.
.

Çileğin Faydaları

Çilek dünyadaki en popüler meyvelerden birisidir. Hem lezzetli oluşu, hem hemen her kıtada yetiştirilebiliyor oluşu hem de sağlığa faydaları dünyada çileği old..

.
.

Çilek dünyadaki en popüler meyvelerden birisidir. Hem lezzetli oluşu, hem hemen her kıtada yetiştirilebiliyor oluşu hem de sağlığa faydaları dünyada çileği oldukça popüler kılan özelliklerdendir.

Çileğin faydalarından en önemlisi tabi ki içerdiği C vitamini miktarıdır. 8 adet orta boy çilek tükettiğimizde günlük C vitamini ihtiyacımızın yaklaşık 1.5 katına kadar almış oluruz. Bu da özellikle mevsimsel hastalıklarla savaşmada çileği bir numaralı meyveler arasına alır.

Çileğin yaklaşık 10 farklı çeşidi vardır. Tatları ve büyüklükleri değişse de bütün çilek türleri hemen hemen aynı kalp şekline sahiptir.

Çileğin Sağlığa Yararları:

Kolesterol: Uzmanların yaptığı araştırmalara göre, düzenli olarak çilek tüketimi kötü kolesterol seviyesinin düşmesini sağlar ve kolesterolünüzü dengeler.

Yapılan bu araştırma 23 gönüllü adayın 1 ay boyunca her gün yarım kilo kadar çilek yemesi ile yapılmış ve araştırmaya katılan kişilerin LDL kolesterol seviyelerinde %9’a kadar azalma görüldüğü saptanmıştır.

Henüz çileğin hangi özelliğinden dolayı kolesterolü düşürdüğü saptanamamış olsa da, çileğe kırmızı rengi veren “antosiyanin” adındaki pigmentten dolayı olduğu düşünülüyor.

.

Antioksidanlar: Bilindiği üzere antioksidanlar, hastalıklara karşı bizleri korur. Özellikle kansere karşı koruma sağlayan, Alzheimer için riskleri azaltan ve diğer yaşlanmaya bağlı hastalık olasılıklarını da en aza indiren antioksidanlar, çilekte de oldukça fazla miktarlarda bulunur.

Üstelik içerdiği antioksidan miktarı ile yapılan araştırmalar sonucunda, antioksidan bakımından en zengin 50 yiyecek arasında yer almaktadır.

Çileğin antioksidan özelliği ise içerdiği yüksek C vitamininden ve kendisine parlak kırmızı rengi veren antosiyanin adlı bileşenden kaynaklanmaktadır.

Kanserden Koruma Etkisi: Bahsettiğimiz antioksidan etkisi çeşitli kanser türlerini de engellemekte ve vücudunuzu kansere karşı dirençli hale getirmektedir. Bu tabi ki başlı başına kanserle savaşmada etkili bir yöntem olarak görülmektedir. Üstelik çilek de sadece bu da değil, kanserin oluşumunu ve gelişmesini yavaşlatan “ellagic asit” adlı bir kimyasal madde de bulunmaktadır.

Bu konuda yapılan araştırmalar devam etse de çileğin kanseri önlediği düşüncesinde sonuçlar umut verici olacağa benziyor. 1970’li yıllardan beri bu konuda araştırmalar sürmekte. Özellikle çileğin içerisinde bulunan bahsettiğimiz ellagic asit tümörlerin büyümesini yavaşlattığı için oldukça dikkatlice inceleniyor. Çilek haricinde bu asit, kızılcık, ahududu, ceviz ve narda da bol miktarlarda bulunuyor.

Kalp Sağlığı: Çileğin içerisindeki yüksek antioksidan oranı, kalp ve damar hastalıklarına karşı da vücudun direncini artırmaktadır. Aynı şekilde uzmanlarca yapılan araştırmalar, kızılcık, yabanmersini gibi meyvelerde de LDL oksidasyonu azaltmaktadır.

Bu bahsettiğimiz meyvelerin her hafta düzenli olarak tüketilmesi ile kalp krizi riskinin %32’ye kadar azaltılabildiği de bilinen gerçekler arasında.

.

Diyabet: Çilek, kan şekerini çok fazla yükseltmediği için diyabet hastalıklarında korkulmadan yiyebileceğiniz meyvelerden sayılmaktadır. Üstelik çilek lifli bir meyve olduğu için, tokluk hissi verir ve gün boyunca daha az karbonhidrat alınmasını sağlar.

Cilt: Yüksek oranda C vitamini içerdiği için çilek tüketimi cilde son derece faydalı olarak bilinmektedir. Portakal ve greyfurt gibi çilek de cilt kuruluklarının giderilmesinde ve zamanından önce ortaya çıkan yaşlılık kırışıklıklarının da azalmasını sağlar.

Çileğin cildinize faydalı olmasını istiyorsanız sadece yiyecek olarak değil, maske olarak da tüketebilirsiniz.

Kabızlık: Gün içerisinde lif miktarını artırmak akut ya da kronikleşen kabızlığa en iyi gelen yöntemlerden sayılmaktadır. Çileğin içerisinde de bol miktarda besin lifi bulunduğundan, çilek kabızlığınız için en iyi çözüm olabilir.

Kemik Yapısına Etkisi: Çilek içerisindeki manganez minerali sayesinde kemik yapısını koruyan enzim üretimini artırmaktadır. Yine bu mineral vücudumuz için son derece önemli olan kalsiyumun emilimini artıran bir mineraldir. Bu sebeple de çilek tüketimi son derece önemlidir.

Çileğin Besin Değerleri:

8 adet (yaklaşık 144 gram) çilekte:

46 kalori
11 gram karbonhidrat
3 gram besin lifi
7 gram şeker
7 mg C vitamini
1 gram protein
2 mcg K vitamini
4 mg E vitamini
1 mg B6 vitamini
6 mg niyasin
6 mcg folat
6 mg demir
23 mg kalsiyum
7 mg magnezyum
6 mg fosfor
220 mg potasyum
2 mg çinko
1 mg bakır
6 mg manganez
6 mcg selenyum
6 mg Omega 3
130 mg Omega 6
Ayrıca 8 adet çilek yaklaşık 131 gram da su içerir.

Fazla Çilek Tüketimi Zararlı Mı?

.

Çilek, içerisinde oksalat bulunduran az sayıda meyveden birisidir. Vücut sıvılarında eğer oksalat miktarı artarsa bu durum mesane ve böbrek rahatsızlıklarına neden olabilir. Bu sebeple de tedavisi devam eden böbrek ya da mesane hastalarının çilek tüketiminden kaçınması gerektiği söylenir.

Bunun haricinde doktorunuz belirtmediği sürece ve alerjiniz olmadığı sürece çilek tüketiminde bir sıkıntı yaşamazsınız.

Çilek Hakkında Bazı Bilgiler:

Çilek üretiminde en büyük ikinci ülke Türkiye’dir.

Yılda, dünyada yaklaşık beş milyon ton çilek tüketildiği düşünülmektedir.

En sevilen meyve (özellikle çocuklar arasında) çilektir.

Günlük C vitamini ihtiyacınızı sadece çilek yiyerek karşılayabilirsiniz.

Çilek ve gül aynı ailendendir.

.

Çileğin tadını yetiştirildiği hava koşulları belirler.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap