Somon Nasıl Bir Balıktır

Sombalığı, som balığı ve ya somon olarak adlandırılan bir balık türüdür. Zengin bir çeşide sahiplerdir. Eti oldukça lezzetli, ticari değeri ise oldukça yüksek ..

Sombalığı, som balığı ve ya somon olarak adlandırılan bir balık türüdür.

Zengin bir çeşide sahiplerdir. Eti oldukça lezzetli, ticari değeri ise oldukça yüksek bir balık türüdür.

Somon balıklarının yumurtalarından hayvar elde edildiği için ticari olarak önemli bir balıktır. Sanayi devrimi sonrası yaşam alanları daraldığı için çiftliklerde üretilmektedirler.

İnsan vücudunun üretemediği omega 3 asidi içerdiği için balıklar arasında besin değeri en yüksek balık türüdür.

Somon Balığı Çeşitleri:

Hem tatlı suda hem tuzlu suda yaşayabilen somon balıklarının bilinen yedi çeşidi vardır. Bunlar; demirkafa somu, kırmızı som, atlantik somu, kral somu, köpek som, pembe som, gümüş som. Somon balıklarının üretiminin yüzde yetmiş beşi çiftlik üretimidir.

Somon Balıklarının Genel Özellikleri:

Somon balıkları kırmızı etlidirler ve kılçıkları yoktur. Yüksek miktarda omega 3 içermektedir. Somon balıkları hem tatlı suda hem de tuzlu suda yaşayabilirler.

Göçebe bir balık türüdür. Tatlı suda doğarlar ve açık denizlere göç ederler. Her zorluğu aşma açısından oldukça yeteneklidirler.

Somon balıkları göçlerinin sonunda doğdukları bölgeye geri dönerler, yön bulma duyuları oldukça iyidir. Bir yavru somonun kuluçka süresi ortalama 4 aydır. Kuluçkadan çıkan yavru somon 1 yıl tatlı suda yaşar, zamanını dolduran somonlar okyanuslara açılırlar.

Somon balıklarının okyanusta kalma süreleri 1-5 yıl arasıdır. Yeterli erişkinliğe ulaşan somon doğduğu yere türünü devam ettirebilmek için geri döner.

Somon Balıklarının Yetişme Ve Avlanma Alanları:

Kuzey ülkelerinde, doğal ortamlarında yetişen somon balıkları yanlış avlanma ve sanayi devrimi yüzünden somon balıklarının türlerini yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bırakmıştır.

Önemli bir besin olması çiftlik üretimini beraberinde getirmiştir ve somon balıklarının üretiminin yüzde yetmiş beşi çiftliklerden sağlanmaktadır.

Çiftlik somonu Norveç, İskoç ve Şili gibi soğuk ülkelerde üretilmektedir. Somon balığı soğuk suyu sever.

Bir dönem Türkiye’de, Karadeniz bölgesinde üretilmeye çalışılmıştır ancak Karadeniz suları somon balığı üretimine elverişli olmadığı için yerini alabalığa devretmiştir.

Türkiye somon balığı ihtiyacını Norveç’ten ithal etmektedir.

Somon Balığının Besin Değeri:

Somon balığı besin değeri açısından oldukça yüksektir. İçerdiği omega 3 sayesinde tüketilmesi önerilmektedir. Sporculara ve hamilelere önerilen bir besin türüdür. Yani somon balığı yüksek bir besin kaynağıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap