.
.

Brokolinin Yararları

Brokoli ülkemizde çok da popüler olmayan bir sebzedir ancak genel olarak en yararlı sebzeler arasında sayıldığını söylemek mümkün. Yapılan araştırmalar genel o..

.
.

Brokoli ülkemizde çok da popüler olmayan bir sebzedir ancak genel olarak en yararlı sebzeler arasında sayıldığını söylemek mümkün. Yapılan araştırmalar genel olarak bakıldığında brokolinin şu faydalarını ortaya koymuştur:

Hücre yapısını koruyarak kansere karşı vücut direncini artırır.
Kronik iltihaplanmayı önler.

Vücudun çeşitli hastalıklara karşı direncini artırır.
Tabi ki brokolinin faydaları sadece bunlarla sınırlı değildir. Örneğin 1 adet brokoli günlük C vitamini ihtiyacının neredeyse

yarısını tek başına karşılayabilir.

Brokolinin Besin Değerleri

100 gram çiğ brokoli yaklaşık olarak:

623 IU A vitamini,
9 miligram C vitamini,
8 miligram E vitamini,
102 mcg K vitamini,
2 miligram B6 vitamini,
1 miligram B2 vitamini,
63 mcg folat,
6 miligram B3 vitamini,
47 miligram kalsiyum,
7 miligram demir,
21 miligram magnezyum,
66 miligram fosfor,
316 miligram potasyum,
33 miligram sodyum,
4 miligram çinko,
2 miligram manganez ve
5 mcg selenyum içerir.

Brokolinin Sağlığa Yararları:

.

Brokoli, 2000li yıllardan itibaren çeşitli toplumlarda tüketilmeye başlanmıştır. Ancak dünya genelinde bu bitkinin yetiştiriciliğinin %90’ı ABD’de yapılmaktadır.

Bu bitkinin faydaları konusunda da yapılan araştırmalar kansere etkisini kanıtlar nitelikte olmuştur. Brokoli düzenli olarak tüketildiğinde kanser riskini ortadan kaldırmakta, en önemli etkisinin de bu olduğu kabul edilmektedir.

Kanser:

Brokoli hem kansere karşı vücudu koruyan bileşenleri içerir, hem de detoks enzimlerini artırarak vücudun çeşitli toksinlerden temizlenmesine olanak sağlar. Özellikle kadınlarda meme kanserinin etkilerini azaltan brokoli, östrojen seviyesini de dengeler.

Sindirim Sistemi:

Brokoli, yüksek miktarlarda lif içerir. Bu özelliği ile de sindirim sisteminin düzenlenmesinde oldukça etkilidir. Günlük besin lifi ihtiyacının %10unu karşılayan brokoli, kabızlık riskini de düşürür.

Ayrıca brokoli mide zarını güçlendirici etkiye de sahiptir ve mideyi ülser gibi rahatsızlıklara karşı korur.

Kalp ve Damar Sağlığı:

Kalp ve damar sağlığında brokolinin en önemli etkisi kolesterolü düşürme yönündedir.  Eğer kolesterol şikâyetiniz varsa pişmiş ya da çiğ halde brokoli tüketmenizi uzmanlar önermektedir.

Ayrıca brokoli B vitamini bakımından da zengin olduğundan kalp krizi, felç, damar tıkanıkları konusunda da sizi koruyacaktır.

Detoks:

.

C vitamini, kalsiyum ve fiber bakımından znegin olan brokoli, vücudun toksinlerden temizlenmesinde önemli rol oynar. Yine yüksek miktarda besin lifi içermesi yönüyle de bağırsaklarda biriken yemek artıklarının temizlenmesini sağlayacaktır.

Antioksidan:

Brokoli içerisinde bulunan çeşitli bileşenler ile antioksidan etki gösterir. Bu sayede ciltteki yaşlanma belirtilerini azaltır ve kansere karşı koruma sağlar.

D Vitamini:

özellikle güneşi az gören bir yerde oturuyorsanız brokoli tüketimi sayesinde vücudunuzun ihtiyacı olan D vitaminini depolayabileceksiniz. Özellikle A ve K vitaminlerinin fazla olması sayesinde D vitamininin depolanmasına olanak sağlayacaktır.

Kilo Kontrolü:

Diyet listelerinin vazgeçilmez bitkilerinden birisi de brokolidir. Yine bahsettiğimiz gibi yüksek lif miktarı sayesinde de uzun süre tok kalmanıza olanak verir. Bunlarla birlikte içerisindeki B vitamini gün içerisinde enerjik kalmanızı da sağlar.

Brokolinin Diğer Faydaları:

Sinir sistemini içerisindeki potasyum ile destekler.
Tansiyonu dengede tutar.
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Kemik sağlığını korur.
Cildi güneş yanıklarına karşı korur.
Alerjik belirtileri ortadan kaldırır.
Göz sağlığını korur.

Brokoli Nasıl Tüketilmeli?

Öncelikle brokolinin temizliğinin iyi bir şekilde yapılması çok önemlidir. Sirkeli suda bekleterek bu temizleme işlemini yapabilirsiniz. Bunun haricinde sağlıklı bir şekilde brokoliyi tüketmek isterseniz 5 dakikadan fazla kaynatmamanızı uzmanlar önermektedir.

Hatta buharla pişirmek brokoli için daha sağlıklı bir pişirme yöntemi olacaktır.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap