.
.

Romatoid Artrit (İltihaplı Romatizma) Neden Olur? Kimlerde Görülür? Tanısı ve Tedavisi

Romatoid Artrit genelde ileri yaşta görülse de bazı durumlarda gençlerde de görülür. İltihaplı olması tedavinin önemini bir kat daha artırmaktadır.

.
.

Halk arasında Eklem romatizması olarak bilinmektedir. Bazı durumlarda vücudun çok çeşitli sistemlerinde görülebilmektedir. Kronik bir hastalıktır. Eklemlerde meydana gelen sorunlardan kaynaklanmaktadır.

Eklemlerin iltihaplanması sonucunda ortaya çıkan ve eklem etrafında oluşan şişliklerle karakterizedir. Henüz neden ortaya çıktığı ya da neyin etkilediği bilinmemektedir. Bağışıklık sisteminin güçsüz olması durumlarında tekrar tekrar gündeme gelmektedir.

Bu nedenle romatoid artrit beslenme düzenine dikkat edilmesi gereken bir hastalıktır. Bağışıklığın çökmesi ile vücudun kendi kendine saldırarak iltihap oluşturması durumudur.

Romatoid Artrit Ne Sıklıkta Görülür?

Romatoid Artrit Ne Sıklıkta Görülür?
Romatoid Artrit Ne Sıklıkta Görülür?

Görülme sıklığı ile ilgil herhangi bir araştırma yapılmış olmasa da genel olarak bu konuda yapılan romatoid artrit ne sıklıkta görülür araştırmalarında ülkemiz genelinde azımsanmayacak kadar sayıya sahip olduğu söylenmektedir.

Dolayısıyla yaş anlamında da herhangi bir yaş grubunda hastalık ortaya çıkabilir. Fakat bazı zamanlarda romatoid artrit atakları ile kendini belli eden ve birçok bireyde en başta anlaşılamayan etkiler gösterebilmektedir. Bu nedenle sıklık konusunda herhangi bir şey söylemek yanlış olabilmektedir.

Romatoid Artrit Tehlikeli Bir Hastalık mıdır?

Her hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da erken tanı ve tedavi önemli bir ayrıntıdır. Romatoid artrit ehlikeli bir hastalık mıdır sorusundan önce vücudunuzda oluşan durumlara karşı en kısa zamanda bir uzmana görünmekte fayda vardır.

.

Bu aşamada en hızlı bir şekilde tedavi planlanmalıdır. Romatoid artrit ilaçları ile bu hastalık tedavi altına alınabildiği için tehlikenin ortadan kalkması mümkündür. Ayrıca yapılacak olan iyi bir beslenme ve ilaç kullanımları ile birlikte tehlikeli olmaktan çıkmaktadır.

Romatoid Artrit Neden Olur? Kimlerde Görülür?

Romatoid Artrit Neden Olur? Kimlerde Görülür?
Romatoid Artrit Neden Olur? Kimlerde Görülür?

Romatoid artrit bir eklem hastalığıdır ve yaş fark etmeksizin çocuk ya da yetişkinlerde görülebilir. Romatoid artrit neden olur ve kimlerde görülür sorusuna cevap verilecek olursa kadınlarda bu hastalığa yakalanma oranı erkeklerin 3 katı kadar olmaktadır. Bir de obezite tanısı konmuş kişilerde daha sık görünmektedir.

Özellikle yapılan araştırmalarda bağışıklık sistemi ile alakalı olan kronik bir hastalık olsa da 55 yaş sonrası da riskli bir grup olmaktadır. Romatoid artrit evreleri incelendiğinde ise bu oran daha farklı gelişmektedir. Oluşan şikayetlerden yola çıkarak yapılacak olan tetkiklerle hangi aşamada olduğu bilinmeli ve önlem alınmalıdır.

Aynı zamanda genetik faktörlere bağlı olarak da gelişim gösterebilir. Aile bireylerinde daha önce bu hastalık ile ilgili tanı konan birisi varsa nesiller arası genetik aktarım olabilmektedir. Ayrıca sigara kullanımının da bu hastalık üzerinde etkili olduğu kaydedilmiştir.

Romatoid Artritte Hastanın Şikayetleri Nelerdir?

Romatoid Artritte Hastanın Şikayetleri Nelerdir?
Romatoid Artritte Hastanın Şikayetleri Nelerdir?

Romatoid artritte hastanın şikayetleri nelerdir diye bakıldığında burada dikkat çeken belirtiler özellikle eklem kısımlarında sıcaklık ve şişme olarak belirti vermektedir.

Bu belirtiden sonra bazı hastalarda da sabah kalktıklarında ve belli bir süre hareketsiz kalındıktan sonra vücutta oluşan kısıtlı hareketlerdir. Eklem sertliğine eşlik eden ateş ve halsizlik görülmektedir. Erken dönemlerinde ise genel olarak daha küçük eklemlerde sinyal vermektedir. Bunlar parmak ve bilek gibi eklemleri olabilmektedir.

Bu hastalığın oluşumu esnasında başka hastalıklarda eşlik edebilmektedir. Etkilenen diğer organlar arasında en başta akciğerler gelmektedir. Romatoid artrit akciğer tutulumu gerçekleşme ihtimali yüksektir. Böbrek ve ciltte de etkilenmeler yaşanmaktadır. Bu belirti ve eşlik etme durumları hastalığın evrelerine göre farklılık göstermektedir.

Romatoid Artrit Tanısı Nasıl Konur?

Romatoid Artrit Tanısı Nasıl Konur?
Romatoid Artrit Tanısı Nasıl Konur?
.

Erken evrelerinde her ne kadar teşhis edilmesi kolay olmasa da bu konuda vücut sinyallerinize dikkat etmek önemli bir adım olacaktır. Bu nedenle yapılacak birkaç gözlem ile romatoid artrit tanısı nasıl konur sorusuna cevap olabilmektedir. İlk başlarda yapılacak olan şikayetlerde başka hastalıklarla karıştırılabilmektedir.

Yapılacak olan fiziki muayene ve eklem muayeneleri ile eğer eklem etrafında bir şişlik, hassasiyet ve yanma hissi varsa göz ardı edilmemelidir. Refleks ve kas hareketleri kontrol edilmeli ve  buna göre bir tanı oluşturulmalıdır.

İltihaplı bir hastalık olarak bilindiği için vücutta iltihap olgusuna bakılmalıdır. Röntgen ve belirlenmiş kan testleri yapılmaktadır. Kan testlerinde bu konuda dikkat edilmesi gereken sedimantasyon oranıdır. İnflamatuvar bir hastalık olduğundan bu hastalık da sedimantasyon oranı yüksek olacaktır.

Aynı zamanda diğer romatizma çeşitlerinden ayrılması için her iki simetrik kasın birlikte tutulması görülmektedir. Ayrıca tutulan eklemlerin bilinmesi diğer romatizmal hastalıklardan ayrımı sağlanmaktadır. Aso testi ile akut eklem romatizması konusu konulabilmektedir.

Romatoid artrit alevlenme dönemi, hastaya ciddi rahatsızlıklar vermektedir. Hastalar kendilerini daha kötü hissedebilmektedirler. Bazı durumlarda damar duvarı iltihabına da yol açabilmektedir. En başından sonuna kadar düzenli bir şekilde izlenmesi gerekmektedir. Vücutta başka organlara hasar vermeden tanısı konularak tedavisi ona göre planlanmalıdır.

Romatoid Artritin Tedavisi Mümkün müdür?

Romatoid Artritin Tedavisi Mümkün müdür?
Romatoid Artritin Tedavisi Mümkün müdür?

Peki romatoid artritin tedavisi mümkün müdür? Kesin bir tedavi henüz yoktur. Bazı hastalıklarla birlikte bir araya geldiğinde de ömür boyu tedavi olabilmektedir. Bu nedenle romatoid artrit tedavisi esnasında yapılması gereken ilk işlem bu hastalığa sebebiyet veren ağrı ve acı hissinin ortadan kaldırılması gerektiğidir.

Uzman hekim tarafından bu konuda verilecek olan tavsiyelere uyulması gerektiği akıldan çıkmamalıdır. Hekim tarafından verilen ilaçlar kullanılmalı ve önerilen dozda kullanımı sağlanmalıdır. Görülen semptomların daha aza indirgenmesinin yanında romatoid artrit ilacı doku hasarına karşı daha dirençli olunmasını sağlanmaktadır.

.

Bazı durumlarda da fizik tedavi yöntemi uygulanabilmektedir. Bu tedavi ile eklemlerin esnek tutulması sağlanarak kişilerin sosyal hayatlarında yaşayacakları acı bir nevi azaltılmaktadır.

Bazen de romatoid artrit ameliyatı uygulanabilmektedir. Bu çok ileri seviyede oluşacak bir durumdur. Bunun yapılabilmesi için belirli şartlar aranmaktadır. Örneğin ciddi bir eklem infüzyonu gibi durumların olması gerekmektedir. Ya da tendon sıkıntısı olması gerekmektedir.

İltihaplı romatizmanın sebep olduğu ve ilaçlarla vücuda hasar vermesinin önüne geçilemiyorsa bu yöntem göz önünde bulundurulmaktadır. Güncel tedaviler uygulanarak ilerleme kaydetmesi durdurulabilmektedir. Uygulanan tedaviler ile güncel hayat sosyalliği artırılabilmektedir.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap