Oral Kavite Kanseri Nedir? Tanısı, Belirtileri ve Tedavisi

Oral Kavite Kanseri Nedir? Tanısı, Belirtileri ve Tedavisi Oral kavite, boğazda ortaya çıkan bir kanser türüdür. İyileşmeye yaralar belirtilerinden biridir. Doktor tanısı sonrası tedavi yöntemleri uygulanır.

Oral Kavite Kanseri

Oral Kavite Kanseri Ağızda meydana gelen bir çeşit kanser türüdür. Oral Kavite Kanseri ağız kanseri olarak ifade edilir. Oral Kavite kanseri ağızdaki dudaklar, dişi çevreleyen diş etleri, dil,  yanakların iç kısmı yani ağız içi, damak ve dilaltı dediğimiz yapılarda görülür.  Ağız içinde meydana gelen bu kanserler oral kanserler veya Oral Kavite Kanseri olarak ifade edilebilirler.

Baş ve boyun kanserleri olarak bilinen kanser türleri arasında yer alırlar. Oral KaviteKanseri  yer aldığı baş boyun kanser türleri ile benzer şekilde seyir ederler ve tedavi süreçleri de benzer şekilde seyir eder. 

Oral Kavite Kanseri Hastasının Şikâyetleri Nelerdir? 

Oral Kavite Kanseri

Ağız kanseri dediğimiz bu şikâyetin belirtileri şu şekildedir.

·        İyileşmek bilmeyen dudak veya ağızda meydana gelen yaralar

·        Ağız içinde meydana gelen beyaz ve kırmızı çizgiler

·        Dişlerde aşırı hassasiyet

·        Ağız içerisinde gözle görülür ve rahatsız edici büyüme veya beze

·        Ağızda meydana gelen ağrı

·        Geçmeyen kulak ağrısı

·        Yutkunurken çekilen zorluk

·        Aşırı kilo kaybı ve iştahsızlık

·        Ağızda meydana gelen kötü koku

·        İstem dışı çene ve dil hareketlerinde meydana gelen bozukluk

Oral Kavite Kanseri Kimlerde Görülür?

Oral Kavite Kanseri Kimlerde Görülür?

Ağız Kanseri  ağız içindeki veya dışında yani dudaklardaki hücrelerin değişen, mutasyona uğrayan hücreleri sonucunda meydana gelir. DNA hücreyi kontrol ederken mutasyon hücreye  kontrol dışı işlemler yaptırır. Bu nedenle mutasyona uğrayan hücreler çoğalıp birleşerek kanser meydana getirebilirler.

Zamanla ağız içi ve dışında hatta baş ve boyun kısımlarında yayılıp çoğalabilirler. Ağız Kanseri genellikle ağız içi ve dışında etkindir. İnce bir tabaka halinde yayılım gösterir. Herkeste görülebilir bir durumdur fakat bazı kişilerde daha fazla görülür ve çoğalır. Sigara, puro, nargile gibi tutun içeren maddeleri kullananlarda yayılım daha hızlıdır. Aşırı alkol kullanımı da oldukça fazla yayılma sebep olmaktadır.

Güneş ışığına aşırı maruz kalan dudaklar. Cinsel yolla bulaşan çeşitli virüsler de ağızda kansere sebebiyet veriyor. Bağışıklık sistemi zayıf kişilerde de çok sık rastlanan bir rahatsızlık olarak bilinir.

Oral Kavite Kanseri Tehlikeli Bir Hastalık Mıdır?

Oral Kavite Kanseri için bilindik bir teşhis etme testi mevcut değildir. Fakat bir uzman veya diş hekimi veya kişi kendi kendine kontrol ederek teşhis edebilir. 

Teşhis edilen ağız kanseri seviyesi tespit edilip tanısı konulmalı ve tedavi süreci başlamalıdır. Tedavisi mümkün bir rahatsızlıktır. Fakat erken teşhis önemlidir. Kişiyi rahatsız eden durum iki haftayı geçmiş ise mutlaka bir uzmana görünmelidir. Uzman kişi tarafından muayene sonucunda tedavi aşaması başlanacaktır.

Oral Kavite Kanseri Tanısı Nasıl Konur?

Oral Kavite Kanseri tanısında uygulanacak test ve izlenecek yöntemler şöyledir. Alanında uzman bir hekim veya dişçiler fizik muayene yaparak ağı içinde meydana gelen beyaz ve kırmızımsı çizgileri veya enfeksiyonları inceleyerek muayenesini tamamlar.

Eğer uzman kişi tarafından veya diş hekimi tarafından şüpheli bir yer tespit edilmiş ise o bölgeden parça alınmak suretiyle incelemeye gönderilir.

Test amaçlı alınan doku  iğne veya kesici bir alet ile alınmış olabilir. Alınan doku laboratuvarda kanser açısından incelenecektir. Tedavi aşaması da böylelikle başlamış olacaktır.

Kanser tespit edilmiş ise evreleri belirlenmek istenir. Kamera ile ufak bir boğaz kontrolü yapılabilir ya da görüntüleme yöntemleri ile inceleme yapılabilir. Bunlar tedavi sürecinde önemli adımlardır ve şarttır.

Oral Kavite Kanseri Ne Sıklık İle Görülür?

Ağız kanserinden korunmak için bir yol henüz bulunmamıştır. Fakat riskini azaltmak için ağız temizliği önemlidir. Bunun için bazı noktalara dikkat etmek gerekir.

Örneğin tütün kullanımını bırakmak veya azaltmak ya da alkollü bırakmak veya içme oranını düşürmek. Dudakları aşırı güneşten korumak. Ağız ve diş sağlığı için düzenli diş muayenesi riski azaltacaktır. Oral Kavite Kanserinde görülme sıklığı söz konusu değildir.

Oral Kavite Kanseri Tedavisi Mümkün Müdür?

Ağız kanserinin tedavisi mümkün olup kanserin yerleştiği yere ve büyüklüğüne, kişinin genel sağlık şartlarına ve kişisel tercihine bağlı olarak tedavi süreci değişkenlik gösterir.

Tedavi aşamasında bir tip tedavi yöntemi seçilebileceği gibi kombine kanser tedavisi de alınabilir. Birçok tedavi seçeneği mevcuttur. Uzman kişiler yardımı ile tedavi seçeneği belirlenir ve tedavi süreci başlar.

Kanserli bölgede meydana gelen tümörün tamamen alınması yönünde cerrahi işlemler mevcuttur. Cerrah tümörü ve onu çevreleyen tüm kanser tabakasını alır ve bazen bu işlemi yaptığından emin olmak için sağlıklı dokuya da girmiş olabilir.

Kanserin büyüklüğü daha uzman kişiler gerektirebilir. Büyük bir tümör çıkarılmasında sağlıklı dokunun alınması gerekebilir. Örnek verecek olursak ağızdaki bir tümörün çıkması için çene kemiğinin ve dilin bir kısmının alınması gerekebilir.

Ağızda büyüyen ve yayılan bir kanseri boyundan çıkarmak için kullanılan cerrahi müdahale gerekir. Kanser büyük ve giderek boyuna yayılıyorsa cerrahi bunu çıkarmayı teklif eder. Riskin arttığı bu noktada tümör ve kanserli hücreler tamamen temizlenmelidir.

Bu işlem sonucunda ekstra tedavi süreci başlar. Ağız kanserinin tedavisi ve kanserli hücrelerin alınması ile meydana gelecek yeme, içme ve hatta konuşma bozuklukları sorunlarına yönelik yeni bir cerrahi işlem yapılır. Ağız ve çevresi yeniden bir cerrahi işlem ile yapılandırılır.

Bu işlem için kişinin vücudunun diğer bölümlerinden deri, kas ve kemik dokuları alınması gerekebilir. Radyo terapi yöntemi ile ağız kanseri temizlenebilir. Kanser hücrelerini öldürmek amacıyla kemoterapi uygulanabilir. Eğer kanser çok fazla büyük değil ve yayılmamış ise ilaç tedavisi önerilebilir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap