Bamya Hangi Vitaminleri İçerir, Faydaları?

Siz de vitamin ve mineral açısında zengin, kalorisi düşük, kilo vermeye yardımcı olan yararlı bamyayı kendi bahçenizde üretmek istiyorsanız bilgiler yazımızda.

Vücut sağlığımız için pek çok bitkisel çözümlerin yanı sıra sebze tüketiminin de çok popüler hal alması günümüz de bamya da oldukça faydalı tarafları ile öne çıkmaktadır. Bamyanın içerdiği vitamin ile zengin içerikleriyle birlikte tüketicilere de yarar sağlamakta olan bamya sık sık tüketilmesi gereken besinlerdendir.

Bamyanın içinde yer alan vitaminler ve mineraller;

Bamya A-B-C ve K vitamin kaynaklarının deposudur.

Bamya Demir, kalsiyum, manganez ve magnezyum gibi mineralleri içinde barındırmaktadır

Bamyanın Faydalarına göz atalım;

Bamya tam bir lif kaynağıdır diyebiliriz. Metabolizmamızın üretmiş olduğu bir çok çeşitli toksinler yok edilir bu sayede. Bu sebeple insanlar da ki kalp rahatsızlıkları gibi, sindirim sistemi rahatsızlıkları gibi hastalıklarda buna bağlı olarak azalmalar görülmektedir.

Sindirim sistemimiz içinde yer alan asidi etkisiz hale getirerek, rahatlamamıza yardımcı olan bamya bu etkileri ile de ülsere çare olmaktadır. Mide asitlerinden kaynaklanan rahatsızlıkların düzenlenmesi konusunda da bamya büyük rol üstlenmektedir.

Göz sağlığı için büyük rol oynayan bamya,aynı zamanda katarakt oluşumunu engeller, Sinir sistemimiz adına önemli görevi olan bamya, stres ve depresyonumuzu da azaltır. Kişinin kendisini her daim pozitif hissetmesine katkı sağlar.

Bamyada C vitamini bulunmaktadır, hastalıklara ve ya benzer durumlardaki virüslere karşı, bamyanın içerdiği C vitamini kaynağından faydalanabiliriz.

Kan pıhtılaşması esnasında ihtiyaç duyduğumuz proteinlerin üretilmesi için etkili K vitamini, kemik yapısı ve gelişimi için önem taşımaktadır. Bu sayede bamya faydalı besin kaynağıdır

Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu bir çok mineral bamyada bulunmaktadır. İçinde bulundurduğu mineraller,bamyada bulunan K vitaminiyle birlikte güçlü kemik yapısının oluşmasını sağlar

Kilo vermeye ve sağlıklı şekilde zayıflamayı isteyen herkes bamya tüketmelidir. Lifli yapısı olduğundan bamya çoğu kişi de tokluk hissi yaratmaktadır. Bu tokluk sayesinde yemek yemenin önünü keseceğinden,sağlıklı kilo vermenize oldukça yardımcıdır.

Bamya bitkisinin üretimi için gerekenler;

Bamya bitkisi tohumları ile çoğalmaktadır. Bahçeleri derince kazılıp 3-4 defa kabartılarak düzeltilmekte ve gübrelenen yerine tohumlar direkt ekilir.

15-20 cm. aralıklar ile açılan çukurlar ilkbaharda, nisan-mayıs aylarında, 2-3 tohum bir arada 2-3 cm. derinlikteki toprağa konmak için ekim yapılır.

Tohumların bir gece önceden suya yatırılması veya ıslak bezle sarılması ve buradan çıkarılır çıkarılmaz ekimine başlanması bitkinin çimlenmesini kolaylaştıracaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap