.
.

Leptospiroz Nedir, Nasıl Bulaşır? Hastalığın Belirtileri ve Tedavisi

Leptospiroz Nedir, Nasıl Bulaşır? Hastalığın Belirtileri ve Tedavisi Leptospiroz, bir bakteri türü hastalığıdır. Bulaşma riski fazla olan bu rahatsızlık çeşitli semptomlarla kendini gösterir. Tanı sonrası tedavi başlar.

.
.

Leptospiroz

Leptospiroz Nedir Leptospiroz insanları ve hayvanları etkileyebilen bakteriyel bir hastalık olarak bilinmektedir. Leptospira cinsi bakteriler bu hastalığın ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Hastalığın semptomları oldukça geniş bir yelpazeye sahip olduğundan başka hastalıklarla sıklıkla karıştırılabilmektedir. Farklı yollar ile insana geçebilmektedir.

Dış ortamda oldukça dayanıklı bir bakteri olduğundan bulaşma riski yüksektir. Bununla birlikte diğer salgın hastalıklar gibi çok sık ve çok ciddi aralıklar ile görülmemektedir.

Hastalık İnsanlara Nasıl Bulaşır?

Leptospiroz Nedir

Leptospirozun insana bulaşma yolları ele alındığında en yaygın olarak görüleni enfekte olmuş bir hayvanın idrarı ile kirlenmiş olan su ya da toprak ile temas edilmesidir. Hasta hayvanların idrarını bıraktıkları noktada bakteri haftalar hatta aylarca canlı kalabilmektedir. Hem yabani hem de evcil hayvanlar bu bakteriyi taşıyabilmektedir. 

Bakteriyi genel olarak barındıran hayvanlar arasında, sığırlar, domuzlar, köpekler, atlar, kemirgenler ve diğer yabani hayvanlar yer almaktadır. Enfekte olmuş hayvanlarda hiçbir bulguya rastlanmaya bilmektedir. Bakteri vücuda cilt yolu ile özellikle de cildin bütünlüğünün bozulduğu kesiklerden ya da mukozalardan giriş yapmaktadır.

.

Göz, burun ya da ağız yolu ile vücuda girmesi muhtemeldir. Leptospiroz salgınları genellikle sel suları gibi kirlenmiş suya maruz kalınması sonucunda ortaya çıkmaktadır. İnsandan insana oldukça nadir şekillerde bulaşmaktadır.

Leptospiroz Hastalığın belirtileri Kaç Gün İçerisinde Ortaya Çıkar?

Leptospiroz Hastalığın belirtileri Kaç Gün İçerisinde Ortaya Çıkar?

Leptospiroz belirtileri kaç günde ortaya çıkar? Sorusunun cevabı 2 gün ile 4 hafta arasında değişmektedir.

Bu değişim insanın vücut yapısına göre farklılık gösterebileceği gibi bakterinin vücut içerisinde gelişim gösterme şekilde bağlı olarak da değişkenlik gösterebilmektedir. Bu noktada bireyin vücut direnci yüksek değil ve bağışıklık sistemi güçlü değilse hastalığın belirtileri son derece hızlı bir şekilde ortaya çıkmaktadır.

Ancak bireyin vücut direnci yüksek ve bağışıklık sistemi güçlü ise bu durum bireyin daha uzun sürede etkilenmesine imkan tanımaktadır. Tüm bunlar ile beraber birçok farklı unsurda hastalığın belirtilerinin ortaya çıkma süresini uzatabilir ya da kısaltabilir.

Leptospiroz Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Leptospiroz belirtileri ortaya çıkması için gereken süre tamamlandığı zaman hastalık genellikle ateş ile başlamaktadır. Bazı durumlarda farklı semptomlar ile de başlayabilmektedir.

.

Enfekte olan kişilerde öncelikli olarak yüksek ateş, baş ağrıları, titreme, kas ağrıları, sarılık yani sarı cilt ve gözler, kusma, gözlerde kızarıklıkların gelişmesi, karın ağrısı, ishal, döküntü gibi çok geniş yelpazede semptomlar gözlemlenebilmektedir.

Belirtilerin büyük çoğunluğu diğer hastalıklarda da bulunduğundan yanıltıcı olabilmektedir. Bazı insanlarda ise hiçbir semptom ile karşılaşılmayabilmektedir. Hastalık iki farklı evreden oluşmaktadır.

Bu evreler; 1’inci evre ve 2’nci evre olarak adlandırılmaktadır. Birinci evrede hastalarda genel semptomlar görülmektedir. Bunlar;  ateş, kas ağrıları,  titreme, bağ ağrısı, kusma ve ishal şeklinde sıralanabilir. 

Birinci evrede hasta kısa sürede iyileşse de belirtiler tekrar başlayabilir. Hastalık ikinci evreye geçerde daha ağır bir yapıya geçmektedir. Bu evrede hastalarda karaciğer ve böbrek gibi organların yetmezlikleri gelişebilmekte hatta ölüm ile sonuçlanabilmektedir.

Leptospiroz Hastalığının Tedavisi Var Mıdır?

Leptospiroz tedavisi öncelikli olarak doğru tanının konulması ile başlamaktadır. Doğru tanının konulması için kan, idrara ve beyin omurilik sıvısının mikroskobik olarak incelenmesi gerekmektedir.

Kültür incelemeleri ve serolojik testler ile kesin tanı konulabilmektedir. Tedavi sürecinde antibiyotiklere yer verilmektedir. Hastalın semptomlarına yönelik olarak tedaviler ve sıvı desteği sağlanması gerekmektedir.

Leptospiroz Hastalığından Korunmak İçin Ne Yapılmalıdır?

.

Leptospiroz hastalığından korunmak için özellikle riski bölgelere gidildiğinde bulaşması muhtemel unsurlardan kaçınılması gerekmektedir. Bireyler riski bölgelerde zorunda olmadıkları sürece suya girmemelidirler. Özellikle çıplak ayakla toprağa basılmamalıdır.

İş ya da eğlence amacı ile dahi olsa kirlenmiş su ve toprak ile doğrudan temastan kaçınılmalıdır.

Özel durumlarda mutlaka koruyucu kıyafetler giyilerek hareket edilmelidir. Kirlendiği düşünülen sularda yüzmekten ve bu alanlarda düzenlenen su sporlarına katılmaktan kaçınılması gerekmektedir. Riski bölgelerde hijyen ve temizlik kurallarına iki katı şekilde uyulmalıdır.

Özellikle eller sık bir şekilde vücut ise fırsat bulunduğu her an yıkanmalıdır. Eğer herhangi bir şekilde sabuna erişim sağlanamıyorsa en az yüzde altmışı alkol olan el dezenfektanları kullanılmalıdır.

Ellerin temizliğinden emin olunmadığı anlarda herhangi bir şekilde ellere, ağıza ve gözlere dokunulmaması gerekmektedir. Hasta hayvanların idrarlarını bıraktıkları bölgeler ile temas edilmekten kaçınılmalıdır. Pis görülen ve yaşam alanının içerisinde yer alan kısımlar mutlaka doğru temizlik malzemeleri ile temizlenmelidir.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap