Hangi Yiyecekler Selülite İyi Gelir?

Selülit, bir diğer tanımıyla deri altında yer alan topak halindeki yağ birikintileri, günümüzde birçok kadında rastlanmaktadır ve bu sadece bir çıkarım değildi..

Selülit, bir diğer tanımıyla deri altında yer alan topak halindeki yağ birikintileri, günümüzde birçok kadında rastlanmaktadır ve bu sadece bir çıkarım değildir.

Yapılan bilimsel araştırmalar ve istatistiki veriler her on kadından dokuzunda selülit olduğunu gösteriyor. Birçok kişi selülit sebebi olarak kilolarını hedef gösterse de gerçek sebebin genler olduğu düşünülüyor.

Sadece genler değil vücudumuzda yer alan hormonlar ve toksinler de selülit oluşumunda rol oynuyor.

Doktorlar tüm bu nedenlerden dolayı, selülitin insan vücudunda bir kez var olduktan sonra, portakal kabuğu olarak adlandırılan ve kötü bir görüntüye neden olan bu çukurlu bölgelerin tamamen düzeltilmesinin imkanı olmadığını söylüyorlar.

Bu durumda selüliti ortadan kaldırmaya çalışmak yerine, kötü görüntüyü ve selülitin artmasını önleyen çalışmalar yapmak daha doğru görünüyor.

Bu çalışmaları yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli şey ise bilinenin aksine pahalı kozmetik ürünleri ve cerrahi müdahaleler değil, sağlıklı beslenme.

Selülüte faydası olan yiyeceklerin yağ birikiminin oluşum sürecini yavaşlattığı ve cildi daha sıkı bir hale getirerek selülit görünümünü azalttığı gözlemlenmiştir.

Şimdi selülite karşı faydalı olduğu bilinen bu besinleri ve doğru beslenme kurallarını ayrıntılı olarak inceleyelim.

Selülit Karşıtı Yiyecekler

Brokoli:

Besin değeri açısından birçok sebzeden daha faydalı olan brokoli içinde barındırdığı vitamin ve minerallerle hem sağlığı hem de güzelliği destekleyici niteliktedir.

Ancak brokoliyi diğer sebzelerden önemli kılan asıl özelliği içinde yer alan alfa lipoik asididir. Bu asit kollajen lifleri adı verilen liflerin sertleşmesini önler.

Bu da selülite engel olmak için oldukça önemlidir çünkü cildin daha canlı olmasını sağlayan kallojen liflerinin sertleşmesi cilt altında selülit oluşumuna sebep olur.

Haşlanmış brokoliyi haftada 3-4 kez tüketmek güzelliğiniz ve sağlığınız için faydalı olacaktır.

Domates:

Domates renginin canlı kırmızı olmasını sağlayan ve kadınlar için oldukça önemli bir antioksidan olarak kabul görmüş likopen maddesi kan dolaşımın canlanmasına da destekçidir. Aynı zamanda karpuz, kayısı ve pembe greyfurt gibi meyvelerde likopen içerir ve sağlık ve güzellik için beslenme listesinde yer alabilir.

Domates ayrıca E ve C vitamini açısından da oldukça zengindir ve bu içeriği sayesinde cildin sıkılaşmasına ve kolejen üretimine yardımcı olur.

Elma Şırası Sirkesi:

Daha hızlı bir vücut detoksu yapmak isterseniz elma şırası sirkesini yemeklerinize ekleyebilirsiniz.

Zararlı olan bakterilerin bağırsaktan temizlenmesini sağlayan bu sirke aynı zamanda kalça bölgesi ve karındaki su tutulmasına da faydalı olacaktır. Tüm bu olumlu etkiler selülit görünümünün azalması demektir.

Kişniş:

Maydanoza benzeyen ancak daha keskin bir tada ve kokuya sahip olan kişniş, salatalarınıza koyabileceğiniz lezzetli bir bitkidir.

Kişnişin selülit önleyici bir besin olarak önerilmesinin gerçek sebebini açıklayacak olursak vücuttaki yağ hücrelerinden bahsetmemiz gerekir. Yağ hücrelerinin vücudumuza yayılmasına ağır metaller ve toksinler neden olur. Kişniş sayesinde bu zararlı metaller ve toksinler bir araya toplanarak vücuttan atılır.

Vücudunuz toksinlerden arındırılmazsa ne kadar diyet yapsanız da, yağ hücreleri vücudunuzda yayılmaya devam edecektir.

Kuşkonmaz:

Vücutta bulunan gazdan dolayı oluşan şişkinlik, kuşkonmazın olağanüstü iltihap önleyici özellikleri sayesinde önlenir.

Ayrıca kalorisinin düşük olmasından dolayı gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz.

Kan dolaşımını canlandırmaya yardımcı olan bu sebze selülitin ana kaynağı olan toksinlerden arınmanıza yardımcı olur.

Muz: Muz olağanüstü bir enerji kaynağıdır ve içerisinde cildi beslediği bilinen çinko benzeri mineraller bulunur.

Muzun içinde yer alan potasyum, kan akışının hızlanmasını sağlar ve bu sayede selülite iyi gelen besinler arasında yer alır.

Egzersiz öncesinde bir muz tüketebilir ya da sabahları meyve salatanıza ekleyerek muzdan faydalanabilirsiniz.

Salatalık:

Hangi yaşta ya da hangi ölçülerde olursanız olun, vücudunuz su tutuyorsa bu durum selülit oluşumuna sebep olabilir. Salatalık gibi idrar söktürücü özelliği olan yiyecekler vücudunuzdaki fazla suyu atmanıza ve vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olur.

İdrar söktürücü özelliği olan yiyeceklere kereviz, soğan ve kuşkonmaz da örnek olarak verilebilir.

Sarımsak:

Bir çok faydası olan sarımsak beslenme uzmanlarının doğal antibiyotik olarak adlandırdığı yiyecekler arasında yer alıyor.

Sarımsak, bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve kolesterolü düşürmesinin yanı sıra kan dolaşımını olumlu etkileyerek, vücudumuzda selülit oluşmasına neden olan zararlı maddelerin atılmasına katkı sağlar.

Su:

Vücudunuzun suyu atamaması ve ödem oluşması içtiğiniz suyla ilgili bir durum değildir. Bu nedenle su içmeye devam etmeli ve günde en az 8 bardak su tüketmelisiniz. Su vücudunuzdaki zararlı maddelerin atılmasını sağlayan doğal bir detokstur ve cildinizin sağlığı için önemlidir.

Tam Tahıllar:

Tam tahıllı makarna, esmer pirinç veya diğer tam tahıllı yiyecekler uzun süre tok kalmanızı sağlayan enerji kaynaklarıdır. Dolayısıyla selülit oluşumunu sağlayan tuzlu, yağlı, şekerli abur cubur olarak adlandırılan yiyeceklere olan ihtiyacı engeller.

Antioksidan özelliğe sahip olan bu yiyecekler vücutta bulunan zararlı maddelerin atılmasına yardımcı olur ve selülit oluşumuna karşı savaşan yiyecekler arasında yer alır.

Turunçgil Meyveleri:

Limon, greyfurt, portakal gibi turunçgiller selülitle mücadelede yardımcı olan meyvelerdir. Vücudumuzda oluşan yağ hücreleri, cildin kollajen lifleri adı verilen ağ tabakasını zorlaması sonucu cilt yüzeyine yaklaşır ve böylece selülit oluşur.

C vitamini açısından zengin olan turunçgiller kollajen liflerini güçlendirerek bu ağın yağ sebebiyle çukurlaşmasını zorlaştırır.

Ayrıca kan dolaşımına da faydalıdır.

Fakat su ve şeker bileşimi olan meyveleri ağır bir yemekten sonra yerseniz, sindirim sisteminizi yavaşlatarak gaz oluşumuna sebep olabilir.

Bu da vücutta zararlı maddelerin artmasına dolayısıyla selülit oluşumuna neden olur.

Yağlı Balıklar:

Selüliti önlemek isteyen kişiler içerisinde işlenmiş yağ bulunan sosis, peynir ve benzeri şarküteri ürünlerinden uzak durmalıdır.

Ancak somon balığı gibi yağlı balıklarda bulunan iyi yağlar, vücutta bulunan yağların metobolize edilmesini sağlayan yağ asitleri içerir. Selülit oluşumuna neden olan yağlarda bu işlem içinde yer alır.

Yeşil Çay:

Yağ emilimini önlediği bilinen ve metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlayan yeşil çay uzun zamandır sağlıklı olmak ve forma girmek isteyen kişilerin favori içecekleri arasında bulunuyor.

Yeşil çay son zamanlarda selülite bağlı olarak oluşan portakal kabuğu görüntüsünün azalmasını sağlayan içeceklerden birisi olarak kabul görüyor.

İçinde bulunan tobramin ve kafein maddeleri, vücutta toplanmış olan yağların çözülmesine katkı sağlıyor.

Sağlığa ve selülite karşı faydalı olduğu bilinen yiyecekleri tüketirken şeker ve tuz kullanmamak önemli bir noktadır.

Tuz vücudun su tutmasına neden olurken şeker yağ hücrelerinin büyümesine neden olur. Bu durumda hem tuz hem şeker selülitin oluşması ve ilerlemesi anlamına gelir.

Selülite iyi gelen yukarıdaki yiyeceklerin bir kısmını, zaman zaman tüketirseniz ve bu süreçte bol kalorili, yağlı yiyecekleri yemeye devam ederseniz beklediğiniz sonuca ulaşamazsınız.

Taze sebze ve meyvelere, lifli besinlere öğünlerinizde yer verin, işlenmiş ve hazır gıdalardan uzak durmaya gayret edin.

Selülitli görünümü azaltmak için yaşam biçiminize ve beslenmenize daha fazla dikkat edin. Ancak bu problemin kesin çözümünün mümkün olmadığını aklınızdan çıkarmayın.

Yararlı olmak yerine para tuzağı olan uygulamalara ve ürünlere karşı tedbirli olun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap