatalım.

Yeşil Yapraklı Sebzeler

Sadece A vitamini yönünden değil kalsiyum açısından da yeşil yapraklı sebzeler günlük tüketiminiz için önemlidir.

Marul

Evde yemek aralarında, ara öğünde ve her an tüketebileceğiniz marulda 100 gram için günlük ihtiyaç duyulan A vitamini miktarının 1.5 katı bulunur. Haliyle salatalardan eksik olmaması gereken bir besindir.

Balkabağı

Balkabağı piştikten sonra her 100 gram için günlük ihtiyacı 2 kez karşılayacak kıvama gelir.

Baharat

Kekik, mercanköşk, kuru maydanoz ve dereotu kurutulduğunda ciddi anlamda A vitamini içeriğiyle ortaya çıkar. Bu yüzden en sık tavsiye alan baharat türleridir.

A vitamini Yüksek Alternatif Besinler

Meyvelerden mango, şeftali ve papaya, yağsız süt ve yulaf ezmesi belirli bir oranda A vitamini içermektedir.

A Vitamini Eksikliği Neye Sebep Olur?

A vitamini eksikliği olarak tanımlanan ve bu noktada ciddi rahatsızlıkların çıkış noktası olan bu eksikliğin büyük bir sorun yaratabileceğini unutmamak gerekiyor. Cilt hastalıklarında %20 oranında görülen A vitamini eksikliği daha da ilerleyen bazı reaksiyonlara sebep olabilmektedir.

Üstelik vejetaryen olan, et ve süt ürünleri tüketmeyen kişilerin çok ciddi miktarda eksikliklerle karşılaştığını söylemeden geçemeyeceğiz. Çoğu zaman vitamin eksiklikleri belirli besin gruplarıyla tamamlanır. Bu A vitamini olan besinler için biraz daha kolaydır. Çünkü her gün tüketeceğiniz bir orta büyüklükte havuç size tüm ihtiyacınızın fazlasını verebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap