.
.

Tip 2 Diyabette İnsülin Uygulanması

Tip 2 Diyabette İnsülin Uygulanması Şeker hastalığında tip 1 ve 2 türleri bulunur. Diyabette insülin tedavisinin uygulanması da bu türlere göre değişiklikler göstermektedir.

.
.

Tip 2 Diyabette İnsülin Uygulanması Şeker hastalığı olarak bilinen ve vücutta insülinin yeteri kadar salgılanmaması sonucu olan diyabet, Tip 1 ve 2 olarak ayrılır. Bu yazıda ikisinin farklarına ve Tip 2 diyabet insülin ihtiyacı ve uygulamalarını inceliyoruz.

Tip 1 ve Tip 2 Diyabetin İnsülin Kullanımı Açısından Farkı

Tip 2 Diyabette İnsülin Uygulanması

Tip 1 ve Tip 2 diyabet hastalığın seyri, tedavisi açısından birbirinden farklı hastalıklardır. Tip 1 diyabet, pankreas gibi organların bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi nedenlerle görevini yerine getiremez.

Pankreas insülin hormonunu üretemez hale gelir. Böyle durumda insülin tedavisi önerilir ve insüline bağımlı bir yaşam şekli tavsiye edilir. Tip 2 diyabet ise Tip 1 gibi katı bir insülin tedavisini gerektirmez.

Ancak besin ve egzersiz programına dikkat edilmezse ileriki yaşlarda tıpkı Tip 1 diyabet gibi ilaca bağımlı hale gelme ihtimali vardır. Tip 2 diyabet hastalarda insülin direnci görülür ve paketli zararlı besinler yiyerek gittikçe insülin direnci artar. Zamanla insülin salgılama bozukluğu ortaya çıkabilir.

Pankreas, sindirilen besinlerdeki glikozun belli oranda emilimini sağlayarak kandaki şekerin dengesini sağlar. Pankreas sağılığına özen gösteren bireylerde diyabet rahatsızlığı görülmez. Pankreas hem iç hem dışarıda salgı salgılar. Bu salgıların en etkilisi insülindir.

.

Pankreas sağlığı bozulmaya başlayan kişilerde diyabet hastalığı görülmeye başlar. Diyabette insülin uygulanması Tip 1 hastalarda mecburi olarak görülür. Ancak tip 2 için böyle bir zorunluluk yoktur. Tip 2 diyabet hastalarının büyük bir çoğunluğu kiloludur. Bu hastalar kilo vermekte zorlanır. Bazı hastalar ise çok zayıftır ve çok yemek yemelerine rağmen kilo alamazlar. Her iki durum da sağlıksızdır.

Tip 1 Diyabet= En başından itibaren insüline bağımlı bir yaşam sürer.

Tip 2 Diyabet= Sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz programı ile hastaların çoğu ilaçsız olarak tamamen iyileşir. Beslenmeye dikkat etmeyen hastalar, obezite ve insülin direnci olan hastalar tip 2 diyabet hastası haline gelirler. Vücutları insülin üretir fakat bu insülin yeteri kadar algılanmaz.

Tip 2 diyabet insülin uygulaması başlangıçta tercih edilen tedaviler arasında değildir. Tip 2 diyabet ve insülin direnci olan hastalarda ilk önce ilaçsız tedavi önerilir. Diyabette insülin uygulanması düzenli ölçümlerle belirlenen doz miktarına göre yapılır. Tip 2 diyabet insülin dozu hasta ve hastalığın durumuna göre değişiklik gösterebilir.

İnsülin Direnci ve Tip 2 Diyabet Arasındaki İlişki

Mide kazınması, sık sık tatlı yemeği isteği, adet düzensizliği, polikistik over gibi şikayetler insülin direncinin belirtileridir. İnsülin direnci ise Tip 2 diyabete yol açar.  Tip 2 diyabet insülin tedavisi ilk başta gerekmez. İnsülin direnci, pankreas tarafından salgılanan insülin hormonunun yeteri kadar algılanmaması demektir.

Tip 2 diyabet insüline bağımlı olmayan diyabet olarak tanımlanır. Tip 1’de vücut insülin üretemez, Tip 2’de vücut insülin üretebilir fakat bunun yeteri kadar algılanmasında direnç gösterir, buna insülin direnci denir.

.

Tip 2 Diyabet insülin kullanır mı? Sorusu oldukça sık sorulmaktadır. İlk başta gerek yoktur. Hayat tarzında yapılacak değişiklikler, sağlıklı gıdaların düzenli olarak alınması, sağlıksız yağlı gıdaların vücuda alınmaması ve düzenli egzersiz programı ile Tip 2 diyabet iyileşir.

Tip 2 Diyabette İnsülin Nasıl Uygulanır?

Tip 2 diyabet insülin dozu günde 0.2-0.3 ünite civarıdır. Günlük insülin gereksinimi 0.2 ile 1,5 ünite arasında değişebilir. Kan şekeri 200 ve üstündeyse doz 0.3 ünite şeklinde başlanır. Ancak kan şekeri 150-200 arasındaysa 0.2 ünite kullanılır.

Doz, yaş kilo cinsiyete göre farklılık gösterebilir. Belirtilen oran günlük doz miktarıdır. Doz değişimi, doz arttırmak için her gün aynı saatte şeker ölçümü yaparak uygulanacak doz miktarına karar verilir.

Doz ayarına karar vermenin en doğru yolu ölçümdür. Kan şekeri ölçüm doğru zamanda ve doğru biçimde yapılmalıdır. Açlık şekeri ve öğle yemeğinden sonra tokluk şekerini ölçün. Başka bir gün öğle yemeği öncesi ve gece uyumadan önce ölçün. Böylelikle farklı zamanlardaki kan şekerini sonuçlarına bakarak ideal değerlendirme yapmak mümkündür.

Günde 1 kez insülin uygulaması:

Kan şekerini normal seviyeye çekmeyi başaramayan, hareket kısıtlılığı nedeniyle egzersiz yapamayan kişilerde Tip 2 diyabet insülin iğnesi günde 1 sefer  tek doz uygulanır.

.

Günde 2 kez insülin uygulaması:

Bir dozun yeterli gelmediği hastalarda yaklaşık 12 saat arayla iki kez insülin enjekte edilir. Tip 2 diyabetli hastalarda gerekli görülürse sabah ve akşam uygulanabilir.

Günde 3-4 kez insülin uygulanması:

Tip 2 diyabet için söz konusu değildir. Tip 1 diyabet hastalarından bu doz miktarını uygulayanlar vardır.

İnsüline Bağımlı Olmadan Tip 2 Diyabeti Yenebilir miyim?

Elbette, insülin bağımlısı veya şeker ilacına bağımlı olmadan şeker hastalığını yenmek mümkündür. Hiçbir ilaç ya da iğneye bağımlı olmadan şeker hastalığı yenilebilir. Ancak bunun için çok okumalı ve doğru kaynaklardan araştırmalısınız.

Hiçbir ilaç kullanmadan sadece beslenme ve egzersiz programına dikkat ederek şeker hastalığını yenen binlerce kişi vardır. Bunun yanı sıra her gün şeker ilacı kullanan veya insülin iğnesi yapmasına rağmen hiçbir zaman şeker hastalığını yenemeyen kişi sayısı daha fazladır.

.

Öncelikle kendi vücudunuzu tanımak için anatomi öğrenin. Uzman bir diyetisyen kadar çok beslenme bilgisine sahip olun.  Hayat şeklinize bir beden eğitimi öğretmeni gibi doğru egzersiz programını kendinize uygulayın. Kan şekerini hızlıca yükselten besinlerden kaçınmalısınız. Kan şekerini daha geç yüksekten yiyecekleri kontrollü biçimde yerseniz diyabeti kontrol altına alabilirsiniz.

Tip 2 diyabet insülin kullanmaya mahkum olmamak için bugünden itibaren beslenme programına dikkat etmeye başlamalıdır. Basit karbonhidratlar tüketilmemelidir.

Basit karbonhidratlar: Kan şekerini hızlıca yükseltir. (Kek, pasta, şeker, reçel, çikolata, hazır meyve suyu, paketli gıdalar)

Kompleks karbonhidratlar: Kan şekerini daha geç ve yavaş yükseltir. (Meyve, sebze, ekmek, çorba, makarna, kuru baklagiller)

Diyabette insülin uygulanması enjektörle doku altında yapılır ve bireyler kendi kendine uygulayabilir.

 

 

.

 

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap