.
.

Köpeklerde İç Parazitler ve Tedavi Yöntemleri

Köpeklerde İç Parazitler ve Tedavi Yöntemleri Sadık dostlarımız köpekler her an mikrop ve bakterilere maruz kalarak sağlıklarını kaybedebilirler. Genellikle bunun farkında olmazlar.

.
.

Köpeklerde İç Parazitler

Köpeklerde İç Parazitler Sadık dostlarımız köpekler her an mikrop ve bakterilere maruz kalarak sağlıklarını kaybedebilirler. Genellikle bunun farkında olmazlar. Çünkü bireysel anlamda farkında olmadan bir bölgeyi yalayabilir ya da bir besini yiyebilirler.

Bu tıpkı çöpe atılmış kurtlu bir besini yemeleri, ya da mikroplu bir alanı yalamaları gibi istem dışı gerçekleşir. Sonucunda ise köpeğinizin bir veteriner kontrolünden geçerek tedavi edilmesi gerekir. Çünkü farkında olmasanız dahi iç parazitler hayvanların ölümünde en büyük faktörler arasında yer almaktadır.

Dolayısıyla köpeklerde iç parazit tedavisinden ziyade bunun neyden kaynaklandığını bilmeniz gerekir. Zaten sizin uygulayabileceğiniz bir tedavi seçeneğinden ziyade, köpeğinizin veteriner hekim kontrolünde tedavi edilmesi gerekir. Yalnızca bu iç parazitlerin oluşum evresi ve nedenleriyle alakalı bilgi sahibi olursanız önlemler almanız mümkün olacaktır.

Köpeklerde İç Parazit Nedenleri ve Tedavisi

Öncelikle iç parazitler köpeklerde tekil bir hastalık olarak gözlemlenmez. Farklı organlara, farklı organizmalar aracılığıyla taşınabilirler. Buna ek olarak parazit yapısının yoğun olarak bağışıklık sistemine saldırması sonucunda alternatif hastalıklara meyil durumu gerçekleşebilir. Bu gibi etkenlerin önemsenmeme sebebine baktığımızda genelde aynı sonuçla karşılaşırız. Kişinin köpeğinde iç parazit olup olmadığını bilmemesi.

Köpeklerin iç parazit sorunları sağlıkları için önemli olduğu kadar sizin sağlığınız içinde önemlidir. Bu parazitler insanlara bulaşabilen bir türdür. Dolayısıyla ev ahalisinin sağlığını da riske atmamak adına kesinlikle dikkat edilmelidir. Tedavi standartları ilaçlar yardımıyla yapıldığı için veteriner muayenesinden sonra kullanımı aksatmamak önemlidir.

.

İç parazit kontrolü köpeklerde mutlaka sık sık yapılmalıdır. Bunu rutin veteriner kontrollerinde yaptırmanız yararınıza olacaktır. En sadık dostunuzun sağlığı en az sizinki kadar önemli olduğundan aşağıdaki hastalıklardan korunması sizin mesuliyetinizdedir.

Köpeklerde İç Parazitler

İnce Bağırsak Kurtları

Aslında bu kurtlar çoğu zaman kıl kurdu olarak anılır. Aynı zamanda solucan olarak tanımlandığına şahit olabilirsiniz. Yetişkin köpeklerden ziyade ilk bir yaşına kadar çok sık görülme ihtimali vardır. Bu nedenle yavru köpeklerin mutlak suretle veteriner kontrollerinin aksamaması gerekir. Günümüzde bu askaritler maksimum 6 santimetreye kadar uzayarak köpeğinizin sağlığını riske atarlar.

Kıl kurtlarından korunmak amacıyla temiz bir yerde bakmak son derece önemlidir. Pis olan bölgelerde bu parazitin yayılma hızı daha geniş olacaktır. Aynı zamanda teşhisi koyulduğunda veterinerinizin çoğunlukla damla ya da iğne formunda verdiği ilacı kullanarak köpeğinizin sağlığına tekrar kavuşmasını sağlayabilirsiniz. Bir yaşından büyük köpeklerde bu sorun çok nadir görünür. Çünkü büyüdükçe bağışıklık sistemi ince bağırsak kurtlarına karşı koruma sistemini devreye sokacaktır.

Tenya

Tenya olarak bilinen parazit aslında çok kolay fark edilebilir. Keza görmek için köpeğinizin anüsüne ya da dışkısını yaptıktan sonra kakasına bakmanız yeterli olacaktır. Anüste oluşan bu parazit bembeyaz bir renge sahip olup konum olarak hilal şeklindeki aya benzer. Sonrasında ise dışarıya çıktığı andan itibaren sararmaya, zaman içerisinde bir su tanesi gibi olmaya başlar. Kendi kendine hareket eden bir organizma olduğundan mutlak suretle fark edebilirsiniz.

Tenyalardan korunma yolları arasında tabi ki veteriner muayenesi gelmektedir. Nasıl anlayacağınıza baktığımızda ise ishal en büyük belirtisi oluyor. Köpeğinizin çok sık dışkı çıkarıyorsa ve halsiz dolaşıyorsa bir ihtimal tenya parazitlerine yakalanmış olabilir. Dışkısını veteriner kontrolüne götürerek bunu anlayabilirsiniz.

Kalın Bağırsak Kurtları

Aslında aşırı kilo kaybına uğrayan köpeklerde %70 oranla görülen bir parazit türüdür. Bu organizmalar tamamıyla sindirim sistemini yer edinmiştir. Fakat dışarıdan baktığınızda birkaç belirti hariç hiçbir şekilde anlayamazsınız. Tanı koymak için veterinerlerin başvurduğu yol ise dışkısını incelemektir. Aksi halde dış muayene ile anlaşılamayan bir iç parazit olduğunu söylemeliyiz.

Kalın bağırsak kurdundun tedavisi veteriner tarafından yapılmaktadır. İlaç tedavisi dışında hiçbir şey bu sorunu çözemediği gibi kansızlık, ishal, kilo kaybı gibi fiziksel hassasiyetler parazitin varlığını işaret eder. Hatta en çok rastlanan tedavi biçimi olarak köpeklerin sahipleri alternatif bazı ilaçlar kullanmayı denerler. Ancak kurtlardan kurtulsalar dahi kalın bağırsaklara ciddi zararlar verebilirler. Veterinere mutlaka dışkı kontrolü yaptırmak ve önerilen ilaçları kullanmak gerekir.

Kancalı Kurt

.

Kancalı kurt tedavisi için ana kuralın temizlik olduğunu belirtelim. Yetişkin köpeklerde nadir, yavru köpeklerde ise sık görülen bir iç parazittir. Bu parazit türünün tedavisi uzun süreli olabilir. Aynı zamanda dışkıların içerisinde yaşayan bir köpeğin yakalanma riski çok yüksektir. Çoğu zaman parazitin lavraları ve kalıntıları yavru köpeklere bulaşır. Bu hem yiyerek hem de deri yoluyla bulaşan bir parazit türü olduğu için sık görünür.

Eğer kancalı kurttan köpek nasıl korunur diye merak ediyorsanız ilk işiniz köpeğinizin yaşadığı yeri temizlemek olsun. Örneğin dışkı yaptığı yerde çok fazla gezinmemesi ve yatmaması ilk adım olabilir. Aynı şekilde uzun çimlerin kirleri ve otların üzerindeki bakteriler, asfalt ve beton zemindeki kirli yüzeyler bu parazitin oluşumunu hızlandırır. Tedavi sürecini yavaşlatan etkenlerden biriside yine hijyendir.

Kalp Kurdu

Kalp kurdu birçok hayvanın yaşadığı bir iç parazittir. Köpeklere ise en fazla sineklerden, arılardan ve böceklerden bulaşır. Ortalama olarak 15-30 santimetre boyuna ulaşabilen bu parazit türünün tedavisi çok önemlidir. Dolaşıma dahil olan kurtların köpeğinizin vücudunda hızla yayıldığını düşünürsek tedavisi kesinleşecektir.

Kalp kurtlarına karşı ilaç kullanmak tedavisini kolaylaştıracaktır. Böcek ve sinek ilaçlarıyla köpeğinize bunların yaklaşmamasını sağlamak ise en önemli koruyucu detaydır.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap