Yoğurdun Faydaları

Yoğurdun Faydaları Yoğurt denilince ilk akla gelen kalsiyum açısından zengin bir besin olduğudur. Ancak yoğurdun bunun haricinde daha pek çok yararı daha vardı..

Yoğurt denilince ilk akla gelen kalsiyum açısından zengin bir besin olduğudur. Ancak yoğurdun bunun haricinde daha pek çok yararı daha vardır. Örneğin sindirimi düzenler ve kilo vermeye de yardımcıdır.

Tabi ki market raflarında satılan her yoğurdun da faydalı olmadığı yönünde uzmanların uyarıları bulunmaktadır. Özellikle organik ve yağsız yoğurtlar tercih etmek sizin için daha yararlı olacaktır.

Yoğurdun Sağlığa Yararları:

Osteoporoz:

Osteoporoz özellikle yaşlanmayla ortaya çıkar ve kemik dokusunun bozulması ile ilgili bir durumdur. Yoğurt tüketimi işte bu doku bozukluklarının giderilmesinde ve tedavi sürecinin hızlanmasında önemli bir besin kaynağıdır.

Yağsız tüketeceğiniz yoğurt ve yanında ek olarak yağsız peynir, beyaz fasulye, brokoli gibi gıdalar ile birlikte osteoporoz riski azalır, tedavi süreçleri ise hızlanır.

Hipertansiyon:

Hipertansiyon, kan basıncının olması gerekenden çok çıkması durumudur. Kalp ve damar hastalıkları içerisinde en sık görüleni olan bu hastalıktan korunmak için ve tedavi aşamasında da yoğurt tüketimi son derece önemlidir.

Sindirim:

Kabızlık sorunu sadece posalı gıdaların aşırı tüketimi ile değil, bağırsaklarda bulunan iyi bakterilerin azalması sonucu ile de ortaya çıkabilmektedir. Yoğurt işte bu iyi bakterileri içerir ve haliyle sindirimin kolaylaşmasında, kabızlığın giderilmesinde etkili bir gıdadır.

Kolon Kanseri:

Yukarıda yoğurdun sindirimi kolaylaştırdığından bahsetmiştik. Buna benzer bir etki de kolon kanserinden korunma amaçlı yapılmaktadır. Düzenli olarak yoğurt tüketilmesi hem kanserden kişileri korurken hem de hastalıkların daha kısa sürede atlatılmasına da olanak sağlamaktadır.

Ülseratif Kolit:

Uzun süren kanlı ishallerin görüldüğü bu hastalık genellikle bir bağışıklık sistemi hastalığı olarak görülmektedir. Bu hastalığın giderilmesinde verilen antibiyotiklerin etkilerinin artırılması için genellikle yoğurdu da ek gıda tavsiyesi olarak uzmanlar önermektedir.

Enfeksiyonlar:

Yoğurt tüketimi genellikle enfeksiyonel hastalıklara karşı da vücudun dirençli hale gelmesini sağlamaktadır. Örneğin düzenli olarak yoğurt tüketimi gribe yakalanma riskini bile %20 oranında düşürmektedir. Ya da hastalığa yakalanan kişilerin yoğurt tüketimi ile daha kolay iyileşebildiğini de söyleyebiliriz.

Diyabet:

Pek çok gıdaya göre daha az karbonhidrat içeren yoğurdu uzmanlar diyabet rahatsızlıklarında az da olsa önermektedir. Tabi ki yine az yağlı ve organik yoğurt seçimi yapmak çok önemlidir.

Kilo Verme:

Yoğurt yüksek kalorili olmamasına rağmen, tok tutan bir gıdadır ve bu nedenle de diyet listelerinin vazgeçilmez parçasıdır. Özellikle yoğurtla yapacağınız çeşitli kürler bölgesel zayıflamalar için de uygun olacaktır.

Vitamin ve Mineraller:

Yoğurdun içerisinde bulunan en önemli mineral tabi ki kemik gelişiminde de önemli rolü olan kalsiyumdur. Ayrıca yine sinir sisteminde etkili olan B12 vitamini de bolca bulunur. 200 gram yoğurt tüketimi ile günlük B12 ihtiyacının yaklaşık %60 gibi büyük bir kısmı da sağlanmış olacaktır.

Yoğurdun Besin Değerleri:

100 gram yağsız yoğurtta yaklaşık:

100 gram yoğurt yaklaşık 56 kaloridir,
2 miligram kolesterol içerir,
8 gram karbonhidrat,
8 gram şeker,
Yaklaşık 0,9 miligram C vitamini,
2 miligramriboflavin,
1 gram niasin
1 miligram B-6 vitamini
12 mcgfolat
6 miligram B-12 vitamini
199 miligram kalsiyum
1 miligram demir
19 miligram magnezyum
157 miligram fosfor
255 miligram potasyum
77 miligram sodyum
1 miligram çinko
1 miligramomega 3 ve 4 miligramomega 6

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap