Ödem Neden Olur?

Ödem Neden Olur Vücudun belirli noktalarında oluşan, genellikle su toplanmış gibi gözüken, bastırdığınızda ise içeriye doğru çöken yapılara ödem denir. Hemen her noktada çıkabilir

Ödem Neden Olur Vücudun belirli noktalarında oluşan, genellikle su toplanmış gibi gözüken, bastırdığınızda ise içeriye doğru çöken yapılara ödem denir.

Hemen her noktada çıkabilir ya da ödem toplanmış diye tabir edilebilir. Bunun sebebi elbette ki su toplaması gibi çok yüzeysel bir cümleyle açıklanamaz. Sebeplerinin temelinde kan plazmasının hücrelerde fazla olması yer alır.

Bu durumda da vücudun farklı hastalıklar için gösterdiği reaksiyon olma özelliğini taşır.

Yani alsında ödem tedavisi diye bir şey yoktur. Her ne kadar ödemlerin giderilmesi için medikal ya da cerrahi müdahalelere başvurulsa da bir ödem teşhisinin ardından ödeme sebep olan faktörler bulunmaya çalışılır.

Öncelikte ödemin sökülmesinde değil, ödeme sebep olan rahatsızlığın tedavisindedir. Genelde ödem hangi hastalıklara sebep olur gibi soru kalıpları yeni ödem oluşumu olan hastalarda sıkça gündeme getirilir. Ortalamalar kalp ve damar rahatsızlıklarıyla böbrek yetmezliği gibi genetik olabilecek rahatsızlıkların habercisi olabileceğini göstermektedir.

Alerjik yapısının bulunması farklı alerjenler nedeniyle de oluştuğunun kanıtıdır. Genetik olması ise kalıtımsal bir bozukluk bulunursa mümkündür. Aksi halde genetik olma ihtimali olmayabilir.

Ödem Neden Olur

İki türe ayrılan ödemler şu şekilde sınıflandırılır;

Yangısal Ödem
Yangısal Olmayan Ödem
Ödem Nedenleri
Ödeme sebep olan etkenler incelendiğinde hastalıkların yoğunluğu dikkat çekmektedir. Bu bir nevi hastalıkların işaretçisi olmasından kaynaklanıyor. Ancak bunun dışında obezite, hareket eksikliği, sıvı tüketiminin az olması gibi basit faktörlerde etkilemektedir.

Hastalık

Kalp, karaciğer, akciğer, böbrek, kan ve damar rahatsızlıklarının dışında tiroit, artrit, şeker hastalığı ve yaralanmalardan doğan enfeksiyonlar ödem oluşumunda en bariz nedenlerdir.

Sıvı Yetersizliği

Sağlıklı bir insanın normal yaşantısı için 2 litre su içmesi gerektiğini biliyoruz. Bunu çoğumuz uygulamamakla beraber gündelik hareketlerimize bağlı olarak aslında 3 litreye çıkarmamız gerektiği söylenir. Eğer uzun süre bunu karşılamazsak ödem oluşum riski daha da artar.

Hareket Eksikliği

Genellikle masa başı çalışanlarda sık görülen, hareket kabiliyetinde azalma olan, sürekli aynı pozisyonda yatan ya da oturan kişilerin ortak sıkıntısıdır.

Sıcaklık

Yaşadığınız yerde hava sıcaklığının yüksekliği, mekan sıcaklığının gerekenin üzerinde olması ödeme neden olabilir.

Cerrahi Operasyonlar

Ortalama olarak her ameliyattan sonra ödem görülme yüzdesi %40 civarındadır.

Cilt Problemleri

Başta cilt yanıkları olmak üzere üst derimizde bulunan tüm deformasyonlar ödem oluşumuna davetiye çıkarır.

Yüksek İrtifa

Beyin ve akciğerlerde oluşabilecek ödeme sebep olurken ciddi tehlikeleri beraberinde getirebilir.

Kadınsal Durumlar

Regl olmak, menopoza girmek, hamile kalmak ya da doğum kontrol hapı kullanmak ödem oluşumunu tetikleyen faktörlerdendir.

Ödem Tedavisi

Ödem tedavisi genellikle sebep olan hastalığın bulunup tedavi sürecine başlanmasıyla beraber gündeme gelen durumdur.

Ödemin atılabilmesi için medikal müdahaleler halen daha en sık tercih edilen yöntemlerdir. Genellikle bu noktada idrar sökücü ilaçlar birinci tercihtir. Güçlü bir sökücü olduğundan etkisi de yüksektir.

Mevcut ödemin medikal müdahaleyle atılamaması ile beraber cerrahi seçeneklere başvurulabilir. Ancak burada inisiyatif doktorunuzun elindedir. Müdahalenin gerekliliği muayene sonrasında yapılan tetkiklerden anlaşılmaktadır.

Aynı zamanda su tüketimini arttırırken tuz kullanım oranınızı azaltmalısınız. Sigara, alkol, uyuşturucu ve kafein içerikli ürünlerden uzak durmalısınız. Obeziteyle mücadele edip şişman olmasanız bile fazlalık olan kilolarınızı vermeye çalışarak lifli gıda tüketimine önem vermeniz önemli bir adım olarak sayılabilir.

Düzenli spor yapıp, yaptığınız sporla eş değer olarak tükettiğiniz sıvıda artışa gitmek ödem atma yolları arasında fazlasıyla uygulanır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap